mnenj na posebni strani

Lešnikova torta

pregrešno dobra

Sestavine

Sestavine za testo:

4 jajca

80 g sladkorja

1 vanilin sladkor

150 g moke

1 žlička pecilnega praška

Sestavine za krema:

1 l mleka

3 čokoladni pudingi

1 vanilin puding

200 g sladkorja

250 g zmletih lešnikov

200 g masla

Sestavine za glazuro:

200 g temne čokolade

1 žlica vode ali mleka

50 ml čokoladnega likerja

1 žlička olivnega olja

Postopek

Iz beljakov stepemo sneg, dodamo sladkor, vanilin sladkor, rumenjake in moko ter eno žličko pecilnega praška. Vse sestavine dobro premešamo in vlijemo v pekač. Pečemo 30 minut pri 180 stopinjah. Pečeno testo razrežemo.

Medtem pripravimo kremo, tako da v posodi zavremo 800 ml mleka. V preostalo mleko damo pudinge in 100 g sladkorja ter ga zmešamo v gladko maso. Ko mleko zavre, dodamo maso in počasi mešamo, dokler se puding ne zgosti. Nato ga odstavimo, da se ohladi. V drugi posodi zmešamo maslo s preostalim sladkorjem (100 g). Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi, da postane penast ter ga nato vmešamo v hladen puding. V pripravljeno kremo dodamo še mlete lešnike ter vse skupaj narahlo in enakomerno premešamo. Spodnjo tortno osnovo damo v model za torto in ga navlažimo z mlekom. Čez testo prelijemo 2/3 kreme, pokrijemo z drugo plastjo ter postavimo v hladilnik, da se strdi. Ko se torta strdi, premažemo rob torte s preostalo kremo.

Temno čokolado stopimo z dodano žlico vode ali mleka in olivnega olja. Na koncu dodamo še čokoladni liker. Z glazuro premažemo zgornjo plast torte ter jo postavimo čez noč v hladilnik.

Mnenja o receptu

..... in pregrešno lepa..... / pehtranka

tole pa bo treba probati spečt... / ninamina

Zanima me, kako skuham vanili puding, skupaj z cokoladnimi ali je pomota in je misljen vanili sladkor, ne pa puding. Hvala za odg. / jaša