božič,miklavževo,novo leto,pust,velika noč,pečenje,kruh

Vsestransko testo

rogljički, štručke, krofi, pizza, pogačice, pletenice ...

golubić  Izvor: Srbija
Vsestransko testo
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1,3 kg moke

1 kocka kvasa

2 žlici sladkorja

1 žlica soli

2 kozarca kislega mleka

2 kozarca navadnega mleka

1 kozarec olja

2 jajci

margarina

1 jajce

sladkor v prahu

sezam, mak, kumina ...

Postopek

V malo toplega mleka damo kvas, sladkor in 1 žlico moke. Pustimo, da kvas začne delovati. Medtem moko presejemo, jo damo v večjo posodo, dodamo kislo mleko, olje, preostalo navadno mleko, sol in jajca. Ko je kvas vzhajan, ga dodamo in vse dobro zmešamo (lahko z mešalnikom). Ko se testo začne ločevati od posode, ga damo v vrečko in pustimo v hladilniku za najmanj 2 - 4 ure.

Ko je testo vzhajano, ga damo na delovno površino, ki smo jo prej pomokali z ostro moko - da se ne lepi. Testo narahlo zmešamo in začnemo delati kar hočemo:

Rogljički: testo razdelimo na hlebčke, ki jih razvaljamo v kroge, kroge pa razrežemo na trikotnike in jih napolnimo z marmelado, lahko tudi s sirom. Pustimo jih še nekaj časa, da vzhajajo (v pekaču), jih premažemo s stepenim jajcem in posujemo s sezamom ...

Pletenice: iz testa vzamemo tri "žogice" in iz vsake posebej oblikujemo "klobaso", naredimo pletenico in pustimo, da še malo vzhaja. Preden damo v pečico, na vsako damo po košček margarine. Ko so na pol pečene, jih premažemo z maso: 2 žlici moke, 1 žličko soli in malo vode (kot za palačinke).

Krofi: testo razvaljamo, s kozarcem izrežemo krofe, pustimo jih, da še malo vzhajajo in jih ocvremo v vrelem olju. Ko so gotovi, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Pogačice: razvaljamo testo, s kozarcem izrežemo pogačice, jih premažemo z beljakom in posujemo s sezamom ali makom, kumino ... Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo, dokler ne porumenijo.


Opombe

Pri tem testu je najboljše to, da ga lahko damo v hladilnik v vrečki in pustimo v njej 7 dni. Uporabimo ga po potrebi. Ko odvzamemo nekaj testa, preostalo še naprej vzhaja, tako da bo videti, kot da nismo nič vzeli.

Lahko je tudi podloga za pico ali pa: kos testa razvaljamo (20 x 15 cm) in ga premažemo s skuto, zmešano z jajcem. Prepognemo, stisnemo ob robovih in ocvremo v vrelem olju, kot neke vrste piroške. Ko so gotove, jih položimo na papirnati prtiček, da se odvečna maščoba odcedi.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Alfica  

kuha že od: 5.3.2006

Št. objav: 59

Objavljeno 28.11.2010 ob 9:04

Mene pa pri tem receptu moti, da je skorja takšna debela in drobljiva, kot pri potici, pri nas imamo raje tanko in hrustljavo skorjo. Po podobnem receptu se dela Pica za teden dni, le da tam v testu ni olja in skorjica je božanska. Drugič bom raje olje spustila in dala malo več jogurta. Drugače pa je testo uspelo, naredila sem nekakšno rolado z zaseko. Okus je bil odličen, pa tudi kruh je mehek, le skorja mi ni všeč. Vseeno pa ga ocenjujem z odlično, ker recept ni kriv, da meni skorja ni všeč :)))

berny134  

kuha že od: 25.9.2010

Št. objav: 105

Objavljeno 31.1.2012 ob 14:34

Odlično testo!!! Včeraj sem ga naredila spekla čudovito pizzo in hrenovke v testu, danes rogljičke s šunko pa ga skoraj ni več. Odličnega okusa in z njim je lepo delati zato čista 5.

anitram1  

kuha že od: 18.6.2008

Št. objav: 609

Objavljeno 6.5.2012 ob 12:27

ali je katera sprobala s pirino moko?

ultranova  

kuha že od: 30.11.2010

Št. objav: 529

Objavljeno 6.5.2012 ob 14:10

Malo me je premamila slika dragičke,ki je delala rogljičke,potem sem šele videla recept,ki je res enak temu.Sinoči narejeno testo,zjutraj pečeni rogljički.Sicer se nam niso zdeli kaj boljši od drugih rogljičkov.Za nas so še vedno nabolši tisti,po jadinem receptu.Žemljice pa Migline;))

No,testo se bo porabilo,ga pa verjetno ne bom več delala.

gogad  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 3697

Objavljeno 6.5.2012 ob 18:01

Zelo vesel

Včeraj ob 10 zvečer je padel ukaz iz garažnega žura..hitro nekaj za pojesti..pa kot za stavo ,nobene pametne reči doma..sem se spomnila na to testo.naredila ga iz polovične mase,takoj zvaljala,naredila kot za pico in zvila v štruco,narezala na rezine potresla s sirom in spekla...naredila še kifeljčke z marmelado..v eni uri so se že mastili:))super testo....

kara  

kuha že od: 26.11.2005

Št. objav: 725

Objavljeno 9.5.2012 ob 14:28

Vesel

Se pridružujem ostalim, ocena plus pet, kar se testa tiče. Sicer pa sem imela hudo veliko problemov z ubežnikom. Testo je namreč podivjalo v mojem hladilniku ( ne vem kaj mu ni bila všeč, družba...????).

Bilo ga res povsod, scenarij je bil kot v tisti pravljici " lonček kuhaj". Sem ga razdelila na dva dela, pa je razneslo obe vrečki, tako da sem ga tlačila nazaj, pa ga je bilo vedno več.

Kot bi se delal čudež, skratka, sem ga nato obvladala za silo in iz polovice naredila nepozabno ocvirkovko ( tisto nepozabno je komentiral moj pubertetnik). No, bila je zeloooooo dobra.

Druga polovica čaka na mojo študentko, da še ona poskusi mojstovino konec tedna, ki bo narejena en,dva, tri...

linaja  

kuha že od: 8.12.2007

Št. objav: 47

Objavljeno 9.5.2012 ob 18:42

Ali lahko uporabim suhi kvas namesto svežega?

golubić  

kuha že od: 13.5.2007

Št. objav: 1276

Objavljeno 10.5.2012 ob 9:32

Ja lahko samo da ga bo dosti za to količino moke.Ker je ena vrečka di-go kvasa 7g dovolj za 500g moke.LP

mangobanana  

kuha že od: 21.7.2009

Št. objav: 484

Objavljeno 12.5.2012 ob 22:01

Res odlično in zelooo priročno. Hvala za recept!

Balenka  

kuha že od: 28.4.2004

Št. objav: 2825

Objavljeno 12.5.2012 ob 22:58

Zelo vesel

Naredila v nedeljo z majnimi spremembami, moram reči čudovito! Do danes ga je bilo še nekaj v hladilniku v pokriti posodi. Prišel je presneto prav za pizzo, ker je se je meso v pečici še peklo, družina pa lačna za umret! Skratka čudovito.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.