29. nov 2006 8:56
Bakala kupiš v paketkih pakiranega, zraven daš topel prepečenec (ne kupljen) in maslo, pa mažete na kruhke.
Dimljen losos lahko kupiš od Merkatorja, zraven daš ravno tako prepečenec in maslo, iz hrena in kisle smetane narediš namaz, pa par kapljic limone na lososa. Jaz serviram namaz kar v skledico, odvisno kako je losos narezan, sicer lahko narediš rolce - namaz zaviješ v losos.
Omaka za rezance - česen in čebulo popražiš, dodaš rakce, deci belega, jušno kocko, povreš tekočino, dodaš kislo in sladko smetano in pustiš, da dobro prevreje. Dlje kot se kuha, bolje je (vsaj zame). Zraven skuhaš jajčne rezance.
Ribe v pečici - kupiš mešane ribe: jaz imam rada trilje, zraven kakšen brancin, orado, list, lahko tudi romba, če želiš kaj bolj posebnega, pa par škampov in očiščenih nenarezanih kalamarov (ni treba za vsakega svoje ribe, rajši kupiš mešane, pa potem delite). Na pleh kaneš olivno olje, na vroče zložiš ribe in pod žarom spečeš. Ko je skoraj do konca pečeno, poliješ z belim vinom, v katerega nasekljaš malo česna in daš še malo v pečico.
Gozdne sadeže - zmrznjene daš v kozico, malo limoninega soka in sladkorja, segrevaš do vretja. Ko se malenkost pohladi, naložiš v kozarce, gor pa kepico vaniljevega sladoleda (to prija tudi ko si sit že do onemoglosti, je tako osvežujoče).
Čokoladna pena - jaz delam po receptu Jamieja oliverja - v vrelo smetano vkuhaš grenko čokolado, maslo, rumenjake, konjak, stepene beljake, natočiš v kozarce in daš v hladilnik, da se shladi. To lahko narediš tudi dan prej, pa bo še bolj trdna pena.
To so približna navodila za pripravo, vse lahko narediš že popoldne, zvečer samo zapečeš prepečenec in pa ribe sproti spečeš. Je pa vse enostavno in ne vzame dosti časa. Če te zanima še kaj bolj konkretno - npr. kakšne količine, pa se oglasi.
matilda
Sporočilo je spremenil(a) matilda dne 29. nov 2006 08:58:04