22. apr 2012 9:13
Vidim, da diši po poletju in vkuhavanju. Bom še jaz izdala mojo malo skrivnost glede vkuhavanja paradižnika.
Paradižnik narežem na poljubne kose, trde dele takoj izločim.Uporabljam črno nizko Emo 10l posodo.Pečico dam na 250c in me pol ure do uro, odvisno od količine ne zanima, kaj se godi.Običajno pokrijem z alufolijo, da še pogledat ne morem.
Pol je pa odvisno, za kaj bom maso potrebovala. Če je kečap potem enostavno s paličnjakom zmiksam.Dam na ploščo, dodam baziliko (šop bazilike zvežem in samo pokuham v masi, pred polnjenjem v kozarce pa vzamem ven), malo soli, malo sladkorja.Pustim, da vre kakih 10 min, odstavim in napolnim v steklenice (sladka varianta).
Če dodam hude feferone in cel poper je ostra varianta.
Če podušim čebulo,papriko do mehkega,zmiksam z paličnjakom in dodam paradižnikovo kašo.Dodam celi poper, lovorov list in strt česen(ki ga na koncu vzamem ven).Skupaj pokuham še kakih 10-15 min je omaka za testenine.
Če potrebujem mezgo prepasiram pa gre spet v pečico za cca 2 uri 200c odkrito.Solim, pomešam in napolnim v kozarce za vlaganje (na vrhu dam za žlico olivnega olja).
Baziliko, petršilj,drobnjak...drobno narežem, napolnim v vrečke z zadrgo in opremljene z napisi in datumom dam v zamrzovalnik.Vedno sveže pri roki.
MBrando, ne vem, če sem ti kaj pomagala.V kuhinji so količine poljubna reč
Težko je reči koliko paradižnika je v 1l omakice.Odvisno od sorte paradižnika, pa kaj vse daš zraven.
1 srednja čebula, 1-2 srednji papriki, 1-1,5 kg paradižnika, 2-3 stroki česna, malo olja (olivnega) pa začimbe bi bilo približno to.Ostalo po okusu
jovita