6. dec 2005 9:45
Pred časom sem iskal pravi balzamični kis pri nas - brez uspeha. V veliko trgovinah prodajajo kise različnih proizvajalcev, ki jim pravijo balzamični (na steklenicah običajno piše Balzamični kis ali Acetto balsamico di Modena). To je kis, ki ga pripravijo iz navadnega kisa, ki so ga obarvali z karamelo in mu primešali mošt. V to se lahko prepričate, če preberete deklaracijo.
Pravemu balzamičnemu kisu ni dovoljeno nič dodajati. Je narejen izključno iz grozdja. Ravno zaradi tega in zaradi dejstva, da proizvodnja takšnega kisa traja precej časa (več let) je njegova cena visoka.
Vsi balzamični kisi (vsaj kolikor je meni znano) , ki jih lahko najdemo pri nas vsebujejo dodatke. Torej, če gre za pravi balzamični kis, bi moralo na steklenici pisati "Acetto balsamico tradizionale di Modena" in bi moral kis biti brez dodatkov. Napis "Acetto balsamico tradizionale di Modena" lahko nosi le balzamični kis, katerega kakovost nadzira italijanski konzorcij proizvajalcev tradicionalnega balzamičnega kisa (nekaj podobnega kot kraški pršut pri nas).
Sam sem pred enim letom kupil 1 dl balzamičnega kisa starega 25 let in za njega odštel 90 EUR. Doma sem že imel navaden "balzamični kis" iz najbližje trgovine in vam povem, da je razlika v okusu očitna. Okus pravega balzamičnega kisa je toliko različen od okusa "balzamičnega kisa" hitro narejenega z vsemi dodatki (Eji, karamel, mošt), da sploh nista primerljiva.
Miroslav Vulović
Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 06. dec 2005 09:45:47