14. okt 2005 23:29
Živijo,
za začetek si nekaj o operaciji lahko prebereš tule:
http://www.irman.si/index.php?operacija_dioptrije tule boš dobia mnogo informacij, tudi točne cene imajo navedene (in te niso majhne, fiiiij!)
Veš, tudi jaz sem, od kar sem bila pred 10 leti v Angliji, želela to operacijo. Dioptrijo imam danes že -8, pa še 2 astigmatizma... po domače rečeno, slepa sem kot
!
Ampak so mi tako v Italiji kot tudi v Ljubljani in v šempetrski bolnici poseg odsvetovali. Razlog je bil povsod isti - te operacije delajo šele relativno malo časa (recimo dobrih 10 let), zato ne morejo predvideti, kakšen vpliv ima laserski poseg na oko v daljšem obdobju. Recimo, če te operirajo pri 25ih, kaj bo s tvojimi očmi, ko jih boš imela 50. To je bil eden od argumentov proti, ki me je prepričal. Moja okulistka mi je sicer svetovala, da če vseeno hočem na poseg, naj grem v Žalec, ker da je tisti Dr. NeVemKako najboljši pri nas.
Drugi razlog, da se nisem odločila, je bil to, da sem pred 4 leti morala na laser, ker so mi odkrili pretrgano očesno mrežnico. Vsi zdravniki zagotavljajo, da laserski poseg na očeh ne boli... aha, sama jajca pravim jaz! Mene je tako hudičevo bolelo!!!! Pa nisem edina - sestro od moje sodelavke je tudi. Moja sodelavka pravi, da je od bolečine kar jokala.
Naj sicer povem, da je moj brat vseeno šel. Okoli 5 ali 6 let nazaj. Tudi takrat je bila cena ulala celo premoženje, ampak nikoli ni maral očal, zato je pač šel. Doslej ni imel nobene težave, očala pa še vedno nosi (včasih
). Namreč, dioptrije ti pač ne odstranijo v celoti. Njemu so je pustili okoli -1 (prej je imel -4 pa še astigmatizem).
Pa še tole imej v mislih pri odločanju; da te operirajo, moraš imeti stabilno dioptrijo že vsaj dve leti. Saj si lahko predstavljaš, da če ti stalno narašča, nima smisla, da te operirajo, ker boš po domače rečeno vrgla denar stran, saj boš v roku dveh let spet rabila očala.
Te operacije sicer zdaj izvajajo že marsikje po Sloveniji - v LJ na par koncih, v Domžalah, Žalcu, Novi Gorici tudi če se ne motim in še jih je, za katere verjetno sploh ne vem.
Pa še eno malo branje o očeh in njihovem zdravju...
http://mladina.si/tednik/200132/clanek/iidovsak
Upam, da nisem bila preveč negativist, ampak raje ti povem kot je oz. kar vem. Lp,
tjas