28. jan 2005 8:37
Tudi za mano so žolčni kamni (že odstranjeni); sedaj zaključujem po-operativno dieto. Do operacije in prva dva meseca sem imela pa strogo dieto; podobno kot je napisala vanesa. Sedaj nekatere stvari že dodajam, ampak v osnovi je vse ostalo enako:
- nič jajc, nič pečeno, nič mastnega, nič prepraženo na čebuli, nič presnega sadja (razen banan) ostalo manj sladkani kompoti, kuhana zelenjava za prilogo in solato (tudi testenine brez jajc)
- od mesa je prepovedano: vse mastno, svinjina, divjačina, mastne ribe, praženo v maščobi, ocvrto, drobovina ; meso dušimo v lastnem soku
- od zelenjave je prepovedan: ohrovt, zelje, zelena paprika, kumare, gobe
- prepovedane solate: vse surove in ostro začinjene solate, krompirjeva, mesna solata, solate iz stročnic
- nič sladic: sploh pa ne tistih, ki vsebujejo jajca, ki so ocvrta
- tudi sveži kruh je prepovedan; jesti je treba najmanj en dan starega.
- prepovedane pijače: vse alkoholne, prava kava, vse iz ekstraktov, vse mrle pijače; pijemo lahko čaj, nadomestke kave, pomarančni sok, razredčen z vodo.
Jaz sem meso skoraj popolnoma črtala iz jedilnika (jem samo mleto goveje ali telečje in to kot pečenko, kot nadev pa dam zelenjavo).
Sedaj po tolikem času diete imam že kar veliko jedi, ki jih pripravljam iz zelenjave:
- zelenjavne juhe (paradižnikovo, bučkino, iz mešane zelenjave)
- zelenjavno lazanjo
- zelenjavni narastek
- polento z zelenjavo: skuham polento, še vročo vlijem v modelčke, da se strdi, potem pa po želji režem in v mikrovalovni segrejm, zraven pa zelenjavo v smetanovi omaki
- rižoto z mešano zelenjavo
- pire z zelenjavo
- testenine z zelenjavno omako (s sladko smetano, s paradižnikom)
- ko je lakota si pripravim sendič s puranjo ali piščančjo salamo (ostale klobase so prepovedane)
Zelenjavo si v naprej v večji količini skuham, potem pa po porcijah segrevam za različne priloge.
Izgleda malo kruto, ampak meni se ne zdi več. Sedaj bi lahko že prehajala na "bolj normalno" hrano, pa še kar vztrajam na zelenjavi. Poleg tega težav z bolečinami pri taki prehrani nimam. Nikoli nisem lačna (želodček se je očitno zmanjšal), poleg tega pa sem se znebila še odvečnih kilogramov.
Lp, Marjetka.