25. nov 2017 7:53
AnaB3la, recepta za biskvit, ki nikoli ne pade dol, nimam shranjenega ne v pisni, ne v "ustni" obliki, morda pa je to krasna priložnost, da narediš nekaj novega, od mnogih preizkušenega, ki meni nikoli ne pade dol, je pa res odličen. Sposodila si bom zapis od tete torte, upam, da ne zameri:
teta torta je napisal/a:
Če ne delam torte po kakem posebnem receptu, je moj recept: 6 jajc, 200 g sladkorja, 150 g moke, v zadnjem času sem se navadila dodati še žlico ali dve olja ali raztopljenega masla - biskvit je nekako bolj sočen. Včasih tudi nadomestim del moke (do 50 g) z Gustinom, za čokoladni biskvit pa z grenkim kakavom. To so količine za tortni model 26 cm, biskvit pa lahko dvakrat prerežem, tako da pride precej visoka torta iz 3 plasti. Delam ga klasično: rumenjake penasto vmešam s polovico sladkorja, dodam maščobo. Iz beljakov in druge polovice sladkorja stepem čvrst, a še mazav sneg (ne sme biti "suh"). Tretjino snega dodam rumenjakom in jih z njim zrahljam (seveda s kuhalnico). Nato naložim na rumenjakovo maso preostali sneg in presejem suhe sestavine. S kuhalnico rahlo zmešam, da dobim enotno maso (brez grudic moke!). Tortni model po dnu namažem z maslom in potresem z moko. Vanj stresem biskvitno testo, pogladim, lahko je nekoliko višje ob obodu in pečem na 170 stopinj pribl. 30 minut (preveriti z zobotrebcem, pletilko ipd). Sladkor je navaden čisto v redu, za sneg pa sploh ne sme biti v prahu.
"Finost" biskvita je odvisna od razmerja med jajci in moko, biskvit za mojo najbolj zaželeno torto je iz 7 jajc, 180 g sladkorja in 120 g moke. Takega biskvita tudi ni treba nič namakati, pa torta vseeno ni suha. teta torta
Po zgornjih navodilih je uspeh zagotovljen, po videzu in predvsem po okusu.
lp
mzm