3. feb 2014 14:59
Meni najbolj odgovarja, da naredim iz jajca, moke, malo mleka, ščepa soli, spraskane vanilijeve sredice in malce sladkorja (ali vanilijevega sladkorja, če nimam prave vanilije) precej gosto maso. Šele nato po potrebi dodajam mleko. Ko je nekje take konsistence, da bi se dalo palačinke že peči pustim nekaj časa počivati, nato dodam še mleko po potrebi. Sem ugotovila, da se mi le na ta način ne delajo grudice moke, kar se mi je vedno dogajalo, ko sem moko vsipala v mleko. Ugotovila sem, da jajca ne smem stepati, ker se potem masa precej peni. Radenska samo še poslabša zadeve. Palačinke imajo vedno luknjice, pa me to ne ne moti. Če je nuja huda, tudi takoj pečem, brez čakanja. Takrat se znajo bolj trgati, pa ni hudega.
Pečem na indukciji, vedno na eni teflonski ponvi namenjeni palačinkam. Jo precej segrejem, naoljim s papirjem, nato pa pečem na 8 (od 9). Maso imam precej tekočo, se pa na indukciji zelo hitro zapeče - par sekund po tistem ko polijem že obračam. Palačinke so zaradi bolj tekoče mase tudi bolj tanke. Tudi že prva palačinka mi vedno uspe (razen če ne naredim res preveč tekoče mase). Ponev naoljim samo na vsake toliko palačink, če se mi zazdi, da se bolj prijemlje. Za obračanje imam tanjšo upogljivo plastično lopatko (sivo od fackelmanna), že precej staro. Sem našla novo v trgovini in jo kupila, pa je stara še vedno boljša Tudi lopatko malce naoljim, da bolje "teče" pod palačinkami.
Upam, da kaj od tega kar sem napisala komu pomaga!