12. dec 2013 13:08
Ti niso dali nobenega spiska kaj in kako? Ali vsaj kontakta kakšnega nutricionista?
Jaz bi se ravnala po zdravi pameti:
- sir: ne, najbrž je industrijski precej soljen, domača skuta, da, če je ne soliš
- margarine se jaz že nasploh izogibam, tako da bi rekla ne
- maslo: mislim, da običajno masla pri nas niso soljena, razen če je izrecno navedeno da je "slano maslo"
- mlečni izdelki: namazi najbrž niso pametni, navadni jogurt (ne sadni) mislim, da ne vsebuje dodatne soli. Namaze bi jaz raje delala doma iz skute in zelišč, spustiš pač sol
- olje - polivke za solate: kupljene polivke zagotovo vsebujejo veliko soli in sladkorja, tako da ne, za olje samo ne bi rekla, da vsebuje sol
- ocvrta hrana - če ti je dobra neslana, sicer bi se ji jaz na tvojem mestu raje v velikem loku izognila
- čokolada, piškoti: moj občutek je, da ima vsa industrijska hrana precej soli in sladkorja, zato da je čim boljšega okusa, nisem pa res nikoli gledala koliko soli vsebujejo sladki produkti
- slivovi cmoki: doma narejeni, bi pomojem šli. Jaz jih delam iz skute, jajc, malo masla in moke, nič ne solim
- kislo zelje, repa: mislim, da se zelje soli pri kisanju (ali se motim?) - tukaj res ne vem
Še kakšen nasvet... Hja, nisem ravno v situaciji, da bi se mogla čemu odpovedati, sem pa tudi sama trenutno noseča in vem bi se brez problema odpovedala čemerkoli kar bi mi škodilo, saj ni za zmeraj. Par mesecev potrpiš in je. Poleg tega naj te potolažim, da se sliši huje kot je. Soli (in tudi sladkorja) se lahko odvadiš in ko nekaj časa ne boš solila jedi, ti bo kasneje tudi zelo mala količina soli zadosti, kar bo dogoročno bolje za tvoje zdravje. Vem, ker sem si včasih obupno preveč solila jedi in sladkala čaj, sedaj pa sploh ne morem piti sladkih pijač, pa v gostilnah mi je običajno hrana preveč slana. V tvojem primeru, bi v hrano vključila več drugih začimb, sploh na začetku, da ne bi tako pogrešala soli. Pazi pa na pripravljene mešanice začimb, ki običajno tudi vsebujejo sol!
Upam, da še kdo kaj napiše, ker je tema tudi meni zelo zanimiva.