9. apr 2013 6:02
Bila sem na Siciliji, sfehtala recepte, imam prijateljico doma iz Catanie, pa se jih ne spravim sama delat.
Ne zato, ker je pretežko, ampak zato, ker domači niso niti približek tega, kar ješ na Siciliji.
Kar nekaj " skrivnosti " je, od tega da tisti pravi slaščičarji, pa gospodinje ( še prej pa samostani) še vedno uporabljajo namesto inox tulcev, bambusove, od tod ime , canne, cannoli ( arundo donax ), ker drugače vpijejo svinjsko mast in bistveno vpliva na krhkost. Tudi ne upotrabljajo olja za cvrenje ampak njihovo mast... ko se ocvrti in dobro odcejeni, jih še enkrat vržejo vanjo, s kapljico dve kisa...pa do ovčje skute, ki je tam mnogo bolj pusta in lahka in... do kandirane pomaranče in bučke, ki dajo piko na i. In še kakšna skrivnost se najde.
Skratka, enkrat sem poskusila, s kupljenimi sestavinami je bil rezultat dokaj klavrn, zato sva si prijateljico omislili zamenjavo.
Za Božič naredim velik pladenj sirovih košaric, frike, take, kot jo znamo narediti samo pri nas, v zamenjavo dobim čudovite cannole iz njihovih avtetnčnih sestavin.
P.s. tega nisem napisala da bi te spravila ob pogum, nasprotno, želim le povedati da se jih da narediti tudi doma, tudi dobri bodo, ampak daleč od tistih pravih, siciljanskih.
Le veselo na delo, pa naj ti uspejo!
Joj, kje je še Božič..., to je ena najboljših sladic, kar sem jih kdaj jedla.
lp lučka