7. jul 2012 8:55
EMŠO je podatek za registre, ki jih potrebuje javna uprava.
Drugače je pa tako, da ali je srce mlado ali pa to ni. Sem srečala in poznam maso ljudi, ki imajo staro in neizživieto srce in se jim bolj malo dogaja. Ki so že zelo zgodaj starikavi. Navznoter. Ki se zelo hitro primejo tiste, da "pri mojih letih" se pa to ne spodobi, se pa to je obleče, se pa to ne počne. In seznam tistega, kar se "pri mojih letih ne počne" je ponavadi seznam zabavnih stvari. In se neverjetno velikokrat podkrepljuje z navedbo kakšnega ekstrema (ponavadi oblačilnega), ki se ne sprijazni s svojo starostjo.
In sem srečala maso ljudi z mladim srcem. In ljudje z mladim srcem se ne jočejo zaradi limon, temveč naredijo iz njih limonado. In se veselijo. In vesela sedemdesetletnica se čisto lepo zabava ob pogledu na kakšnega postavnega mladinca (pa čeprav moram pri tem paziti, da ima dobro utrjeno protezo). Pa vesela osemdesetletnica tudi. Pa vesele osemdeseletnice imajo svoje interese in zapolnjen dan. Lahko s partnerjem, lahko z otroki in vnuki, lahko s prijateljico, prijateljem. Hudiča, živimo toliko časa, dokler imamo mlado srce. Ko tega ni več, životarimo. Eni životarijo večino svojega biološkega obstoja.
Edino, kar leta prinesejo, je to, da nekaj pameti bi bilo pa vseeno dobro. Jasno, da smo pri petih letih enačili tridesetletnike in stoletnike. Za nas so bili odrasli in naš svet je bil takrat ločen na svet otrok in svet odraslih in odrasli so v naših očeh lahko počeli mnogo več od tistega, kar smo lahko mi. Ko pa tudi sami nabiramo leta, bi pa vendarle morali vedeti, da nekdo, ki je dvajset, trideset, štirideset let starejši od nas, da ima ta človek v sebi čisto vse emocije in porive in smo si tu čisto podobni. Veselje, sreča, ljubosumje, skrb, žalost, ugotovitev, da se dela nova guba....te stvari nimajo letnice. Ne misliti, da sedemdeset, osemdeset, devetdesetletniki pri takih stvareh odreagirajo kako blazno drugače, kot mi. Kvečjemu temu ne pokažejo, ker imajo na geplu butasto pleme, ki bi jim začelo naštevati kakšne levite o age-apropriate behavior...in so potem starostniki raje tiho.
Sicer sem pa že enkrat tule omenjala zgodobo o gospe, ki so jih pri 91-ih operirali svio mreno in je po operaciji ugotovila, da imam obupno veliko gub. In se je, svojim bedastim otrokom navkljub (ki so ji naštevali, da "pri teh letih je pa res vseeno") naročila za laserske tretmaje. No, gospa je sedaj stara 97 let. Uživa vsak dan in uživa v vsem, kar počne. Od jutranjega plavanja (živi v Splitu) in hoje na tržnico...pa do večerne papice in kozarčku vinčka. Sicer se največ druži z mlajšimi (pravi, da ti pri teh letih ne ostane veliko vrstnikov in da je to težava in blagor obenem).
Vendelina jr.
Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 07. 2012 08:56