16. apr 2008 22:11
lovebeyba, konfirmacija je pri evangelicanih nekaj takega kot birma. Pomen botra, [ki je bil v osnovi misljen], je ta, da ce bi se starsem [Bog ne daj] kaj zgodilo, da bi otrok imel skrbnika. In da ima otrok dober zgled in dobrega vodnika, pripravljnega pomagati in otroka usmerjati v pravo smer. In prav po tem zadnjem vodilu sem izbirala botra za mojo hcerko. To se mi zdi najprimernejsa popotnica v zivljenju. Zal pa se ob vseh teh pretiranih darilih in denarju izgublja pravi pomen zakramentov, npr. pri krstu sprejem med bozje otroke, varstvo pred hudim. Pa ce starse vprasamo zakaj pravzaprav krstijo, birmajo,..svoje otroke, ne vejo niti odgovoriti. Najveckrat se slisi, da se to pac more in pa da otrok kaj dobi. Jaz nisem nasprotnik obdarovanj, v neizmerno veselje mi je obdariti druge, ampak vse more imeti svojo mejo. Zalostno pa je, da otroci ne vejo kaj pomenijo zakramenti, niti ne poznajo pomena obdarovanja, in da so ze tako potrosnisko naravnani. Pa to pripisimo cemurkoli. Pa jaz nisem nobena poboznjakinja, nasprotno me dejanja Cerkve ze nekaj let vse bolj odvracajo. Veckrat sem ze tudi v debati povedala, da ce si veren ti ni potrebno hoditi v cerkev, ampak lahko Biblijo prebiras doma, v krogu druzine. Niti mi ni vsec kaj dandanes zupniki vse zahtevajo od otrok, in sem tudi naglas ze razmisljala, da ce se bo zgodilo v mojem primeru kako pretiravanje, da zupniku jasno povem, da se izsiljevati ne dam. Otrok pa potem na lastno zeljo lahko zakramente opravi kasneje, recimo ob poroki. Prijatelj se pa mora nujno cerkveno porociti, ce hoce krstiti svojega otroka. Botra tudi ne more imeti tistega, ki ja je izbral, ker zivi na koruzi. Zupnik je rekel, da bo oba para kar takoj poroci Tako, da se jaz vse bolj nagibam k ateizmu. Razmisljala sem pa ze tudi na prestop k Evangelicanom. So drugi ljudje, ki na drugacen, bolj spostljiv nacin dojemajo vero in medsebojne odnose. Spomnimo se kako je nastal protestantizem. Iwana