25. feb 2013 15:08
živjo :))
Moja teta, stric,...(sestra od mami, brat od očija...se pravi dva različna vzreditelja) 1x ali 2x letno gojijta bele piščance, kupijo enodnevne, jih majo nekaj časa pod lučko na toplem in svetlem da vidijo jest..... to vse smo že prebrali kako in kaj :)))
Stric jim na začetku daje malo umetnih hranil, druga teta ima svoja domača krmila in nikoli ne dodaja umetnih...
še ena stvar glede prehrane, parkrat jim nažanjeta koprive ki jih prelijeta z vrelo vodo dodata še malo zdrobljene koruze......ko piščanci to vidijo enostavno ponorijo pojejo vse za par minut, koliko so koprive zdrave pa vemo hkrati tudi prečistijo in nevem kja še vse :))))
glede smrada... nevem zakaj jih veliko piše da smrdi, pri teti in stricu je neprijetnega vonja čutiti dejansko ko si šele pred vrati doma piščancev, po tleh imata žagovino ki jo vsake toliko časa zamenjajo tako da se močen smrad sploh ne čuti tako močno, aja vrata so od dilc, kako naj rečem,.... med vsako dilo je 5 cm prostora tako da se lepo zrači.
Piščanci so mirni, se ne vzburjajo ko jih vzameš v roke, mislim da ni nevem kakšnega stresa da bi se preveč bali, tudi usmrtitev je hitra... vse skupaj ni tako tragično kot nekateri opisujejo, sicer krvi nemaram tako da če se slučajno zgodi da sem tam ko so pri opravilu se raje odmaknem pol mal pomagam skubit perje.
Kolikor sem slišal je normalno da kakšen pogine sicer vem da teti lani ni noben, imajo svežo vodo, hrano malo prostora tako da se vseeno lahko malo gibljejo,
jaz poznam vzrejo na tak način ki ni preveč tragičen, če bi razumeli piščance bi pomoje rekli da jim je lepo :)) vsaj pri mojih sorodnikih, seveda se najdejo primerki osebkov ki živali dejansko mučijo in nevejo v katero luknjo bi še kaj vtaknili samo da bi čimprej zrastli pa čimprej prodali, zaslužili
Pri prijatelju so meli včasih kmetijo....prostora veliko tako da mu bom predlagal da probava vzgojiti kakšnih ducat piščančkov :)) ker piščanec plus domača hrana je dejansko na koncu kvalitetno in ukusno meso
:)))
mak1992