Fondue - ideje

neznan uporabnik

tema odprta - 12. feb 2002 16:09 | ogledi: 8.386 | odgovori: 7

Zivjo, kuharcki!

pred kratkim sem dobila set za fondue, pa ne poznam nobenih receptov, samo tistega za sirov fondue..ali mi lahko kdo od vas pomaga z idejami/recepti... slisala sem ze za cokoladne in vrtnarske fondue, pa jih ne znam pripraviti..

ze vnaprej hvala!!!

neznan uporabnik

13. feb 2002 14:03

Čokoladni fondue: v vročo čokolado namakamo koščke različnega sadja (banane, jabolka, hruške, pomaranče, breskve, marelice, vse kar pride pod roko). Za vrtnarskega še nisem slišala, verjetno pa gre za koščke zelenjave (paprika, cvetača, brokoli, krompir, mlada čebula). Jaz imam najraje kar navadni fondue (z vročim oljem). Na koščke narežem hrenovke, klobasice, puranje meso, piščančje meso (vedno brez kosti in takšno meso, ki se hitro speče; odsvetujem svinjino in govedino). Zraven pripravim različne omake: kečap z majonezo, tatarsko omako, gorčico, kislo smetano z drobno narezanimi kumaricami, ajvar ipd. (pri omakah lahko zelo eksperimentiraš in si izmisliš tudi sama kakšno kombinacijo). Skušam narediti čim bolj lahke omake (s tem mislim čim manj omak s kislo smetano), ker že samo koščki mesa pridejo od olja zelo mastni. Zraven ponudim tudi mrzlo krompirjevo solato, francosko solato ali pečeno rdečo papriko. Na manjše koščke narežem tudi sezamove štručke, makove in polnozrnate štručke. Mislim, da takšna hrana ni preveč zdrava, zato fondue pripravljam 1 do 2xkrat na leto ob posebnih priložnostih, ko je na obisku še kakšen prijatelj ali prijateljica. S tem postane fondue bolj zanimiv, še posebej za tiste, ki se prvič srečajo z njim. Lp, Alja

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

13. feb 2002 14:49

V glavnem se strinjam z Aljo, vendar moram reči, da je fondi prav prijetno družabno opravilo - običajno gre zelo malo mesa, pa toliko več solat in kruha, ker se vsi lakotniki nabašejo s prilogami. Imenitna priloga je tudi SOLATA IZ ČRNE REDKVE eno do dve črni redkvi 3/4 male konzerve šampinjonov 2,5 dl sladke smetane žlička hrena (lahko tudi iz kozarca, boljši je svež) žlica majoneze (ni nujno) trdo kuhano jajce Redkev olupimo in na strgalniku na drobno naribamo, dolijemo sladko smetano, dodamo odcejene šampinjone, sesekljano jajce, hren, solimo in popramo. Boljša je če odstoji kako uro v hladilniku. Tekočine odda kar precej, tako da jo je treba mešati, da je lepo enakomerna. Tako pripravljena redkev ni pretežka za želodec in je v zimskem času prav odličen dodatek vsem ocvrtim jedem. Pri fondiju lahko dodate tudi na cvetke razdeljeno (predhodno nekoliko pokuhano) panirano cvetačo ali brokoli, panirane šampinjone - olje je po končani pojedini tako ali tako zanič. Ena od variant fondija je tudi indonezijski (azijski), kjer v posodo nalijemo mesno ali zelenjavno juho, tako da meso v bistvu kuhamo, nisem ga pa še proizkusila. Običajno je tako, da se na začetku vsi zaženejo in s svojimi grižljajčki temeljito ohladijo olje, tako da je treba kar malo počakati, da se ponovno segreje. Priporočam, da ga predhodno segrejete na plinskem štedilniku in potem z gorilnikom samo dogrevate. Odsvetujem vam, da na eno posodo "priključite" več kot 6 gostov, ker se ne bodo uspeli zvrstiti. Našteto velja za "oljni" fondi, ki ima kovinsko posodo - sirovega in čokoladnega naj bi se pripravljajo izrecno v keramični posodi. Nekaj nasvetov imate tudi med recepti na KULSLO - poglejte pod naslov Bežigrajski fondue od naše Malan (upam da se ne motim). Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

neznan uporabnik

13. feb 2002 15:52

hvala za nasvete!! super! se vprasanje...glede cokoladnega (kaj hocem, na cokolado sem nora) ...a to v posodi raztopis kar mlecno (ali jedilno) cokolado? ali das cokolado v prahu? ali se kaksna drugacna varianta? hvala!!!

tinca  

član od: 3.9.2001

sporočila: 907

14. feb 2002 14:14

Odkrito povedano sem čokoladni fondi samo jedla ne pa delala. Vem pa, da se v Leclercuin menda tudi v Mercatorju dobi posebna mešanica za čokoladni fondi (seveda je temu ustrezno draga- čez jurja za 500 gr). Jaz bi verjetno poizkusila z jedilno čokolado redčila bi pa s sladko smetano - žal nimam keramične posode, tako da to trenutno odpade. Vsak dan eno kastrolco smeha vam želi Tinca

Darka  

član od: 28.9.2001

sporočila: 37

14. feb 2002 16:09

Čokoladni fondi. Čokolado zmehčamo v mleku in sladkamo (po okusu), podobno, kot preliv za torte, le bolj tekoče. Popolnoma po lastni presoji in okusu. Če so za mizo odrasli, se lahko doda tudi malce ruma ali pa konjaka. Jaz nisem dala niti ruma, niti sladke smetane, saj se počasi med segrevanjem zgosti, tako, da sem med obedom morala še razredčiti z mlekom. V čokolado pa smo pomakali pečene palačinke,- namazane z marmelado le toliko, da ne teče ven - zvite in razrezane na grižljaj. Meni je nadvrhunsko dobro, saj so vse jedi že same po sebi odlične. S fondijem je najbolje razviti domišlijo in eksperimentirati. Tako smo enkrat na silvestrovo pripravili: v AMC atmosferi smo segreli olje, vanj pomakali lignje - ki jih nismo niti posolili, niti pomokali, popolnoma natur- ker pa so bili grižljaji premajhni, smo jih s pomočjo mrežice vsuli v olje preveč, tako, da je olje skipelo čez posodo in po vsej slavnostni mizi.Na to nas spominja večen madež na mizi in pod mizo na marmorju. Ampak, bilo je pa dobro. Zraven se je čudovita podala tatar omaka. Je pa fondi zelo prijetna in družabna stvar, ki se je lotiti najbolje tedaj, ko je dovolj časa, za mizo pa prijetna družba. D

Henri  

član od: 13.9.2001

sporočila: 317

15. feb 2002 17:17

Zelenjavni fondue: 1 majhna cvetaca, sol, 30 dag fizol ruzenec (globoko zmrznjen), 25 dag korencka, 2 kolerabci, 40 dag sampinjonov, 2 rdeci papriki, kokosova mast, leseni zobotrebci, 1 francoska struca-baguete. Cvetaco razdelite na manjse dele in kuhate 5 minut v slani vodi. Se zmrznjeni fizol vsipate v vrelo vodo in kuhate 10 minut v slani vodi. Ociscen in opran korencek zrezete v 1/2 cm debele kolobarje. Papriko ocistite semen in zrezete v manjse koscke kot n.pr. korencek. Kolerabco olupite in pravtako narezete na velikost narezanega korencka. Papriko, korencek in kolerabico pravtako kuhate 5 minut v slani vodi. Vso zelenjavo po kuhanju posusite s kuhinjskim papirjem. Eno tretinjo sampinjonov narezete na rezine in skupaj z ostalo narezano zelenjavo nataknete, menjajoc redosled, na zobotrebce in odlozite na vecji kroznik. Ostanek sampinjonov pa aranzirate okoli naspiknjenih zobotrebcev v sredini kroznika. V fonujev lonec (iz metala: emajliran ali inox) pride ena tretinja kokosove masti in segreti na pribl. 180°C. Nadevane zobotrebce si jedci namocijo v mast, pribl. 3 minute, potem jih polovijo z jedilnimi vilicami ven, napram okusu soliti ali poprati in namakati v pripravljene omakce (tartarska, curry itd.) Ostale sampinjone napicimo na dolge vilice za fondue in jih pravtako zraven prazimo v masti. Jed spremljajo koscki narezane francoske struce-baguete, lahko namazanih z cesnovim maslom. Kaksno dobro belo vince, rizling, spremlja veselo druzbo do konca vecera. Lep pozdrav Henri

TIUBA  

član od: 5.1.2002

sporočila: 157

18. feb 2002 15:46

OMAKA IZ BELE ČOKOLADE Grobo nasekljamo 175 g kakovostne bele čokolade in jih damo v nepregorno posodo, ki jo postavimo nad soparo. Počasi segrevamo. V drugo kozico damo 150 g sladke smetane in tudi segrevamo. Vročo smetano počasi prilivamo čokoladi in mešamo. OMAKA IZ ČEŠENJ ALI VIŠENJ 400 izkoščiščenih češenj ali višenj iz kompota pretlačimo skupaj s sokom. Dodamo jih omaki iz bele čokolade takrat, ko primešamo smetano (glej zgoraj), še malo segrejemo in premešamo. V omaki lahko pomakate breskve, nektarine, kivi, jabolka, hruške, ananas, koščke turškega medu, majhne princeske iz paljenega testa (brez nadeva, seveda), maslene piškote, otroške piškote, koščke francoskih rogljičev, ...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti