13. feb 2002 14:03
Čokoladni fondue: v vročo čokolado namakamo koščke različnega sadja (banane, jabolka, hruške, pomaranče, breskve, marelice, vse kar pride pod roko).
Za vrtnarskega še nisem slišala, verjetno pa gre za koščke zelenjave (paprika, cvetača, brokoli, krompir, mlada čebula).
Jaz imam najraje kar navadni fondue (z vročim oljem). Na koščke narežem hrenovke, klobasice, puranje meso, piščančje meso (vedno brez kosti in takšno meso, ki se hitro speče; odsvetujem svinjino in govedino). Zraven pripravim različne omake: kečap z majonezo, tatarsko omako, gorčico, kislo smetano z drobno narezanimi kumaricami, ajvar ipd. (pri omakah lahko zelo eksperimentiraš in si izmisliš tudi sama kakšno kombinacijo). Skušam narediti čim bolj lahke omake (s tem mislim čim manj omak s kislo smetano), ker že samo koščki mesa pridejo od olja zelo mastni. Zraven ponudim tudi mrzlo krompirjevo solato, francosko solato ali pečeno rdečo papriko. Na manjše koščke narežem tudi sezamove štručke, makove in polnozrnate štručke. Mislim, da takšna hrana ni preveč zdrava, zato fondue pripravljam 1 do 2xkrat na leto ob posebnih priložnostih, ko je na obisku še kakšen prijatelj ali prijateljica. S tem postane fondue bolj zanimiv, še posebej za tiste, ki se prvič srečajo z njim.
Lp, Alja