No, bom kar semle napisala, ker je pri Recinem receptu za pustne krofe že taka gneča :)
Danes se, kot se za ta čas spodobi, kot vestna gospodinja, spravim peči krofe. To je zame projekt, ker mi nobeno kvašeno testo, ampak res nobeno, ne uspe. Nič do nič. Moja mrzla potica je zjutraj pred pečenjem, v pečici trda, nizka, uvela...namesto da bi kipela in preprevala od veselja. Rešuje me potratna, ker je biskvitna. Pa rečem, tale Recin recept bo bomba.
Začelo se je po starem, kvasec se ni dvignil - klasika, pa sem ga revčka pustila kar dolgo. Meni se zatakne že pri kvascu - nikoli se noče dvignit. Pa sem poskusila že vse ob upoštevanju gore nasvetov, "ja imela si pretoplo mleko, nene, mora biti mlačno, ja ja, sobna temperatura, uf, bolje če je bolj mrzlo"...skratka nič od tega. Pa sem rekla, če noče pa nič. Po spisku natrpam ubogi kruhomat in dodam (zihr je zihr) še suhi kvas. In dam mesit. No, naj povem, da tudi v kruhomatu meni testo NE VZHAJA na programu za gnetenje...Tudi ko pečem kruh v njem se ne vzdigne, je dober le topel, potem je opeka :)
Sledila je priprava delovne površine in nato klasična neuspela točka 2. Po sestavinah za kakršnokoli testo, tudi točno po navodilih za avtomat, meni testo ne gre ven, ker je zmeraj preredko. Tudi zdaj - poc. Komaj ga le dobim ven in (spet) porabim skoraj dodatne pol kile moke, da je bilo sploh za oblikovat. No pa gremo, rolam kroglice, pa so bolj in bolj razpokane. No ja, estetsko ne bo, bo pa vsaj okus, si mislim. Dam vzhajat po receptu, najprej na eni strani. Če vam povem, tudi po 2 urah se niso niti premaknili, kaj 15 min! Hehe, nisem se sekirala, sem kar dala pečt. Huh, smešno, olja je bilo dovolj, saj znam cvreti, a šment, kroglice so potonile skoraj do dna...Pa ne moreš verjet. Tako so se prijele na dno. Rezultat je živ obup. Polpeti s premerom 5 cm, debeline 1 cm...
Toliko o moji peripetiji. Recept je sigurno izvrsten, hotela sem povedati moje izkušnje s kvašenim testom. Sicer pa je to baje v človeku. Nekaterim vse kar kipi...meni pa takole. In to že leta.
Hej, glavno da drugje rožca v roki zraste :)
pa lep večer, uf je že cajt za Jamieja!
katka
Temo je spremenil(a) katka lopatka dne 04. feb 2007 18:15:36