KJE JIH LAHKO DOBIM IN ALI JIH JE MOZNO KAKO SHRANITI ZA CEZ ZIMO? MENDA IMAJO OGROMNO ŽELEZA...
Žižole
2. jul 2006 23:00
kaj pa sploh so žižole? prvič slišim, naj me nekdo razsvetli.... maja
3. jul 2006 0:09
ŽIŽULA - KITAJSKI DATELJ Drevo te vrste je zelo zanimivo po svoji obliki.Zgrbančene veje, ki so nekoliko povešajoče imajo značilno rjavo rdečo barvo, so bolj ali manj poraščeni z ostrimi trni izza njih se izraščajo listne vejice na katerih so manjši listi, ki so podolgovati, usnjati, bleščeči rahlo nazobčani s tremi vzdolžnimi žilami. V maju pa vse do avgusta se na zalistnikih razvijajo šopasti majhni cvetovi rumene barve, ki prijetno dehtijo, so dvo spolni in so zelo privabljivi za čebele. Plodovi, ki so zelene barve so jajčasto podolgovati ali pa so rahlo hruškaste oblike odvisno od sorte. V septembru pričnejo plodovi spreminjati barvo na rahlo belo-rumeno na kar se pričnejo od peclja navzdol barvati z izrazito bleščečo rjavo rdečkasto barvo. Plodovi žižule so užitni v oktobru, ko popolnoma dozorijo in imajo nagubano površino in zmehčano meso v katerem je podolgovata koščica. Meso je bledo rumeno prijetnega kiselkasto sladkega okusa, plodove uživamo sveže ali posušene. Iz njih delamo marmelade, sokove, žganje. v Krški vasi plodove žižul vstavijo v steklenice in jih zalijejo z žganjem. Zraven koristnih sestavin in zelo veliko vitamina C ga uporabljamo za zniževanje krvnega pritiska. Liste, skorjo in sadeže v farmaciji uporabljajo za izdelavo različnih zdravil in čajev. Drevo, ki je izredno dekorativno poleti in pozimi, ko odvrže letne izrojene poganjke z listi, prenese v času mirovanja temperaturo -25°C. V poletnem času je odporna proti suši, škropljenja proti boleznim ni potrebno izvajati. V višino zraste do 2-8 m, kar je odvisno od vzgoje, ki je lahko grmaste ali drevesne oblike. Obrezovanje skoraj ni potrebno, izrezujemo samo suhe veje ali tiste, ki preveč poženejo iz krošnje. Sajenje žižul je podobno kot pri sadnem drevju, izogibajmo se zastajanju vode v tleh. Zarodi že v tretjem letu po sajenju. V Krški vasi pri Brežicah imahjo različne sorte žižul posajenih v posodah in zunaj tako, da jim lepo rodijo. Pri njih lahko vidite plodove in dobite sadike.
3. jul 2006 7:29
Na glavni ljubljanski tržnici jih prodaja ena gospa, saj lahko jih je več, jaz sem jih kupila pri njej - bolj mlada, blond, z repom, največkrat je ona, včasih je pa tudi njen mož, sta pa iz okolice Kopra. Loni Makaroni
3. jul 2006 7:51
Trgovina RAST Baznik Stanislava s. p., Krška vas...tu "ni, da ni", kar se tiče sadik sadnega drevja, okrasnih rastlin..., tel. 07 49 59 344, 031 628 217...so zelo prijazni in se ti ne bo težko dogovorit, da ti kupljeno pošljejo po pošti. Ognjič
3. jul 2006 9:37
Kaj zahteva mlado drevesce? Kako prezimi? Sem z Gorenjeske, pa je verjetno malce premrzlo. Hvala za vse odgovore! Upam, da bo drugo leto zizola na mojem vrtu ze rasla!
3. jul 2006 10:02
V tisti trgovini ti bodo vse povedali o tem, kar pokliči jih. Ognjič
3. okt 2009 19:39
Ali kdo ve koliko ,stane sadika ćžižol in koliko stane 1.kg žižol. hvala. lp lucija123
3. okt 2009 20:06
Kila žižol na ljubljanski tržnici je bila danes 7 €. Svetla
3. okt 2009 21:37
Jaz sem malo predalec,sicer bi vam z veseljem odstopila eno sadiko. Imam jo cetrto,ce ne ze peto leto, pa ni se nic rodila. Iz tal pa so ze pognali poganjki,ki bodo nova drevesca...na tak nacin je zrasla tudi moja. Zgleda pa takole: http://images.google.it/images?hl=sl&source=hp&q=Zizy Sploh ni tako obcutljiva, le prvo leto jo je treba zalivati malo vec kot obicajno,potem pa ni vec problemov z njo oz. zelo redko. Ce ji boste zagotovili zaveten suh in malo toplejsi prostor bo zagotovo lepo uspevala. lp
3. okt 2009 22:01
Ne vem, Lučka, po moje je žižola pri nas Ziziphus jujuba.... Tale:
http://images.google.it/images?hl=sl&um=1&sa=
Sicer obstaja morje vrst, a pri nas zanesljivo ta. Navadni čičimak, če me spomin ne vara, je njeno veljavno slovensko ime. Tudi žižola, kitajski datelj (pa z datlji nima sicer nič).
rimljanka - zasebno mnenjeKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Forumi (vroče teme)
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti
French toast s sadjem
Tiramisu