Nasveti v vezi uparabe amc loncev

tema je zaklenjena

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

tema odprta - 1. jun 2006 11:26 | ogledi: 5.956 | odgovori: 139

Ko hodim po terenu, srečujem ljudi, ki imajo AMC že dolgo časa 20, 30 let....

velikokrat opažam, da se ti lonci uporabljajo na klasičen način..za pečenje mesa se uporablja olje, zelenjava se kuha v vodi.....

Dovolite mi, da vam pomagam...k temu me je spodbudila vaša anketa, v kateri je razvidno, da 40,4% vašega foruma uporablja AMC.

Sem vesela, ker je v Sloveniji 50% vseh bolezni posledica nepravilne prehrane !!!

Trudimo se osveščat ljudi, kako ne uporabljat pregrete maščobe... ( Statistično je na 1. mestu umrljivosti v Sloveniji...BOLEZEN SRCA IN OŽILJA ....na 2. mestu pa SRČNA KAP.....)

Tako da, če imate probleme z uporabo...kako in kaj...če vas zanima zdrava priprava hrane..., če potrebujete še kakšen lonec ali našo hitro pokrovko , z veseljem priskočim na pomoč.

Tudi s kakšnim receptom.

Bodite lepo , na tak lep sončen dan...s ciljem...čim manj za štedilnikom, a kljub temu zdravo jesti.

Petra 1

Petra 1

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

1. jun 2006 13:06

Taka opozorila niso nikoli odveč. Sama imam AMC, kuham pa nikoli brez maščobe, nekaj zaradi navade, kot drugo pa človek maščobo tudi potrebuje. Tista žlica olja, ki jo uporabim npr. pri pripravi zelenjavne juhe ne bo nikogar ubila, okus je pa čisto drugačen kot brez maščobe. Sem se pa navadila, da dam npr. čebulo pražit na hladno ali malo segreto maščobo, da se ne pregreje in razpade na škodljive snovi. Po caa 20 letih uporabe s posodo ni nič narobe, še enkrat pa ne bi kupila celega kompleta in sicer zato, ker ga polovico ne uporabljam, pa počasi se tudi naveličaš gledat skoz iste piskre. Včasih je treba tudi kaj za dušo zamenjat. Imam tudi kakšno drugo RF posodo, ki je nekajkrat cenejša, pa ravno tako uporabna. S tem ne mislim tiste, kjer je 10 kosov 5000 SIT. Težko pa bi se odpovedala hitri pokrovki. Na žalost sem morala kupiti posodo in pokrovko posebej, ker jo takrat, ko sem kupovala komplet še ni bilo, na stare lonce pa ne paše. Škoda.

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

1. jun 2006 13:30

Hja, razumem, kaj hočeš pvedat. Večina ljudi, ki ima AMC gre čez nekaj časa po liniji najmanjšega upora...se mudi..dejmo olje , da se ne zažge in dejmo vodo..., da bo ziher kuhano. Poskusi dat enkrat čebulo pražit brez olja v hladno ali malo topel lonec...če želiš, da ti popolnoma zgine dodajaj vodo ( tudi malo soli, da se razpusti). Če ne moreš brez olja..., ker to je pač vir energije, ga dodaj na koncu, ko je jed kuhana in je ne pregrevaš več. lp Petra 1

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

1. jun 2006 13:40

Tudi sama uporabljam AMC že kar nekaj časa. Jedi pripravljam brez maščobe. Imam drug problem. Ko sem kupovala posodo, sem imela plinski štedilnik. Potem smo ga zamenjali za steklokeramičnega. In tu nastane problem. Ne znam izbrati višino temperature, tako da bi lahko nadzorovala kuho s pomočjo termostata na pokrovki. In na žalost kukam v lonce in se tako orentiram. Bežno se spomnim, da mi je gospa, ki je prodajala posodo omenila, da je posoda namenjena plinskim štedilnikom. Mi lahko pomagate z nasvetom? Bojim se, da se ne bi poškodovale pokrovke. Vesela bi bila tudi obvestila o novitetah. Verjetno se je od mojeganakupa spremenilo kar dosti stvari. In da me kdo ponovno opozori na kakšne malenkosti pri pripravi jedi, bi bilo zelo zaželjeno.... Hvala! PACKA

BettyLu  

član od: 29.5.2006

sporočila: 24

1. jun 2006 14:04

Tudi pri nas imamo že dolgo AMC. Tudi pri nas ne gre brez maščobe..kjer se da jo damo včasih na koncu kuhanja, za pečenje mesa pa ponavadi tudi ne gre brez...Hitra pokrovka je pa res dobra in z njo kuhamo z minimalno količino vode. Odkar imamo steklokeramični šteldinik se pa res pozna koliko energije se prihrani. Račun za elektriko se skoraj ni povečal, prej smo pa prej kot v dveh mesecih porabili eno plinsko bombo. Edina napaka je bil zadnji nakup AMC voka, ki se sedaj lepo praši v omari(pa še elo drag je bil) Pa sem mislila kako ga bomo veselo uporabljali...kaj čmo! BettyLu

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

1. jun 2006 14:10

Ojla Packa, AMC ni samo za plin, z AMC lahko kuhaš na tvoji steklokeramični plošči, od l. 1998 pa so vsi lonci narejeni tudi za indukcijske štedilnike. Zanimivo je to, da ko se dno enkrat nasiči s temperaturo, lahko na koncu kuhaš na sveči, radiatorju ali celo na strehi od avtomobila ( poleti, haha) Da se vrniva k tvojemu problemu. Tudi sama imam doma plin, pa tudi našo prenosno Atmosfero. To je prenosni štedilnik, ki je identičen steklokeramični plošči. S tem štedilnikom kuham tudi na predstavitvah. Kaj naredit. Moraš upoštevat dejstvo, da ko si zmanjšala plin, si v trenutku odvzela loncu energijo, ko zmanjšaš na svoji kuhalni plošči, je plošča še vedno vroča, je tako? Tukaj nastane tista minutna previsoka temperatura, si zmanjšala...a lonec je še vedno na vroči plošči.... poskusi ga malo odstavit, dokler se plošča ne ohladi, potem nadaljuješ s kuhanjem. Veliko je sprememb, novosti so...tudi nove hitre pokrovke, ...... Samo za malo oddaha še to, za 1. maj sem kuhala na štedilniku na drva...AMC se je krasno odnesel. LP Petra Petra 1

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

1. jun 2006 14:19

BettyLu....Kaj se je zgodilo????? Zakaj se praši v omari ???? Petra 1

BettyLu  

član od: 29.5.2006

sporočila: 24

1. jun 2006 14:27

Vok nam ni preveč všeč zato, ker če kuhamo np. rižoto in če se vmes ne meša, ni vsa enako kuhana...saj vem, da je treba v voku vse mešat, samo lažje je pustiti da se kuha brez mešanja in kukanja v posodo. Pa še malo velik je in neroden za pomivat, tako da raje uporabljamo kar ostale posode... BettyLu

Petra 1  

član od: 1.6.2006

sporočila: 419

1. jun 2006 14:32

Si vzela prav Vok ali Eurasio ( mešanico med vokom in navadnim loncem..ima namreč 22 mm debelo dno in je primerna prav za kuhanje -vok variante premer največje ja 28 cm ...na steklokeramičnih ploščah ) ? Petra Petra 1

BettyLu  

član od: 29.5.2006

sporočila: 24

1. jun 2006 14:35

Ojoj, moja napaka...nimamo voka ampak Eurasio.....pa se v njej ne skuhajo stvari tako kot bi se morale...in smo obupali nad njo BettyLu

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

1. jun 2006 14:38

Imam posodo že več kot 15 let in kuham brez vode in brez maščobe. Zelo sem zadovoljna z njo. Tudi pri prihranku energije se zelo zelo pozna. lp Vesna

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti