Olive

neznan uporabnik
tema odprta - 2. nov 2001 21:35 | ogledi: 10.993 | odgovori: 9

Vsi mi pravijo, da so doma vložene olive najboljša zadeva, pa mi nihče ne zna povedati kako se naredijo in kje lahko kupim sveže olive. Kdo kaj ve o tem?

neznan uporabnik

3. nov 2001 8:59

Tudi jaz sem pred časom postavila to vprašanje pa na žalost nisem dobila ustreznega odgovora, razen da je vlaganje oliv doma komplicirana stvar. Vsako olivo je treba namreč potolči in jih potem dolgo časa namakti v vodi(vodo je treba menjavati), da zgubijo grenak okus.lp Špela

neznan uporabnik

4. nov 2001 18:46

Recept za vložene olive sem našel v knjigi The Classic 1000 Italian Recipes. Ker ga na žalost nisem še nikoli preizkusil vam ne morem povedati kakšen je (ali je dober ali slab). Upam, da vam bo uspelo in ko boste imeli olive vložene sporočite kakšen je bil rezultat. VLOŽENE OLIVE 225 g črnih oliv 225 g zelenih oliv 2 žlici sesekljanega svežega majarona 1 žlico svežega sesekljanega origana 2 lovorjeva lista 2 stroka česna (narezanega na rezine) 8 zrn popra 1 limona (narezana na četrtinke) 1 vejica rožmarina ekstra deviško olivno olje Vse sestavine damo v kozarec za vlaganje. Kozarec do vrha zalijemo z olivnim oljem in zapremo z pokrovčkom. Shranimo na temnem in hladnem prostoru. Na vsaka 2 ali 3 tedne kozarec dobro pretresemo. Po 1 mesecu so olive pripravljene za uporabo. Pred serviranjem jih dobro obriši. Olje v katerem so bile olive lahko uporabimo za solatni preliv. P.S.: Glede nakupa svežih oliv pa vam priporočam da se odpravite kar na Slovensko obalo v eno izmed tamkajšnjih vasic (npr. Marezige) in med tamkajšnjimi prebivalci povprašate po svežih olivah.

neznan uporabnik

5. nov 2001 12:01

Hvaal za recept. Bom poskusil. Sem kar velik ljubitelj mediteranskih dobrot in zadnjih nekaj let veselo sušim paradižnike. Zdaj pa so me zamikale še olive...

neznan uporabnik

5. nov 2001 13:15

Kako pa sušite paradižnike in jih nato shranjujete. Hvala z arecept! Peter

neznan uporabnik

5. nov 2001 19:56

Sušeni paradižniki Za sušenje so primerni paradižniki sorte Roma (pelati). Paradižnike prerežete na polovico (po dolgem), z žličko izdolbete semena tako, da ostane samo meso (semena in vodo, ki ostane, lahko porabite za kakšno omako), posolite in postavite na vroče sonce (obstaja varianta, da jih sušite v sušilcu, ampak tega še nisem poskusil). Sušenje je odvisno od temperature - najbolje pa boste vedeli kdaj so dovolj suhi, ko bodo na otip podobni suhim marelicam. Istočasno posušite kar nekaj rožmarina in kakšen na drobno zrezan pekoč feferon. V kozarčke nadevajte posušene paradižnike, vmes vlagajte rožmarin, poprova zrna, malo feferonov (ne preveč, da ne bodo preveč pekoči) in na koncu vse skupaj zalijte z olivnim oljem. Nekateri dajejo notri tudi druge začimbe (suha bazilika, timijan ipd. - to je odvisno od okusa). Tako vloženi paradižniki morajo počivati vsaj 1 mesec v temnem in hladnem prostoru, da se vse dišave premešajo. Zadeva je odlična.

neznan uporabnik

5. nov 2001 21:15

Tole se zdi doobro. Skoda, da je za letos vlak ze odpeljal. Kako pa uporabite tako vlozene paradiznike? Pozdrav Bojan

neznan uporabnik

6. nov 2001 8:02

Sami jih sicer ne sušimo (nismo uspeli rešiti problema mrčesa, ki je posedal na polovičkah), jih pa zelo veliko uporabljamo. Veliko italijanskih receptov jih vsebuje, veliko polivk za pasto npr. Dodamo jih še v fritato (zmešana jajca, paprika sir, panceta, olive -> pečeno), pa v quiche lorraine in variante sirno-mesnih tortic. Manjši koščki sušenega paradižnika sodijo tudi v sendvič. Ali pa npr. pečeni krogci polente s čebulo, "sončnimi" paradižniki in sirom. Nasekljane sončne paradižnike dodamo tudi v kozarec, kjer vlagamo ovčji sir. Lahko še omenim, da se v Italiji pogosto kupijo tudi nevloženi sušeni paradižniki. Take je potrebno pred uporabo namočiti v topli vodi.

neznan uporabnik

6. nov 2001 8:11

Tudi jaz sem letos lotila sušenja in shranjevanja paradižnika. Ravno včeraj sem poskusila ta prve in moram se pohvaliti, da so božanski. Naredila pa sem jih na sledeči način: Oprane in obrisane paradižnike sem zrezala na polovico in odstranila "muho", seme pa pustila. Nato sem jih posolila, potresla s posušeno baziliko in pokapljala z malo olivnega olja. Vse skupaj sem zložila na rešetko od domače pečice in sušila okrog 60°C kakšna dva dni in to pri malo odprtih vratih. Paradižniki ne smejo biti preveč suhi (da niso preveč trdi). Pod rešetko sem dala še veliki pekač, ker se iz paradižnika v začetku cedi sok. Ko so paradižniki suhi sem jih zložila v dobro opran kozarec za vlaganje. Vmes sem dodajala še malo bazilike, čisto malo rožmarina (ga ne maram preveč)in malo suhega zmletega čilija. Vse skupaj sem zalila z dobrim domačim olivnim oljem. Paradižnike sem vmes malo potlačila s kuhalnico, da niso ostajali zračni mehurčki. Paradižnik se že lahko je po enem tednu; strejši pa je shranek boljši menda je (do tja pa še nisem prišla, mislim, da ga bo prej zmanjkalo). Tako vloženi pradižnik se lahko daje med omake in k raznim prilogam k mesu. Lahko pa se je tudi kar direktno in ravno ta varianta je meni najbolj všeč. moni

neznan uporabnik

6. nov 2001 12:40

Vidim, da smo z oliv prešli na paradižnike. Super. No, suhi paradižniki se pravzaprav lahko uporabljajo na vse mogoče načine. Od preprostih (da ga narežemo in dodami kakšni mešani solati) do zahtevnejših (je treba malček po knjigah pogledat). Mrčesa pri sušenju se znebim tako, da čez paradižnike napnem tanko mrežo proti komarjem, ki ne pusti mrčesu do paradižnika, sonce in veter pa opravita svoje. In kot sem že rekel - dodajanje začimb je stvar okusa. Pa še to - vsi, ki ste že delali suhe paradižnike ste že opazili, da je olje božansko. Za ostale pa namig, da boste mogoče naslednje leto poskusili. Spremenil(a) - Prospero dne 06 nov 2001 12:43:26

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti