5. dec 2005 13:59
Otka, moje porocilo: (malo heca)..
Torej ja, na Irskem je malo drugace kot v Sloveniji. Najprej, Miklavza otroci ne poznajo. Adventni vencki s stirimi svecami tu niso obicaj, bozicno drevesce se okrasi takoj prvega decembra, nekateri se prej, ker se priprave na bozic (posebej komercialne) zacno ze v polovici oktobra. To pomeni, da so trgovine in ostali javni prostori takoj v zacetku novembra za napolnjeni z vsem kar spada v "pricakujemo praznike". Vsaka hisa ima na zunanjih vratih obeseno neko obelezje, da se veselimo praznikov. Ali vencki, ali bozicki ali samo obarvani napisi kot npr I belive in Santa...na vrtovih imamo z luckami okrasena drevesa, dosti je raznih svetlecih figur. Vse to je tu pri nas po izjemno nizkih cenah, tako da si res vsak lahko privosci precej.
Ogromno je raznih prireditev, tako za otroke(srecanja z Bozickom, predstave..) kot za odrasle (glasbene, kulturne..)
Razlika je tudi ta, da se pri nas ne uporablja nobenih pirotehnicnih sredstev. Tako so bozicni in novoletni prazniki dosti bolj tihi kot v Sloveniji, kjer se spomnim pokanja in ognjemetov. No, vse to je na Irskem prepovedano. En razlog je zaradi otrok in starejsih ljudi, ki potrebujejo mir, drug pa so zivali. Tu je precej ovac, konj in krav in bi zivali ob pokanju prestrasili, kar bi privedlo do kaosa.
Sicer je bozicni vecer in Bozic podoben nasemu praznovanju v Sloveniji. Tu nimamo polnocnic, tudi nedeljske in praznicne mase so najprej ob deseti uri, pa kasneje opoldan in popoldan. Irci radi doglo spijo zato je opoldanska masa kot tista v Slo ob devetih...
Posebna pozornost je namenjena okrasevanju domov, saj je vsak dom bogato okrasen z vsem mogocim...vsekakor mnogo bolj kot v Sloveniji.Temu primerna je tudi izbira v trgovinah.
Zelo pogresam priprave na praznike kot ga sama poznam iz moje domovine. Mislim predvsem na peko piskotov, potice..jaz obicajno zacnem s peko piskotov ze 1.decembra. Tu je obicaj, da se pripravi samo Bozicni puding mogoce teden, dva pred Bozicem, vse ostalo se kupuje. Skoda, zato se trudim obdrzati vse kar je lepega in kar sem prinesla iz Slovenije na ta konec.
Verjetno sem se kaj pozabila napisati, ce te zanima kaj natancno, pa ti z veseljem odgovorim.
lp iz soncnega!! in toplega!! Galwaya.
julia