Zanima me kako jih naredite sami doma, zanimajo me takšni, ki so tudi užitni in lepi na pogled.
jade
Zanima me kako jih naredite sami doma, zanimajo me takšni, ki so tudi užitni in lepi na pogled.
jade
27. nov 2005 16:00
Pri nas doma jih delamo iz mase za medenjake, okrasimo jih pa z mešanico sladkorja in vode - enostavno in lepo zgleda.
27. nov 2005 16:14
Moji parklji so iz kruhovega testa; vzhajanega tanko razvaljam, izrežem parklja, miklavža, božička, dedka mraza, še enkrat vzhajam, premažem z jajcem in čaram s poprom, sirom, sezamom ali pa kar z nožem, da dobijo oči, kučme, brade, kocine, koše...itd ddarinka
27. nov 2005 20:02
Jaz jih delam iz testa iz medenjakov, okrasim pa jih z beljakovim ledom, ki je obarvan z jedilnimi barvami. delam pa tudi pujske, oziroma glavice iz kvašenega testa. Vzhajano testo razvaljam z obodom za krofe izrežem glavico, z manjčim obodcem izrežem manjši krog in ga z rumenjakom prilepim na večjega. Vanj zapičim 2 nageljnovi žbici, za oči sta dve rozini ali dve kavini zrni, izrežem še 2 trikotnika in jih z jajcem prilepim in zapognem _ ušesa. lp Vesna Vesna Milek Recko
27. nov 2005 21:19
Parklji iz kvašenega testa Zamesi kvašeno testo in pusti, da vzhaja. Iz testa napravi podolgovate, ploščate štručke, ki so na koncih bolj koničaste. Od velikosti štručke je odvisna velikost parklja. Deni na pomokan ploščati pekač od pečice,da vzhaja. Ko se dovolj dvigne, izdelaj parklja takole: z ostrim nožem na hitro zareži na gornjem delu za roge, spodaj, v koraku za noge ravni rez. Za roke zareži poševno navzgor do pazduhe. Odmakni roke, razmakni nobe in parklje. S čistimi škarjami zareži v obraz nos in privzdigni. Pod nos vtakni rdeč trikotnik za jezik, ki ga lahko izrežeš iz rdečega polja v reviji. Za oči uporabi klinčka.Za konec naredi komsta kožuh tako, da s škrjami ščiplješ na drobno po testu, da nastanejo dlake. Spečeš kot kruh cca, 20 min.Vroče namaži z vodo. Take parklje poznam že več kot 40 let, saj jih je delala že moja mama.Ker je vedno pred miklavževim iskala sijajni papir, sem takrat, ko sem zasumila, kdo je Miklavž skrila edine škarje pri hiši- parklji so imeli natrgan papir za jezik, mojega otroštva pa je bilo s tem konec. frina
28. nov 2005 6:55
Hvala za nasvete, letos bomo tudi mi imeli domače parklje . jade
28. nov 2005 8:27
Z mami sva se šli pred leti učiti te veščine k starejši gospe, ki si je v preteklosti služila dodaten denar s peko parkeljnov. Testo je sladko kvašeno testo, v katerem ni nič jajc, ampak mleko in margarina. Bistvo testa je, da je zelo dobro ugneteno. Preden začneš oblikovati figurice, ga moraš gnesti pol ure. Potem je testo gumijasto in se lepo oblikuje. Oblikovanje: vsameš kepo testa, iz nje narediš valj, ki ga daš na pekač. zarežeš za noge, zarežeš za roke in na vrhu glava, da ima roge. Potem začeš z oblikovanje. Oči so iz lešnikov, jezik iz rdečega blaga, telo narežeš s škarjami, da je našpiknano. Narediš verige, palico, pa še kakšnega otroka, ki ga je ukradel. Za kremplje mu zabodeš bučne peške. Ko je vzhajano, ga namažeš z jajcem in posuješ s sezamom, makom, sončničnimi semeni. Pečeš v zelo vroči pečici, nato pa še vroče premažeš z mešanico vode, margarine (ali masla) in sladkorja. Rezultat si lahko pogledate na strani (pišitem mi zasebno za naslov te strani). Ti parkelnji so lepi in zelo dobri. Mimika p.s. pri moji mami je peka parkeljnov vsakoletni veliki dogodek. Pečemo jih vsaj trikrat (vsakič 4 kg moke) in vsakič z novo ekipo. Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 28. nov 2005 08:35:40 Sporočilo je spremenil(a) mimika dne 30. nov 2005 08:06:55
28. nov 2005 9:04
Tole pa super zgleda. Kje se da to naučit? Mislim da bi bilo kar nekaj kandidatov. lp Vesna Vesna Milek Recko
28. nov 2005 9:49
Ja res je lepo, in sigurno tudi dobro, že zgledajo takoooo dobri. jade
28. nov 2005 10:49
Reca, sedaj veš, zakaj jih vsako leto pečemo trikrat. Tista gospa je tako oslabela, da ne peče več, midve z mami pa širiva to veščino veselo obnavljava. In je tudi jasno, da imava kandidate, čeprav se jih nihče ne loti sam. Ko se konča ena peka, vprašajo, če bodo prihodnje leto tudi povabljeni. mimika
28. nov 2005 10:56
mimika, lahko prosim napišeš sve sestavine in postopek za testo....Hvala! Izgleda prečudovito, res! ElenKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Slana pita (Salty pie)
Hrustljava piščančja cezarjeva solata s polento