9. feb 2006 18:02
Jaz sem prenovo kuhinje dala skozi septembra lani. Se strinjam z marmeladko... grooooozaaaa! Ampak, sem se naučila veliko stvari in naslednjič, kadar koli že to bo, bom marsikaj naredila drugače. Živim v bloku in moja kuhnjica je bolj skromna, ampak glede na tvoje "kuhinjske potenciale", bi ti svetovala par stvari. Sicer odkrivam toplo vodo, ampak za sveto res je, da si omisli štedilnik in korito na istem delu pulta (recimo v sredini črke U), med njima naj bo le manjši kos pulta, recimo 60 - 80 centimetrov, in tja umesti predale s priborom. Logika je preprosta - pribor rabiš tam, kjer kuhaš in kjer pripravljaš/pereš. Vsaj zame je tako.
Glede črke U se s tvojo arhitektko sploh ne strinjam. Meni se zdi tale oblika celo zelo posrečena, sploh če ne nameravaš kuhinje zapret v en prostor ampak jo hočeš imet bolj odprto in povezano z jedilnico ali dnevno sobo. Tako si za pregrado pač omisliš malo višji in širši šank, mogoče celo takega z omarami ali predali na obeh straneh.
Preden sem se lotila obnove kuhinje sem sigurno pol leta obdelovala tematske forume (npr. bivatibolje.com), listala revije, hodila po trgovinah, se pogovarjala s prodajalci, svetovalci, tudi s prijatelji in znanci. da sem pridobila čim več idej in izkušenj.
Med stvarmi, ki jih bom drugič naredila drugače, bo tako na primer to, da si bom tako pri štedilniku kot pri pomivalnemu korito zagotovila vsaj 40 cm prostora na obeh straneh, nikakor pa jih ne bom tlačila v kote. Zgleda lepo, ni praktično. Nape ne bom več imela vgradne, kar tisto srebrno zunanjo si bom omislila, s temi vgradnimi imam sam križ. Še eno od mojih "odkritij" je, da naslednjič, kadarkoli že to bo, bom imela samo predale po pultom. So sicer dražji, ampak tudi veliko bolj uporabni in prostor lahko veliko bolje izkoristiš.
Med stvarmi, ki jih bom ponovila, bodo korito iz ultragranita (
http://www.alveus.si/index.php?menu_item=VsadniPom), "visoka" pipa (
http://www.alveus.si/index.php?menu_item=Kuhinjske), pod katero zlahka pomijem še tako velik lonec, izvlečni predal za steklenice, ki bo zagotovo veliko večji oz. bosta po mojem kar dva, poleg tistega za kise in olja še eden za sokove+vode+sirupe in podobno.
Moja trenutna kuhinja je miniaturna (180 cm pulta + štedilnik + 60 cm shrambna omara). Ko in če bo naslednja kuhinja kaj večja (pobožne želje
), potem bi si želela še enkrat večjo shrambno omaro, v katero bi - tako kot v mojo trenutno - v osrednji del namenija izvlečne police, namesto vrat pa bi spet hotela harmoniko (je iz plastičnega materiala in se potegne gor-dol, zelo pripravno in brez rizika. da se boš kdaj v hitenju treščil v odprta vrata od omare), v spodnjem delu pa bi si pet naštimala globoke predale. V tako omaro bi predvidila del (recimo dva globoka predala) za pekače in ostale pekarske pritikline, vsaj en predal za plastične posode, en predal za male gospodinjske aparate, pladnje in podobno.
Genialna mi je tista ideja, ki jo je že na prejšnji temi o urejanju kuhinje povedala ena od forumovk - tista, da ima pomivalni stroj nameščen na višino. Ob tistem mojem "če bo in ko bo" bi tudi to idejo uporabila, ker se mi zdi res pametna, ne pa da se sklanjaš vsakokrat ko polniš ali pa prazniš pomivalca.
Med mojimi "tapametnimi" so še na primer to, da sem si dala mikrovalovko vgraditi v zgornjo omarico v višino oči, to, da sem izbrala zelo šaren pult modro rumenih barv (ker se gor ne vidi nobene fleke) in to, da sem za na steno izbrala velike ploščice 30x30 cm (manj fug, v katere bi se zažirala umazanija.
Pa seveda! V steni nad pultom vsaj 4 štekerje za elektriko (ob vseh igračkah v moji kuhinji se pogosto zgodi, da imam priklopljene tudi 3 naenkrat + tista dva, ki sta stalno uštekana - mikrovalovka in opekač), pod zgornjimi elementi pa dobro razsvetljavo.
Za tla sem imela neverjetno srečo in na slepo (priznam, da tudi ob upoštevanju sposobnega prodajalca v salonu talnih oblog) sem se odločila za en topli pod od Juteksa. Neverjetno preprosta za polaganje, obstojna in vzdržljiva na marsikak udarec, celo padec noža..., pa super za čistit in še boljši kadar je umazan, ker se nič ne pozna
.
Pa moje osebno prepričanje kar se barv tiče...ogrodje od omar je lahko tudi temno, če vam je všeč, ampak vrata od omar naj bodo svetla. Pri izbiri proizvajalca kuhinje pa malo glejte, kaj je všteto v ceni. Vsi panti in vsa vodila za predale namreč še zdaleč niso enaka. In razlika je pogosto vredna tistega dodatnega denarja, saj kuhinje nikoli ne kupujemo za par let ampak prej za par desetletij
.
Obilo užitkov
pri načrtovanju, zidanju, opremljanju. In seveda tudi pri preganjanju mojstrov, obrtnikov, trgovcev,.... to ti je svojevrstno veselje
tjas