7. okt 2005 10:04
Vesna, vzemita si čas za premislek, se splača!! Stvari si moraš res v živo predstavljati, ko načrtuješ!
Midva sva si vzela kar nekaj mesecev, da sva naštudirala idelano kuhinjo, v kateri se oba odlično počutiva in še raje delava. Sva bila pa pri tem deležna začudenih in trapastih izrazov na obrazih trgovcev, ker sva uvajala revolucije v elemente..hehe. Splačalo se pa je!!
Najbolj jim je šlo v nos to, da imava poleg pomivalnega stroja še dve pipi in tako logično tudi dva lijaka. "Ja zakaj pa nucate še dva lijaka, sej boste mel pomivalca. Sej mate že en ta velik (dvojno korito z odcejalnikom) lijak dost, zakaj pa še enega manjšega .. itd" Te kar mal prestrašijo, da na koncu ne veš, ali imajo oni prav ali ti, ki si stvar naštudiral, saj je ja tvoja kuhinja. Ta stvar se odlično obnese, sploh takrat, ko oba kuhava. Jaz recimo odlivam vodo od testenin v enem lijaku, mož medtem na svojem lijaku čisti zelenjavo in se mu ni treba umikati sredi dela.
Druga stvar, za katero sva se mogla boriti pa predvsem z monterjem (Gorenjeve) kuhinje, je bila ta, da imava osrednji del (imava kuhinjo v obliki črke U) ves dvignjen na 98 cm, ostala dva kraka sta na standardnih 86 cm. Razlog je bil ta, da že zdaj šparamo hrbtenico, ki je posebej pri pomivanju vsa puklasta. Pa nisva kakšna velikana.. Oba okrog 170 cm. To se je še vsem, ki so videli najino postavitev, zdelo prov fajn. Čeprav ne verjamem, da bi v resnici kdo to spreminjal v svoji kuhinji, če bi imel priložnost. Se mi zdi, da smo kar mlačni, ko se gre za naše zdravje.. "Sej je dobro tko, ko je..."
Postavitev v kuhinji imava za desničarje, tako kot gre ves delovni proces v praksi, to pomeni: vzameš sestavine iz hladilnika, shrambe, jih umiješ in nato toplotno obdelaš.
Predstavljaj si narobe obrnjen U, tako v resnici izgleda najina kuhinja.
na levi strani kuhinje:
hladilnik (samostojni, ne vgradni), shramba, pult
Pri nas doma smo imeli shrambo v svojem prostoru in ko sva načrtovala najino kuhinjo, sem jo jaz želela imeti (stvar navade), sedaj je nič več ne pogrešam. Hrano je itak treba svežo kupovati, ker se tako hitro pokvari, pa tudi ni več tako daleč do trgovin, kot je bilo včasih. Ozimnico imaš pa itak shranjeno nekje na hladnem, v kleti..To seveda velja za tiste, ki so v lastni hiši, za blok ne vem, je verjetno čisto druga zgodba..
sredina kuhinje:
mali lijak, pult, spodaj pomivalni stroj, veliki lijak
okno na sredini
Problem odpiranja okna in pipe sva rešila tako, da sva kupila pipo, ki se jo da zložiti v pomivalno korito takrat, ko odpreš okno; super stvar!
na desni strani kuhinje:
pult, štedilnik, spodaj pečica, pult
Ne pozabita na barve v kuhinji! Tople barve so tiste ta prave za v kuhinjo, te kar ima da bi bil skoz v njej, ko je tako prijetno. Midva imava pisane ploščice na steni (male, 10x10 cm, rdeče, oranžne, rumene, opečnate, vmes pa tudi ogledalca, 10x10 cm, da se pogledam, če sem kaj preveč skuštrana ali pa prepotena od delovne vneme, ko pride mož domov na kosilo:)
Pa hladilnik je tudi rdeče bombastične barve, ploščice po tleh pa opečnate barve.
Poskušajta dati čim več sebe v načrtovanje! Midva sva se takrat kar precej namučila, ampak se je res splačalo. Uspešno načrtovanje!
Lp
Mohka