Toplo in vroče sadje

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

tema odprta - 22. sep 2005 10:08 | ogledi: 6.921 | odgovori: 10

Mene pa zanima, kako v teh mrzlih dneh pripravljate sadje: vem, da se ga da še vedno lepo jesti svežega in včasih zelooo paše, ampak včasih pa tako zebe, da nam jabolka in breskve ne zgledajo več preveč mamljive... Vseeno pa je zdravo jest sadje, zato vas sprašujem, kako vse ga pripravite, kadar je mraz, pa še ne kurijo? Tiste iz 3MD morate meti teh receptov na tone;), pa se priporočam zanje...

POznam čežano (jabolčno, z dodatki, ala rozine), razne pite, pečena jabolka (lahko polnjena ali karamelizirana), kuhane hruške v kaki omaki, vroče prelive iz gozdnih sadežev za na palčinke in sladoled, čokoladni fondi, jabolčne rezine v pivskem testu (lahko tudi z drugim sadjem), flambirano sadje, palačinke s sadjem, sadni muffini, apple crumble, marmelade:)... Pozna kdo kaj iz grozdja, melon? Zanimajo me tudi kombinacije - jedi iz več različnih sort sadja...

Predvsem me zanimajo recepti, kjer je res glavno sadje! ČIM MANJ TESTA IN SLADKORJA, če se da... Pa seveda po možnosti iz sezonskega sadja... Torej lahki ampak topli recepti iz sezonskega sadja...

Veri

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

22. sep 2005 10:19

Naštela si že ogromno stvari, tako da ne vem, če ti bom lahko v kakšno posebno pomoč. Jaz pogosto naredim apple crumble in ga prelijem z vročim in redkim vanilijevim pudingom. Podobne zadeve se lahko lotiš z različnim sadjem (tudi mešanim), dobre so slive - plum crumble. Zadnjič sem delala kuhane breskve v refošku, zraven sem ponudila žlico maskarponeja oslajenega z vanilijo. Mmmmm... Moja mami je letos poleti pogosto delala štrudelj z grodjem, ampak meni se ni prveč dopadel zaradi koščic, ki lahko zagrenijo. Jedla pa sem tudi že zavitek z marelicami in breskvami (baje jih moraš prej olupit). Nekaj idej se je pa vseeno našlo. Sicer pa se tudi meni zdi ta tema zelo zanimiva, še posebej za ta čas. lp vsem skupaj! ===

lucija  

član od: 8.7.2002

sporočila: 403

22. sep 2005 11:53

Slivov narastek iz ene kuharice za nizkokalorične jedi 1/2 kg sliv (zrelih!) 2 jajci 3 jedilne žlice kisle smetane 1/8 l jogurta (lahko tudi slivovega) 1 limona cimet 2 žlici rjavega sladkorja Slive zložiš v pekač, in preliješ z mešanico jajc, smetane, jogurta, naribane limonine lupinice in sladkorja. Pečeš 15 - 20 minut na kakih 180 do 200 stopinj. Meni je super, kot nadev za cmoke brez cmokov.

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

22. sep 2005 13:18

Lucija, hvala! Nadev je pri cmokih daleč najboljši, tako da bo tole sigurno super! pa še fantovo najljubše sadje so slive! Če ima še kdo kak recept za razne narastke, se priporočam. d., hvala tudi tebi, čeprav apple crumble že dolgo delava (celo fant ga sam naredi:) - pravi, da ga moram naučit še kaj drugega), nad vinom pa nisva najbolj navdušena. Štrudelj z grozdjem bom pa probala. Marelice so super, ampak ne vem, kje bi jih dobila zamrznjene! Iz kompota mi namreč niso všeč. Zakaj jih ne prodaja Natutreta ali kaj je že, saj imajo vse ostalo? Pa zamrznjene paprike tudi še nisem nikjer našla - ve mogoče kdo, zakaj se ne dobi zmrznjenih marelic in paprik ali pa če se kje dobijo, če napiše, kje? Veri

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

14. okt 2005 14:36

Veri, delaš apple crumble po kakšnem posebnem receptu? Poznam samo tega, ki je v bazi....... Če pa bi katera vedela, kako naredijo apple crumble v Joe Penasu v LJ ali pa ji doma uspe naredit vsaj približno takšnega, se lepo priporočam za recept :) LP Zala

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

14. okt 2005 15:27

Veri, pod temo mango sem poslala recept za mangovo kremo. Mamamia mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

14. okt 2005 15:29

Aja, sem pozabila: izdolbi ananas, meso nareži, dodaj zrezano melono in grozdne jagode, prelij s kakšnim sadnim sokom (ali vinom, če pride v poštev, da o penini negovorim). Lepo za oko, zdravo in lahko...Mamamia mamamia

Marjetka cvetka  

član od: 27.12.2004

sporočila: 1569

14. okt 2005 23:05

Men je super pečeno sadje. Narežem različno sadje,lahko se doda še kakšno suho sadje,prelijem z sveže iztisnjenem pomarančnim sokom,posujem z cimetom in limonino lupinico,zavijem v alufolijo in pečem kakšnih petnajst minut na 180 stopinj. Dobre so mi tudi pečene banane,pa še čisto enostavno jih je naredit.Banane olupim,popečem v ponvi z obeh strani.Dam na krožnik in pokapam z medom,pa je gotovo. Kaj pa kombinacija jabolka in korenja. Korenje skuhamo,malo pred koncem dodamo jabolka,posujemo z cimetom.Ko je kuhano,zmiksamo.Po vrhu posujemo z sesekljanimi pistacijami. Pa seveda pečena jabolka.Jabolka izbolbem,napolnim z mletimi orehi in rozinami in spečem. Pa dober tek! Marjetka cvetka

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

17. okt 2005 12:30

Zala, apple crumble delam po julijinem receptu (original irski), samo da dam več jabolk: http://kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=4568&besed v penjasu pa delajo apple crisp, ki je druga sladica. Kar naredijo oni je, da zrežejo jabolka na majhne kocke, zdrobijo kekse, imam jih na sumu, da uporabljajo speculas kekse, vse skup zmešajo z limoninim sokom, sladkorjem, mogoče še malo masla in popečejo v pečici. tako mi je tam povedal en zelo prijazen natakar (ne vem, od kod nekaterim ideja, da niso prijazni, do naju so vedno fuuul - pa jeva na bone...) mamamia, hvala za recepte, gotovo bojo prišli prav, ampak se priporočam še za kako toplo varianto;) marjetka cvetka, hvala tudi tebi! pečena jabolka poznam, čežano na splošno tudi delam, ampak nisem pa še probala dodat zraven korenja... Zanimivo in bo sprobano! Veri

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

18. okt 2005 12:54

hvala, lumopica, saj ni treba, da je čisto dietno, vsaj za enkrat še ne,hehe bom ob priliki sprobala, samo mogoče s črno čokolado, ker fant nad belo ni tako zelo navdušen... Pa svež rožmarin moram najt... 1x ko bom šla na morje k očetu:) Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti