Kako in s čim nahraniti 20 gostov ?

JULČI  

član od: 15.9.2005

sporočila: 3

tema odprta - 17. sep 2005 20:08 | ogledi: 4.925 | odgovori: 15

Živio!Sem novi član Kulinarike,vendar berem te strani že več časa-ponavadi ko rabim za kakšne obiske.Zdaj pa se mi je zaštopalo,ko dobimo v goste veliko ljudi (že loncev nimam tako velikih).

Razmišljala sem o žaru(a bi morda lahko kaj drugega?).Na teh straneh je veliko izgleda slastnih receptov na to temo,a jaz kot ponavadi nimam časa da bi kaj sprobala.Prosila bi za nasvet kako bi sestavila jedilnik,da bi tudi skup pasalo.

Gre za praznovanje otroškega rojstnega dne,tako da bo mlado in staro,pa saj tud to veste,da mora bit razmeroma enostavno in hitro.Za vsako idejo hvala. Lp.

JULČI

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

17. sep 2005 20:58

Če bo vreme dopuščalo, definitivno žar (hrenovke lahko zaviješ v marsikaj), perutničke so zakon... Če bo tako kot danes (nonstop dež), potem definitvno piščančji žur (tudi v receptih KulSlo), sicer pa hladni bife za male gurmane. Čokoladni fundi zna "zažgat" (kot sladica jasno; noter pa lahko pomakajo vse sorte sadje in piškote), pa čokoladni corn flakes. Vse te recepte najdeš na KulSlo. Srečno! veverica

vcibej  

član od: 31.1.2004

sporočila: 1264

17. sep 2005 21:20

Kot prvo nabavi plastične krožnike, kozarce in pribor, da sproti stran mečeš - razen kozarcev na katere jaz napišem imena otrok ( in odraslih, saj prav tako nikoli ne vedo kje pustijo kozarec ) Vse je pa odvisno od starosti otrok in koliko tvoje pomoči potrebujejo pri hranjenju. Jaz navadno postrežem z kakšnimi kruhki, koščki pice, hamburgerčki, popečeno polento z sirom, še toplim domačim kruhom. Kolegica je pa zadnjič postregla z golažem in kruhom - bilo je imenitno. Ne pozabi na papirnate prte in Ogroooomno prtičkov. Otroci načelno ne marajo solat, zato se ne trudi z zdravo hrano ravno na rojstni dan. Lumpica

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

17. sep 2005 22:35

Za odrasle bi ti od "postrezi si sam" svetovala testeninske ali pa riževe solate, pa mešane kruhe (še najlepše, če ti jih uspe speči doma), mogoče par različnih namazov (tunin, zelenjavni, sirov, pršutov.....) in krekerje/grisine. Zadnjič sem na italijanski TV videla še eno zanimivo zadevo - nabodalca iz kock polente, zelenjave in sira, popečeno na žaru... Kadar sem na volji za eksperimentiranje, prej pripravim tudi žepke iz listnatega testa, not pa začinjeno skuto, kolutiče hrenovk, sir, sesekljano špinačo ali kaj podobnega. Ob takih priložnostih vedno poskrbim še za kako jogurtovo pomako in mešano vloženo zelenjavo, dobro paše skupaj. Pri naših velikih družinskih shodih (ponavadi ob rojstnih dnevih) pa večkrat pojeta tudi zelje s klobasami ali bakalar (polenovka na mokro) s polento, na peki papirju pečene krompirjeve polovičke z različnimi omakami in pomakami, mesno-zelenjavni žar pa je na sporedu na vseh poletnih srečanjih. Peciva vedno pripravimo vnaprej, taka, da lahko stojijo par ur na zraku (pite, potico, ne preveč kremaste biskvite), mešano naložimo po krožnikih in vsak si postreže po želji. Pa da pritegnem še jaz nasvetu, ki ti ga je dala že Lumpica - vse papirnato oz. plastično, kar se pribora in pogrinjka tiče. Tako si boš prihranila veliko čiščenja, pomivanja in po možnosti tudi pranja... danes itak dobiš plastično vse živo, od pladnjev, skodelic, skledic in skled, pa do krožnikov, kozarčkov in pribora etc. tjas

JULČI  

član od: 15.9.2005

sporočila: 3

18. sep 2005 13:00

Včasih,ko razmišljam kaj bi postregla,me kar prime da bi vse peljala na pizzo,grozno se bojim kako bi mi kakšna jed uspela;pa še prej moraš kaj probat.Naši so pravi uživači hrane. S temi odgovori ste mi dali gas za delo.Mislim,da po tri različne vrste predjedi in glavne jedi bo kar dovolj.Kaj menite? Seveda je dobro, da so jedi kar za prijet v roko,ker jih ne morem vseh niti posesti za mizo. Hvala za odgovore,morda vas še kaj positnarim. LP! JULČI

sara  

član od: 2.10.2001

sporočila: 383

18. sep 2005 20:58

ZELO dobra je francoska štruca z nadevom (izdolbeš francoza, uporabiš sredico in še nekaj drugih zadevic in francoza nafilaš nazaj; zadevo potem narežeš na rezine) Lp veverica

majekzmajek  

član od: 8.6.2004

sporočila: 147

19. sep 2005 8:17

Pozdravljene, mi smo 14 dni nazaj praznovali. Za otroke sem naredila mini pizze: testo razvaljaš v pravokotnik, ga namažeš in obložiš isto kot za pizzo in zviješ v rulado. Eno sem naredila klasično, drugo pa s tuno. Potem pa to rulado razrežeš da dobiš male polžke. Pridejo ravno prav veliki. Med drugim sem za posladek naredila sladke ražnjiče. SUPER! Za odrasle papitulice na tisoč in en način. Zavitki iz testa, polnjene kruhova štruca in francoske štruce. Vsi so bili zadovoljnji. Majekzmajek

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

19. sep 2005 12:16

Julči, sama nekajkrat na leto pripravljam hrano za približno toliko ljudi. Pri nas hladen bife ne pride v poštev, zato se vedno ravnam tako, da pripravim predjen, ki jo je možno narediti kak dan prej (ali pavsaj že zjutraj). Tačas, ko gostje popijejo aperitiv in se ukvarjajo s predjedjo, dokončam presotali del. Če je lepo vreme, je to tudi roštilj, a ne čisto običajen: svinjsko ribico najprej mariniram in jo zavijem v slanino, tudi perutninska jetra naredim tako, ne sme manjkati biftek ali rostbif, pa perutničke in piščančji fileji prav tako ne. Vratovina in pečene hrenovke pa so za tiste, ki imajo radi kaj bolj enostavnega. Za prilogo naredimo treviški radič na žaru, pa melancane in bučke, kot hladne priloge pa pečene paprike in narezano svežo zelenjavo. Si morda razmišljala, da ti v kakšni pekarni spečejo odojka ali kozlička? Potem imaš cel problem rešen, samo priloge pripraviš. Če delam za toliko ljudi, kot jih ti pričakuješ, se "rešim"z večjimi kosi pečenk. Pripravim tri različne vrste mesa - kakšno divjačino, pa govedino in teletino ali svinjino, odvisno od okusa gostov, ki pridejo. Meso se lepo peče v pečici; dam ga v folijo in dve vrsti pečem istočasno, tako se vonji ne pomešajo, divjačino pa praviloma počasi pečem kar v primerni posodi na štedilniku. Tačas naredim tudi vse priloge. Krompirjevo štruco z jajčno omleto si prippavim že prej, rulado iz palačink prav tako, če se odločim za cmoke so tudi pripravljeni že zjutraj, tudi krompir skuham dan prej in ga potem naredim do konca. Lahko pa narediš goveji file v kakšni temni omaki, pa na primer perutnino v svetli (smetana in curry ter ingver se lepo dopolnjujejo), pa dve različni prilogi (ena od prej omenjenih rulad na primer, pa riž ali krompir) in imaš v dveh loncih vse prirpavljeno. Če te zanima kak recept, mi kar sporoči na zasebno pošto (vse je zelo preprosto za pripravo). Ko so bili otroci še majhni, sem za njih vedno delala posebej: meso v omaki so vedno radi jedli, krompir tudi, včasih so bili dunajski, včasih pa doma narejeni hamburgerji ali pica iz pekača. Tudi kakšni špageti so jim teknili, potem pa sos e tako ali tako igrali, odraslli pa smo imeli svojo zabavo. Mamamia mamamia

ajetam  

član od: 28.6.2004

sporočila: 272

20. sep 2005 8:29

Mamamia omenjaš krompirjevo štruco z jajčno omleto. Ali lahko napišeš recept? Zveni namreč zelo zanimovo in rada preizkušam nove stvari. Že vnaprej hvala. ajetam

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

20. sep 2005 8:37

Pripraviš krompirjevo testo, morda malo bolj čvrsto kot za svaljke, ga razvaljaš v kvadrat. Jajca stepeš in spečeš omleto, jo naložiš po testu, zviješ in zavito v platnen prtič skuhaš. Po omleti lahko naložiš tudi malo blitve ali špinače, da je rolada še bolj pisana, lahko pa daš samo blitvo ali špinačo. Včasih dodam jajcem tudi mleto rdečo papriko, da je videti malo rdečkasta, ko se nareže. Če potrebuješ podrobnejša navodila (količine ipd), sporoči, pa ti pošljem čisto natančen recept, z vsemi podrobnostmi. Mamamia mamamia

kristy  

član od: 18.6.2002

sporočila: 704

20. sep 2005 9:54

Mamamia! Tole je res super recept (krompirjeva štruca). A se lahko streže tudi mrzla? Mene pa zanima rolada iz palačink. Delala sem jo že, a mi ni ravno uspela. Hvala, res si zlata. Upam, da lahko od vseh teh dobrot že kaj poješ.. Tina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti