6. sep 2005 20:47
No, tudi mi gremo kdaj v gostilno, brez nadaljnjega. Smo tudi že v lokalu naročili, pa so nam dostavili hrano domov. AMpak včasih pa dobro dene se malo potrudit. SPloh, ker so pri nas vsi, od družinskih čalnov do prijateljev vedno dovzetni za kakšne eksperimente in to od mene tudi pričakujejo. Seveda smo ob družinskih slovesnostih že jedli tudi polnjena telečja prsa in pražen krompir, kar sodi v zlato klasiko, smo pa jedli tudi mediteranski zloženec iz zelenjave in kruha. krompir z gorčičnimi semeni in kurkumo, zeljno juhoo s piščancem in praženo čebulo, pikantne ribje tortice, če naštejem nekaj reči, ki so mi prve padle na pamet, pa ne sodijo v zlato klasiko.
Za predjed sem tako enkrat prirpavila suhe slive in suhe marelice ovite v v pršut in pogreto v pečici, da se pršut malo zmehča in se sadje navzame okusa, druga predjed na krožniku so bili zvitki iz palačink s prekajenim lososom.
Juho smo izpustili, za glavno jed sem pripravila goveji file Wellington (pljučna pečenka, obložena z maso iz špinače, šampinjonov in začimb ter zavita v listanto testo), zraven glazirano mlado korenje in grašek ter yorkshirski puding. Solate je bilo več vrst - zelena, rdeč radič s fižolom, bučke z jogurtom.
Za sladico je bila vanilijevo-pomarančna krema z biskvitnimi koščki.
Za slavnostne jedilmnike je dobra kombinacija tudi puranje meso, obloženo s tatarskim biftekom, ki mu dodamo kislo smetano, potem pa se to zavije v listnato teso in zapeče v pečici. Zraven se poda zelenjava, pripravljena zgolj na pari, na primer brokoli, korenje, cvetača, da je krožnik lep tudi na pogled. V zadnje čase pa kot prilogo rada serviram na primer ajdovo kašo ali kus kus z zelenjavo.
Če se pa odločimo za roštilj, potem za bolj svečane priložnosti pripravimo svinjsko ribico, ovito v slanino, pa obvezno pljučno pečenko, rostbif, piščančja bedra brez kosti, piščančja jetra v slanini, zraven obezno treviški radič na žaru z marinado iz česna in peteršilja ter olivnega olja. Mamamia
mamamia