Amaretto

3nity  

član od: 27.6.2005

sporočila: 20

tema odprta - 14. jul 2005 10:23 | ogledi: 8.216 | odgovori: 18

Pozdravljeni vsi skupaj,

Rada bi naredila liker Amaretto.

In sicer po navodilih, ki sem jih zasledila, t.j.:

40 posušenih (cca 2 dni) mareličnih koščic

0,5 litra žganja

Koščice stočeš s kladivo za meso.

Ko so vse koščice vsaj počene – nekatere so bolj zdrobljene, druge manj –jih streseš v kozarec in preliješ z žganjem.

Dobro zapreš in postaviš na sonce za cca 1 mesec.

Zavreš 1,25 dcl vode in 15 dag sladkorja (lahko več – če želiš bolj sladko, ali pa manj).

Ohladiš.

Žganje + »sladka voda« MORATA biti enake temperature-> to je pomembno za to, da je liker kristalen, sicer je moten.

Precediš žganje in ga zmešaš z oslajeno vodo.

Prosim za vaše mnenje:

Kaj če se namesto mareličnih koščic namoči v žganje mandeljeva jedrca?

Res – jedrca so sicer (kupljena v trgovini) že suha…ampak, če bi jih dala v žganje kakšnih 50 ali 60, jih mogoče prej malo nasekljala…

Ne vem…kaj pravite? Je kdo že to preizkusil?

Hvala za mnenja.

LP,

Meta

3nity

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

14. jul 2005 10:36

Kaj pa če vzameš cele mandlje in jih rahlo stolčeš, kot bi marelične koščice? Veri

3nity  

član od: 27.6.2005

sporočila: 20

14. jul 2005 10:43

Uh ja!!! Hvala za izdejo Veri! Kje pa dobim-kupim cele mandlje? Sploh nisem pomislila na cele mandlje.... Meta 3nity

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

14. jul 2005 11:07

Na tržnici, v Maxiju, včasih tudi v hipermarketu Merkator,... Mogoče celo pri kakem istrskem kmetu. Čeprav mandljev po mojem niti ne špricajo, tako da ni tak problem. Veri

barbara***  

član od: 1.7.2004

sporočila: 62

14. jul 2005 11:49

Mislim, da to potem ne bo več amaretto. Koščice marelic bolj grenijo in dajo pijači ta značilen okus (amaro=grenko),z mandeljni ne bo enako. To je sicer samo mnenje. Povej, kako je uspelo! barbara

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

14. jul 2005 15:48

Jaz sem avtorica zgornjega recepta, ki ni čisto moj. Osnovno idejo sem pobrala na nekem italijanskem serverju in ga potem prek poskušanja modificirala. Mandlji imajo v primerjavi z zdrobljenimi mareličnimi koščicami zelo malo okusa. Ne vem, zakaj imaš pomisleke proti marelicam. Meni se zdi prav super, da lahko vse uporabim. Vneto že shranjujem marelične koščice in upam, da se mi jih bo dosti nabralo, ker je liker odličen. m.

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

14. jul 2005 16:14

Jaz sem naredila tega iz marelic. Res je odličen. lp Vesna Vesna Milek Recko

3nity  

član od: 27.6.2005

sporočila: 20

15. jul 2005 8:47

Mogoče sem stvari malo pomešala...pred časom (se mid zdi - ampak zdaj pa res nisem več sigurna) sem nekje prebrala, da je Amaretto "mandljev" liker...zato sem pomislila, da bi namesto mareličnih koščic dala mandljeve. Drugače pa tudi jaz vneto zbiram marelične koščice. Komaj čakam, da jih bo dovolj. Meta 3nity

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

15. jul 2005 13:42

pa še poceni je cela reč. Škoda je to, da sem pozabila sodelavki reči, naj shrani koščice, ko je kuhala marmelado. Koliko amaretta bi lahko naredila!? Problem je v tem, da marelic nimam preveč rada in zato rajši kupujem lubenice in melone.

3nity  

član od: 27.6.2005

sporočila: 20

15. jul 2005 14:48

Moji soseda je ravno danes obrala celo drevo-bo delala marmelado. Koščic se je kar precej nabralo in se že sušijo... Mimika...koščice vas čakajo...moj mail naslov imate. Meta 3nity

mihana  

član od: 22.9.2004

sporočila: 122

28. jul 2005 21:39

oj punce kaj pa se zgodi če koščic ne posusis 2 dni in jih takoj raztolčeš??? a tudi lupino od koščic date notri sem ravno delala marmelado pa mi jh je ostalo cel kup lp mihana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti