Očetu so pri 70+ postavili diagnozo celiakija. Sedaj se ubadamo s tem, kaj lahko je in kje se te stvari da kupiti. Zaenkrat sem bila samo v DM, vsi proizvodi (kruh, testenine, moka, prigrizki) so precej dragi. Zanima me, koliko je treba pri običajnih jedeh paziti na vsebnost glutena.
Kako rešujete prehranjevanje zunaj? V kratkem naj bi šel oče v toplice (prestal je operacijo srca) in tam nimajo diete za celiakaše. Po mojem se kljub vsemu da, če se bo odpovedal kruhu, testeninam, omakam z moko. Kruh lahko že svoj prinese, ni problem. Kakšne so kaj vaše izkušnje?
Imam kruhomat, nisem pa še poskusila speči kruha zanj (živimo daleč narazen). Je potrebno kaj posebaj paziti, ker je moka drugačna? Iz katere moke najbolje uspe? Trenutno mu mama na roke peče koruzen in ajdov kruh z mešanico Mix B, pa je precej zbit.
Prebrala sem, da se da kombinirati z drugimi mokami, riževo moko, koruznim škrobom (je to gustin?).
Vaše izkušnje, prosim.
Natassa