Trebušna slinavka, pomoč

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

tema odprta - 2. jul 2005 11:45 | ogledi: 24.984 | odgovori: 55

Znova lep pozdrav vsem na forumu. Mamamia je bila tri tedne odsotna, ker je s hudim vnetjem trebušne slinavke pristala v bolnišnici. Po skoraj treh tednih sem smela domov, zdaj pa stroga dieta, nič alkohola in tako dalje. Glede na to, da sem bila natanko 13 dni samo na infuziji, brez grižljaja hrane v ustih in po desetih dneh samo z nekaj požirki čaja na dan, si lahko mislite, kako mi je bilo.

Zdaj pa vas prosim za kakšne nasvete glede prehrane - saj so mi vi bolnišnici dali osnovna navodila kaj smem in česa ne - kombinirati moram holesterolsko in žolčno dieto - ampak če ima kdo kakšne praktične izkušnje glede prehranjevalnih navad po vnetju slinavke, mu bom zelo hvaležna za nasvet.

Lahko si samo predstavljate, kako mi je pri srcu, ko preletavam dogajanje na forumu in berem o jedeh, pecivu, lignjih na žaru in še čem, jaz pa na kuhanem kropirčku in pustem belem mesu...

Lep pozdrav vsem, Mamamia

mamamia

burbonka  

član od: 15.5.2005

sporočila: 402

2. jul 2005 12:38

Nimam kakšnega nasveta, ker tudi izkušenj nimam s tem, samo sočustvujem ... in želim čimprejšnje izboljšanje (ne vem, koliko časa traja taka dieta, da se stanje izboljša ...). Lep pozdrav, burbonka

stana.r  

član od: 28.11.2004

sporočila: 2909

2. jul 2005 13:47

Mamamia, želim ti čimhitrejše okrevanje. LP stana

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

2. jul 2005 15:19

Glede na to, da mi je del slinavke razpadel v telesu, so mi rekli leto ali dve dokaj stroge diete, da se stanje sanira. Potem lahko zmerno jem tisto, kar sama vidim, da mi ne škodi, občasno lahko potem celo zaužijem kak dl rdečega vina med obrokom. Zdaj kombiniram pritholesterolsko in žolčno dieto, ki se kar precej izključujeta, čez kak teden ali dva lahko začnem postopoma jesti sveže sadje in zelenjavo. Skratka, kuhala bom bolj za druge kot zase, ampak je bilo preveč hudo, da bi se igrala z zdravjem. So mi namreč povedali, da če slinavka ne deluje oziroma se uniči, postaneš sladkorni bolnik (slinavka namreč proizvaja insulin), tako pa usode seveda ne morem izzivati. Hvala obema za prijazne besede, Mamamia mamamia

riba-ribica  

član od: 25.2.2005

sporočila: 1436

2. jul 2005 16:35

Mamamia, bolje je leto ali dve stroge diete kot pa nekaj desetletij bolezni. Kako pa so se težave začele? Želim ti, da bi čimprej ozdravela in uživala v kulinariki. LP riba-ribica

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

2. jul 2005 16:50

Ja, tole je pa res sranje! Vsakogar useka na najbolj občutljivo mesto in gurmana pač trešči na prebavo. Sočustvujem s tabo, a mislim da boš malo potrpela, potem boš pa aktivirala svoje "kuhinjske sive celice" in tudi v okviru diete našla užitne variante. Želim ti veliko dobre volje in potrpljenja, težko bo, a splača se! Lisa

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

2. jul 2005 20:50

Riba-ribica, težave so se začele z občutkom vedno večje napetosti v trebuhu in občasnimi, potem pa vse bolj pogostimi bolečinami v "žlički", tik pod prsmi. Kot da bi bolel želodec. Na trenutke se mi je zdelo, da se bom razpočila, tako napet trebuh je bil. Potem je bila bolečina vedno bolj dolgotrajna in hujša, kakšna dva dni je trajalo, potem pa je bilo tako daleč, da bolečina sploh ni več popustila. Kot da ti nekdo nenehno dreza v odprto rano, niti za trenutek ni bolečina popustila, zdravnik je prišel kar domov, saj nisem mogla nikamor. POslal me je, s pravilno diagnozo (kar je zelo pomembno, saj potem na urgenci raziskujejo najprej v smeri, ki jo na napotnico napiše splošni zdravnik) na urgenco, tam so potem z ultrarzvokom in krvno preiskavo diagnosticirali slinavko in me obdržali. Pri meni je vnetje povzročila prevelika količina trigliceridov in holestrrola v krvi, sploh prvih je bilo daleč preveč (normalna vrednost je 1,7, jaz sem jih imela 36, torje 20 krat nad normalno vrednostjo), tako da moram zdaj upoštevati predvsem holesterolsko dieto. Ker pa imam nekaj malega težav še z jetri in žolčem, pač kombiniram. Ampak, kot pravi Lisa, zdaj bodo šele prišle do izraza sive kuharske celice, ko bo treba z omejitvami krojiti pestre jedilnike. Jaz sem večni optimist (zato sem tako hitro tudi okrevala); malo bom morala spremeniti način življenja in prehranjevanja, pa bo zdravje tudi služilo. Dekleta, hvala za prijazne besede, Mamamia mamamia

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

2. jul 2005 23:18

Če maš kakšno vprašanje, sem bila na istem, bo že eno leto kar sem na dieti (jetra in žolč pa seveda tudi holesterol), slinavka pa je bla sicer ok... Ni tako hudo kakor zgleda na prvi pogled. Drži se!!!!! lp juhica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

3. jul 2005 10:00

Juhica101, hvaležna ti bom za vsak namig glede hrane. Kaj si jedla, česa ne, sploh glede sveže zelenjave in sadja me zanima, pa testenin. Za meso v osnovi vem, kaj in kako (perutnina brez kože, teletina, izjemoma nemastna govedina), tudi neko brošuro imam, kjer so navedene dovoljene in prepovedane sestavine, ampak vse pa le ni našteto in izkušnje tudi nekaj štejejo. Za alkohol tudi vem, da se ga ne smem niti dotaknit (pa kako je včasih zjutraj ali zvečer teknil kozarček penine...). Za kavo sem prebrala, da jo lahko spijem skodelico ali dve na dan - si jo ti pila ali si se ji odrekla? Saj se mi ni težko odreči ničemur ( ko se spomnim bolečin in prvih dni v bolnišnici, se lahko odrečem čemerkoli...), ampak ena neskavica na dan bi pa teknila. Če mi torej napišeš, kaj in na kak način pripravljeno hrani si jedla, ti bom hvaležna. Pozdrav, Mamamia mamamia

marjanap  

član od: 12.8.2003

sporočila: 40

3. jul 2005 11:53

Pozdravljeni mamamia, ker sem dokaj mlada zbolela na crevesju, tocno vem, kaj pomeni stradanje in kako sele potem znas cenit in zdravje in hrano. Vendar se nic ne poje tako vroce kot se skuha. Torej tudi dieta je lahko prav zanimiva, jejte le kuhano in lahko hrano, tudi meso naj bo predvsem piscancje in puranje, zelenjava kuhana. Pa kompoti za sladice in se tudi da prezivet. Verjetno ni potrebno posebaj poudariti, da morate redno jemati tudi zdravila za holesterol, ker ga s samo dieto ne boste znizali. Vaše telo ga pač kopiči in je le dieta premalo! Alkohola niti kapljice ne poskusite, to je najbolj nevarno pri slinavki. Resno! Niti kapljice in to je še najmanj čemur se boste odrekli. Aja, kakšne lahke piščanje obare so priporočljive z zelo malo olja, vse naj se bolj duši v lastnem soku. Kakšno meso popečeno v lastnem soku in na krhlje narezan kuhan krompir posut s petrsiljem bolj za sladico kot za lakoto. Pa črni kruh, nikakor belega in cisto svežega. To je prepovedano. Da se , boste videli. Želim vam hitro okrevanje ! Marjana Puhman

dome  

član od: 7.4.2004

sporočila: 341

3. jul 2005 15:41

mamamia pozdravljena! Sem na dieti zaradi želodca, žolčnika, zvišanih maščob v krvi in za povrh še alergična na pšenico, jajca, mlečne izdelke, konzervanse in nekaj emulgatorjev. Moj današnji jedilnik: -svež korenčkov,bučkin in paradižnikov sok, ki sem mu primešala nekaj žlic vode, sojinega mleka in žlico zmletih lanenih semen. (imam sokovnik power juicer) -sok enega jabolka -telečji zrezek dušen v lastnem soku z veliko zelenjave (korenček, bučka,koleraba,zelena,peteršilj,por) -polenta kuhana v vodi, narezana na rezine in zabeljena z žličko domačega oljčnega olja -porova juha z rižem (brez masla in smetane) Ko sem bila v bolnici, sem dobila v dar knjigo Najpomembnejše v življenju.V knjigi so zbrana pisma o najpomembnejših stvareh v življenju. Meni je najlepše tole: Bog, daj mi moč, da sprejmem tisto, česar ne morem spremeniti, pogum,da spremenim tisto, kar lahko spremenim, modrost, da ločim prvo od drugega. (iz pisma I.Bizjaka) Najpomembnejše v življenju....je tudi čim prej in dokončno okrevati! Z najboljšimi željami dome . - :

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti