12. maj 2005 10:29
Na kratko:
moko delajo iz žitnih zrn, ki pa jih lahko različno močno olupijo: več ko pustijo ovojnice gor, več ima moka mineralov, bolj je črna in topogledno ima nekoliko nižjo kalorično vrednost, ker ovojnice za nas niso tako prebavljive (celuloza,...) kot škrob, ki je v jedru (kot da bi škrob razredčil:). Zelo bele moke so narejene samo iz jedra žitnega zrna in zato tudi so bolj bele. polbela je vmes, ampak je tudi še nisem našla na policah, da bi to točno tako pisalo, jaz si razlagam, da je to tip 850, ampak spet nisem prepričana, če kdo ve, se priporočam!
To merimo s tipi - ta pomeni količino pepela, ko moko zažgejo - v pepelu ostanejo minerali, zato da črna moka več pepela in ima torej višji tip, bela pa nižjega.
V naših trgovinah še nisem našla tipa, nižjega od 400 - kar je pri nas po navadi ostra moka, čeprav to nima veze eno z drugim, ampak tako pač prodajajo. Črne moke v naših samopostrenah še ne moremo kupit, lahko pa jo kupimo v mlinih, če se ne motim oz. če se ni kaj bistveno spremenilo v zadnjem mesecu:) če se jo dobi tudi v kaki trgovini, se priporočam za info!
Polnozrnata moka (tip 1050) je v principu zmeta iz celega zrna, torej z vso (notranjo) ovojnico, graham pa ima zraven še otrobe (zunanjo ovojnico), če prav razumem, ampak tu nisem ziher, vem pa da ti dve moki ne izgledata enako in tudi nimata enakega okusa!
Ostrost in gladkost pomeni grobost mletja: gladka je bolj fino mleta kot ostra, ne pomeni pa to, da je bolj bela, ker pri nas celo navadno ni (gladke moke so navadno tip 500, ostre pa navadno 400).
Veri
Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 12. maj 2005 10:31:53