Kako in kje se uporablja koromač ? Ali je to isto kot sladko janež ? Zanima me kako se uporablja pernatati -gornji del rastline?
renee
Kako in kje se uporablja koromač ? Ali je to isto kot sladko janež ? Zanima me kako se uporablja pernatati -gornji del rastline?
renee
neznan uporabnik
24. maj 2001 10:00
V Svici je Koromac zelo cenjen. Koromac ima korenine v zemlji in gomolj raste takoj iz zemlje. Ima okus anisa. Recept: Popeceni koromac: 4 gomolji, 50g slanine, 0,5 l mleka, pol caj.zlicke soli, 2 jed.zlice moke, 1 in pol jed.zlici masla, 4 jed.zlici nastrganega sira Priprava: gomolje ocistis, stebelce s perjem odrezes (stebelce s perjem uporabis za kompost na vrtu, druge uporabe ne poznam), iz gomoljev narezes debelejse kolute. Slanino zrezes na kockice. V loncu segrejes mleko skupaj z kockicami slanine, kolute koromaca polozis v ta lonec n 20 min kuhas. Koromac z vilico poberes iz lonca dodas 1/4 l hladne vode. Moko z 1 jed.zlico masla pregnetes in to pasto z metlico za stepanje z kratkim mesanjem dodas vrelemu mleku tako, da se vse hitro zgosti. Pecico segrejes na 250°C. Model ali skledo iz keramike namazes z maslom, koromac nalozis vanj, zgosceno mleko s slanino prelijes preko in vse z naribanim sirom debelo potreses. Nato v segreti pecici popeces 10 minut. Ko se sir stopi in postane svetlorjav je jed (ali priloga) pripravljena. Serviras k telecjim zrezkom. Renski rizling (belo vino) ali bezgov sok (sabesa) gre zraven. Dober tek in pozdrav:) Henrineznan uporabnik
24. maj 2001 13:29
Perje koromača lahko narežeš in dodaš bučkam ali kumaricam ali kaki drugi solati ali skuti. Lahko ga tudi posušiš in uporabljaš pozimi za solate ali na kako kumarično ali zelenjavno juho.neznan uporabnik
11. jun 2001 8:33
Dva osnovna in zelo preprosta recepta za koromač ali finokijo, kot ga imenujejo v Italiji. Koromač v solati - 1 gomolj - 1 jajce - olje, kis, sol Koromaču odrežeš vrhnje zelene dele in 2mm debelo rezino spodnjega dela gomolja. Gomolj pokončno razrežeš na štiri dele in kuhaš v slani vodi približno 20 min. (Ne kuhaš ga do mehkega, saj se med hlajenjem še dodatno zmehča.) Ohladiš, zrežeš na več delov (vedno režeš v isto smer), okisaš s prej pripravljeno solatno polivko. Serviraš na krožniku, ne v skodelici, okrašeno s trdo kuhanim jajcem. Dušen koromač - 1 gomolj koromača - 1 žlica masla Na 8 delov razrezan koromač skupaj z zelenim delom skuhamo in razrežemo. Stopimo maslo, toliko da rahlo porjavi, primešamo koromač in ob stalnem mešanju dušimo 10 minut Še dva nasveta glede porabe zgornjega dela oz. listja koromača. Dušen grah -dušenemu grahu, ki ga pripravljamo kor prilogo, dodamo sesekljano listje koromača. Odlično dopolni okus graha. Probajte. Jajčna frtaja (omleta) - 3 jajca - lističi enega koromača - po želji limona ali poper Jajca umešamo in dodamo sesekljano listje koromača. V ponvi segrejemo olje, prilijemo jajce in spečemo omleto. Zraven še mlado solato... Po želji lahko dodamo poper ali (ne pa oboje) ščepec nastrgane limone. Po teh receptih so koromač pripravljale že naše none. Lep pozdrav! Alexneznan uporabnik
23. jul 2001 10:20
Da, mislim da je koromač in sladki janež isto. Po angleško fennel. Zelo okusen in preprost italijanski recept za koromač: gomolj prerežeš na pol (perje pustiš pritrjeno) in ga blanširaš v slanem kropu - nekje 5 minut. Nato ga naložiš v namaščen pekač, na debelo potreseš z naribanim parmezanom ali drugim okusnim sirom (npr. old Amsterdam gauda, se dobi v Sparu) in pečeš pri 200 st. C, dokler sir ne začne rahlo rjaveti. Spremenil(a) - Bojan dne 23 jul 2001 11:24:11
20. jul 2004 12:58
Kako pa se koromač zamrzuje???Ima kdo izkušnje? Ga je potrebno narezati in kaj obkuhati ali ga damo v skrinjo kar celega? Ima kdo še kake ideje kaj narediti z njim??? Hvala! Lp, MajaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Srbski pasulj
Hrustljav piščanec iz pečice