2. jun 2004 20:07
Glede vlaganja v oljčno olje. Moram reči, da imam zelo dobre izkušnje s feta sirom z zelišči v oljčnem olju. Ko naredim, dam na dno hladilnika z napisom - ne dotikaj se. Tako pustim kakšna 2 tedna, potem stvar dobi dovoljenje za uporabo. Včasih traja nadaljna 2-3 tedne, da se počasi porabi, včasih celo več, če smo manj doma. Moram reči, da se mi v tem času ni pokvarilo. Enkrat sem pozabila kozarček s poslednjim koščkom sira nekje založeno v hladilniku, no takrat je olje po stenah res začelo plesneti, vendar tisti cm olja na dnu pa ne (podobno kot marmelada) in je bil čisto ok.
Ne vem, kaj točno misliš s kvarjenjem in s časom. Za oljčno olje je normalno, da v hladilniku nekako kristalizira. Če pustiš na sobni temperaturi, dobi zopet normalno barvo in normalno teče, to verjetno veš. Če se mi mudi, kar za nekaj sekund porinem v mikrovalovno. Feta sira verjetno nihče ne dela in shranjuje za več mesecev/let vnaprej. No, mogoče, če bi od nekod dobil več kg sira... Pa še za to pravijo, da ga je dobro dati kar v zamrzovalnik.
S paradižnikom nisem poskusila. Brala sem, da se paradižnik na soncu posuši, mislim, da tako posušen ne potrebuje drugega konzerviranja. Pred vlaganjem bi ga naj namočil v vodi, da se malo zmehča, nato enako kot s feta sirom. Zelišča, oljčno olje, nekaj časa, da se prepoji, potem pa dober tek. Vendar poskusila še nisem, tako da ne morem posredovati svojih izkušenj.
Oljčnega olja v nobenem od teh primerov nisem razumela kot konzerviranje na dolgi rok, prej kot marinado, obstojno nekaj tednov. Naj pove še kdo drug, tudi mene zanima.
Pozdrav, Fani