Rada bi skuhala ajdove žgance, pa so vedno preveč "pocasti", oz. se jih sploh ne da zmešati ker postane vse skupaj en cmok. Če mi lahko karkoli svetujete o kuhanju le teh.
Hvala in lep pozdrav,
Klavdija
Rada bi skuhala ajdove žgance, pa so vedno preveč "pocasti", oz. se jih sploh ne da zmešati ker postane vse skupaj en cmok. Če mi lahko karkoli svetujete o kuhanju le teh.
Hvala in lep pozdrav,
Klavdija
5. mar 2004 8:02
Pocasti so, če ne odliješ dovolj vode. Jaz običajno odlijem skoraj vso (jo shranim), zmešam in potem po potrebi čisto po malo dodajam. Moji imajo radi pocaste, jaz pa se iz otroštva spominjam čisto suhih in so mi bolj všeč. Avena
5. mar 2004 8:19
Klavdija, ajdove žgance jaz kuham takole: V cca. 1 l slanega kropa previdno vsujem 1/2 l ajdove moke, pustim da "kepa" vre 10 minut. Potem s kuhalnico naredim v sredini kepe luknjo in kuham še 20 minut. Nato odlijem kar precej vode v lonček in moko zmešam z velikimi vilicami. Postopoma dolivam odlito tekočino tako dolgo, da so žganci "ta pravi". Polijem z vročo mastjo od spuščenih ocvirkov ali zaseke, rahlo premešam in pokrijem Čez cca 15 minut žgance nadrobim v skledo in polijem preostale ocvirke oz. zaseko. Morda je potrebno nekoliko prakse, saj meni tudi niso že kar prvič ratali. Predvsem za količino vode je treba malo eksperimentirati, da dobiš žgance po okusu. Nekateri imajo radi bolj suhe, drugi pa bolj "pocaste". Tudi količina zabele se razlikuje glede na okus. Sem pa slišala, da so menda zelo dobri ajdovi žganci, če jih zabeliš s sladko smetano. lenca
5. mar 2004 9:40
No, sedaj ko že veš kaj je vzrok, da so žganci pocasti, ti pa povem, kako delajo žgance Dolenjci. S kuhovnico, ki je od polovice naprej sploščena, ( dobiš jo pri Ribenčanu - suha roba) zajameš kos mase in z vilicami strgaš iz nje večje kose. Če je masa slučajno bolj pocasta je to boljši način. Nato žgance poliješ z ocvirki ali zaseko. Lep pozdrav in dobre žgance.
5. mar 2004 9:58
Jaz pa uporabljam le Drogine instant ajdove žgance. Vse naredim kot piše na vrečki in so super...poleg pa obvezno gobova juha, ki jo skuha mož...
5. mar 2004 12:52
Mogoče bi probala tako kot to delajo korošci: V posodo vsujejo moko in jo na ognju mešajo s kuhalnico, ker se ne sme prismoditi ampak le zelo segreti. Ko je segreta počasi prilivaš slan krop toliko časa, da so žganci teko mokri kot sama želiš. Ne pozabi ves čas mešat. Pri nas jih jedo tudi z ocvrtimi jajci. Probaj dobro je. Vesna Milek Recko
5. mar 2004 15:42
Tudi pri nas jih delamo po koroško in so božanski. Ravno danes jih bomo jedli s pečenico in kislim zeljem. Darja
5. mar 2004 16:37
Po koroško sem delala samo koruzne žgance in so - ni takega smeškota - so čista fantazija. Ajdove žgance pa sem vedno delala Drogine.....To kar vidim opisano z vodo, luknjo.... pri nas delamo z krompirjem in belo moko in imenujemo " krompirjeva polenta". Kakor koli se že imenuje, je dobro. No,pa na delo. L.P. V.
6. mar 2004 0:39
Med ajdovo in koruzno moko je razlika. Ajdovi po koroško so odlični in se jih naredi brez problema. Vesna Milek Recko
7. okt 2004 7:14
Lepo prosim za pomoč pri kuhanju ajdovih žgancov po koroško, ker bi jih rada skuhala. Približno koliko časa moramo segrevati moko in na kakšnem ognju. Če vzamem npr. 1/2 kg. ajdove moke, koliko slanega kropa bi rabila. Je mogoče katera probala skuhati te žgance tudi iz bele moke, ker baje se tudi tako kuhajo. Hvala! mperhaj
7. okt 2004 11:15
Ajdove žgance skuhaj tako kot bele krompirjeve žgance. Namesto bele moke daj ajdovo. Žganci so odlični in čudovito se zmešajo ze čudovito. LP Ažo-koh!Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Kitajski kruh
Pečen riž z zelenjavo