15. okt 2011 11:10
Ker gre za otroka, je zdravnik tisti, ki mora dati nasvet. A vam niso nič navodil dali, kako ravnati? To bi me čudilo. Ker ko so pred leti našemu sinu, star je bil devet let, ugotovili samo malenkost povišan sladkor v krvi, smo takoj dobili navodila, kako ravnati, da se stanje ne bi poslabšalo.
Ker je pomembno, za koliko je holesterol povišan. Ali samo za malenkost čez mejo sprejemljivega, ali gre za občutno povečanje? Od tega je tudi odvisno, kako strogo morate upoštevati nekatera pravila pri prehrani. In koliko se deklica giba? Če je bolj živahne sorte in jo spodbujate h gibanju, bo tiste kalorije od jutranjih piškotov hitro porabila, sploh če potem čez dan je primerno hrano. A je lahko povišan holesterol pri njej tudi malo gensko pogojen? Pri meni so ugotovili, da je.
V glavenm pa velja, da se je treba ogibati ne le maščob, pač pa tudi na videz nemastne, a kalorične hrane (pršut na primer). Zato tudi ne gre pretiravati z oreški, ki so sicer priporočljivi zavoljo zdravih rastlinskih maščob, a so po drugi starni zelo kalorični in če se kaloriej ne proabijo, se to v telesu pozna. Govorim ti iz lastnih izkušenj.
Deklič naj ne pretirava s piškoti. Postopoma jo navajajte na kaj drugega za zajtrk, potrpežljivo in s pojasnjevanjem, ki ga lahko razume pri petih letih, ali pa poiščite kake zdrave piškotke, jih je po trgovinah kar dovolj. Za ostale obroke pa poskrbite, da jih večina ne bo prirpavljena na svinjski masti in maslu, izogibajte se pretiranim količinam rumenjaka (dve ali tri jajci na teden ji ne bodo škodile). Pa nobenih paštet, suhih salam in podobnih predelanih proizvodov naj ne je. Šunka, piščančje prsi in podobni izdelki - to lahko je.
Izogiba naj se cvrtju, čeprav kak pomfrit občasno tudi ne bo tako zelo škodil. Večja škoda nastane, če si otrok nečesa zelo želi, pa tega ne dobi. Uporabljajte olivno olje ali druga rastlinska olja. Poskušajte jo navadit na razne sveže solate in stročnice (leča, čičerika, fižol), zelenjavne juhe. Perutnino naj je brez kože, če le ima rada naj je bolj file kot kak drug kos. Ribam, če jih pečete v olju, odstranite kožo, in naj deklič je samo meso, če pa ima rada kuhano ribo, toliko bolje (jaz kuhano ribo obožujem, kar mi je zelo pomagalo, ko sem morala biti na strogi dieti).
Ampak to so splošni napotki. Ker gre za otroka, še enkrat poudarjam, da se posvetujte z zdravnikom, ker samo on lahko svetuje, kako ravnati glede holesterola - pomembno je vedeti, zakaj je povišan, za koliko je presežena referenčna mejna vrednsot, in kakšno je zdravstveno stanje deklice nasploh. Na vsak način pa poskrbite za veliko gibanja - ne s kakšnim intenzivnim športom, za ohranjanje holesterla v mejah normale so najbolj priporočjivi načini gibanja hoja (sploh zlagoma v hrib), kolesarjenje, plavanje, rolkanje, zmerna telovadba --- vse torej, pri čemer tudi majhni otroci zlahka najdejo svoj interes. Samo starši naj jih vzpodbujajo pri tem in seveda sodelujejo.
Saj se bo popravilo, brez skrbi, samo malo vztrajnosti, predvsem pa po nasvetih zdravnika.
mamamia