Ladybird (damnjana)- pomoč!

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

tema odprta - 1. dec 2003 17:06 | ogledi: 4.259 | odgovori: 16

Draga Damjana

na enem linku, ki ga je ltos napisala ribica mi je padlo v oči tvoje sporočilo- (Ladybird), koliko različnih vrst peciva pečeš! mislim da jih je kar enih 15....!!!

Ladybird, če boš slučajo brala tale post, lepo prosim za recepte:

-spekulatius zvezdice

-cimetove zvezdice

-koglice z jajčnim likerjem

-marcipanovi kometi in marcipanovi trikotniki

-smrečice s pinijami

Resnično te občudujem ob peki tolikih vrst peciva, vse se sliši tako slastno in že ko samo berem, mi pridiši pod nos po Božiču....:) lepo prosim za recepte, ko boš utegnila....Letos bi res rada poskusila nekaj novega in preizkušenega, tako da LEPO TE PROSIM ZA POMOČ :)

aja, link je od lani: <http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1537>

LP

Zala

Zala

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

2. dec 2003 20:02

Izgleda, da Damjana ne sodeluje več na forumu. Škoda, pa tako lepo zvenijo naslovi njenih receptov. Jaz sem danes ves popoldan pekla piškote (ta bolj zdrave) iz otrobov, pirine moke, ržene moke.... Pozdrav,

Morska deklica  

član od: 14.9.2001

sporočila: 114

2. dec 2003 21:17

Cimetove zvezdice sem pekla zadnji vikend po temle receptu in so bile zelo dobre (recept je iz posebne izdaje Lise - Božična kuhinja): 5 beljakov 450 g sladkorja v prahu 500 g mletih mandljev 2 žlički cimeta 2 cl češnjevega žganja (tega nisem imela in sem ga zamenjala z malo ruma). Iz beljakov stepi čvrst sneg. Med stepanjem počasi dodajaj sladkor. 1 skodelico snega prihrani za glazuro. Mandlje zmešaj s cimetom in žganjem in jih vmešaj v sneg in vse skupaj daj v hladilnik za eno uro. Potem testo razvaljaj na 4 mm debelo, premaži s prihranjenim snegom in izreži zvezdice. Peci 10-15 minut pri 160 stopinjah (140, če imaš ventilatorsko pečico). Glazura mora ostati bela. Jaz sem delala točno po receptu (razen žganja), pa je bilo nastalo testo čisto mehko in nikakor primerno za razvaljati. Zato sem ga samo nabrizgala na papir, potem čez nabrizgala še glazuro in spekla. Niso bile zvezdice in umetniški vtis tudi ni bil najboljši, ampak okus pa super. Jih je takoj zmanjkalo. Spekulatius piškote (speculaas), pa jaz delam po naslednjem receptu: 1 lonček moke 1/4 žličke pecilnega praška 1 jajce 1/3 lončka rjavega sladkorja 1 žlička cimeta 1/2 žličke ingverja 1/2 žličke klinčkov 1/2 žličke kardamoma 1/2 žličke muškatnega oreška 1/3 zavitka masla 1/4 lončka mletih mandljev (del mandljev je lahko mlet bolj grobo) ščepec soli malo ruma Iz vseh sestavin zamesi testo in če je premokro dodaj še malo moke. Testo razvaljaj na debelino priblizno 0,5 cm in izreži piškote različnih oblik. Še bolje je, če imaš modelčke za speculaas. Peci 15-20 minut pri 175 stopinjah. Upam, da ti bodo recepti kaj pomagali. LP, Irena

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

2. dec 2003 22:26

Živjo morska deklica, tudi jaz sem poskusila speči te opevane zvezdice ker sem cimet-fanatic, ampak zgodilo se mi je popolnoma enako kot tebi- sicer sem dodala žganje, masa pa je bila neverjetno mehka. Znašla sem se tako da sem dodala 5 žlic moke, ampka še vseeno ni šlo razvaljati, tako da sem tudi jaz na koncu piškotke kar nabrizgala. MAsa je siecr bila bolj kompaktna in se je tudi lepo spekla, piškotki os bili zelo dobri. Motil me je le tisti beljakov premaz, ki je sicer dal dober okus, ampak je ostal skoraj čisto pacast, le malo se je strdil. Aja, in čisto rahlo tudi porjavel. Drugače pa so piškoti zelo dobri, pekla jih bom definitivno še večkrat! Priporočam tudi vsem ostalim, le pri oblikovanju se morate malo znajt - najlažje gre brizgat v kupčke oz. krogce lai pa da maso nadevate na pekač z žličko. Piškoti imajo krasen, božični vonj, PRIPOROČAM! M. deklica, hvala za recepte ;) LP Zala

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

3. dec 2003 6:50

Punce, jaz sem pekla iste zvezdice. Tudi moja masa je bila bolj mehka, vendar sem dodala še mletih mandeljev. Testo sem delala brez žganja, ker jih je moj sin nesel v šolo. Razmišljala pa sem, da imam mogoče prevelika jajca ali pa mandeljni niso dovolj mleti. Mogoče so bili pregrudasti in premalo mokasti? Ja, porabila sem jih sigurno 80dkg. Maso sem pa valjala med peki papirjem. Tako valjam za vse piškote, da me ne jezi odvečna moka, ki ostaja na testu, pa še z manj kompaktnimi zadevami se ne matram. Pa še en recept za odlične lešnikove tortice: 30 dag moke 25 dag surovega masla (če daš margarino, jo mora biti malo manj) 17 dag mletih lešnikov 14 dag sladkorja v prahu 1 vanilin 1 rumenjak Kisla smetana po potrebi - če je testo pregosto. Če je premehko, dodaj moko. Pusti počivati v hladilniku 30 min, razvaljaj, prepogni 3x, daj še za 30 min v hladilnik. Razvaljaj in izreži kroge premera 6cm. Polovici krogov izreži še manjši krogec. Pečene in ohlajene piškote lepi skupaj z marmelado. Dobro jih shrani pred družino, drugače jih bo v trenutku zmanjkalo! LP, Sporočilo je spremenil(a) PACKA dne 03. dec 2003 06:52:29

DEJA  

član od: 5.11.2003

sporočila: 30

3. dec 2003 9:10

Bolj,ko berem zgornji recept cimetovih zvezdic,bolj se mi zdi,da v receptu manjka moka! ANDREJA

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

3. dec 2003 18:30

Tudi jaz sem ob prvem poskusu peke cimetovih zvezdic maso z žlico pobirala nazaj v posodo. Ko sem jih delala naslednjič pa sem mandljem dodajala beljakov sneg in ne mandlje snegu. Tako sem prilagodila količino, ostalo je pač malo več beljakove mase, pa sem jo potem porabila za premaz. Odtlej nimam težav. Seveda pa je druga rešitev pač dodajanje mandljev. Dobro peko vsem, tudi jaz se že pripravljam. lp Irena

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

4. dec 2003 7:04

Deja, v tem receptu sigurno ni nič moke. Zvezdice so okusne in malo drugačne od ostalih piškotov. Pozdrav,

Potamcek  

član od: 4.4.2003

sporočila: 18

4. dec 2003 12:21

Packa, jaz bi se pa priporočala za recepte za tazdrave piškote - iz ržene moke, otrobov in podobno. Vnaprej hvala

PACKA  

član od: 23.9.2003

sporočila: 344

4. dec 2003 14:09

Nekaj mojih "tazdravih" receptov: Ovsene tortice: 20 dag moke 20 dag rženih kosmičev (ovsenih....) 20 dag masla (margarine) 4 rumenjaki 10 dag rjavega sladkorja 1 zavitek rumovega sladkorja (morda cimetovega pa malo cimeta) (limonin sladkor in limonina lupinica) 6 dag mletih mandeljev (lahko pa vse sladkorje spustiš in dodaš malo esence grenkih mandljev uin imaš spet nov okus) Umesiš testo, pustiš počivat 30 min, razvaljaš med peki papirjem, izrežeš krogce premera 5 cm, polovici krogcev izrežeš v sredini (krogec ali srček), kekse lepiš z rdečo marmelado. Če so ti premalo sladki, jih posuj s sladkorno moko. Medeni srčki: 15 dag meda 25 dag moke (ržene, pirine, polnovredne...katero želiš) 1 pecilni prašek 3 jajca malo začimb za medenjake 20 dag mletih mandeljnov (lešnikov) Jajca, med stepaj,vmešaj ostale sestavine. Enakomerno razmaži na pomaščen pekač (na peki papir). Peci na 180C cca 18 - 20 min. Iz vročega testa izreži srčke. Po želji jih lahko premažeš s stepenim beljakom in okrasiš z lističi mandeljnov, koščki lešnikov ali orehovimi jedrci. Brizgani pirini piškotki 50 dkg pirinega zdroba 15 dkg margarine 1 zavitek čokolade v prahu vanilijeva ali mandljeva esenca za okus 2 jajci 15 dag rjavega sladkorja 1dcl jogurta Malo otrobov (pšeničnih,prosenih) Bele moke toliko, da dobimo zmes, ki jo napolnimo v vrečko za brizganje. Na pekač (peki papir) nabrizgamo piškotke - po želji in jih pečemo. Mandeljeve Kroglice 20 dag ovsenih kosmičev (ali drugih) 10 dag nasekljanih mandeljnov 35 dag ržene moke /ali druge žlička pecilnega praška ščepec soli 2 žlički Natreena 1 dcl mleka 10 dag masla 5 dag rozin Kosmiče in mandeljne v ponvi brez maščobe prepražimo in ohladimo. Umešamo moko, pecilni sol, rozine, mleko, Natreen in stopljeno maslo. Ugnetemo testo. Če je premehko dodamo moko, če je pretrdo dodamo mleko. Oblikujemo kuglice, ki jih z vilico pritisnemo na pekač. V vsako kuglico vtisnemo olupljen mandelj. Potamček toliko za danes. Sorry za pravopisne napake. Svetujem ti, da delaš po svoje. Jaz že leta vso belo moko zamenjam z drugo moko, sladkor uporabljam rjav. Težko se držim receptov. Če so zadeve premehke, dodam otrobe, če so pretrde pa lahki jogurt. Pozdrav in veliko pekovskih užitkov. Doma imam celo zbirko otrobov, kosmičev, raznovrstnih mok, tako da dajem v testo tisto, kar imam pač pri roki. V družini vsi obožujemo "tazdrave" piškote, tako da jih pogosto pečemo.Vedno so pa drugačni. Odvisno od sestavin in oblike. Veselo na delo! Pozdrav,

Potamcek  

član od: 4.4.2003

sporočila: 18

4. dec 2003 14:14

Hvala za odgovor in nasvete !

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti