21. nov 2003 21:16
Pozdrav,
moj recept za nadevana jabolka je naslednji, ni sicer v kombinaciji z biskvitom a upam, da vam bo vseeno prišel prav. Je namreč ODLIČEN!!!!! Delam pa jih v kombinaciji z MARCIPANOM, ki ga samo pripravim. Za varianto z biskvitom pa še nisem slišala......
(kar kopiram)
Izvolite recept:
PEČENA JABOLKA Z MARCIPANOM IN VANILIJEVO OMAKO
-jaz sem dala za 4 osebe 6 malo manjših jabolk(drugače računajte 1 večje jabolko na osebo)
-7 albert, piknik ali petit piškotov
-100 do 150 g zrnate skute
-v rumu namočene rozine (po ubčutku, kakšne 4 velike žlice za količino ki sem jo delala jaz)
-mleti ali sesekljani mandlji(orehi, lešniki;tudi kakšne 4 velike žlice)
-cimet
-med (jaz sem dala 1 žlico)
-koščki jabolk, ki vam ostanejo, ko izdolbete peščišče
Jabolkom najprej izdolbemo peščišče, malo širše za radi božanskega nadeva ;), nekje 3 cm premera. Kolikor je uporabnega mesa, ga odrežemo in sesekljamo na majhne koščke in jih damo v skledo. V možnarju stolčemo piškote v srednje grobe drobtine, tako da so še majhni kroglasti delci vmes in jih vsujemo v skledo k jabolčnim koščkom. Tja dodamo še rozine, oreščke, skuto, cimet, med in vse dobro premešamo. Skuta in med in rozine bi morali dati dovolj tekočine da se vse sestavine povežejo med samo in dobite kompakten nadev, drgače dodajte po potrebi še kakšno žlico mleka.
Pečico predhodno segrejte na 190°C. Ognjevarno posodo namažite z maslom (jaz je nisem in sem jabolka dobila brez problemov ven). Izdolbena jaboka naložite v pekaček drugo ob drugo da se ne prevrnejo in nato v njih natlačite nadev, z ročajem kuhalnice ga dobro potisnite čisto do "dna jabolka" in nadaljujte dokler jabolko ni napolnjeno, na vrhu je lahko malo več nadeva - takšna mala kupola. Napolnite vsa jabolka.
Po vrhu nekateri potrosijo kosmiče masla za boljši okus ampka verjemite mi, da sploh ni potrebe - odločite se seveda sami.
Jabolka pecite okoli 30 - 40 minut, ozirom adolker niso mehka - malo preverjajte sproti, lahko kar na dotik. MAlo preden jih vzamete iz pečice, skuhajte vanilijevo omako. Nato na krožniček (jaz sem servirala na kavnih kožničkih, so tako lepo v jesenskih barvah in stilu) previdno z lopatico dajte jabolko, da vam nadev slučajno ne skoči spodaj ven. Ob stran jabolka dajte 3 ali 4 žlice vroče vanilijeve omake, kar na omako pa po 2 kroglici marcipana.
Nato sem vse skupaj še potresla s cimetom.
Vanilijeva omaka:
400 ml mleka
1 rumenjak
20 g škroba
2 žlički medu
2xvanilijin sladkor ali vanijijin strok
MLeko zavremo (če želimo dodamo postrgan strok vanilije), medtem škrob zmešamo s hladno vodo ki ji dodamo 2 žlički medu, vanilijin sladkor in dobro razmešan rumenjak, in vse zakuhamo v vrelo mleko. Zmanjšamo temperaturo in mešamo še 2 minuti. Dodamo k jabolkom.
teksta se je kar nabralo, ampak res je da sem opisovala zelo podrobno in upam da tako ne boste imeli kakšnih težav.
Pa še vsem skupaj en zeeeellllooo dooooobbberrr ttteeekkkk in LP
Zala