Zaseka

snorci  

član od: 2.8.2002

sporočila: 66

tema odprta - 3. jan 2011 17:42 | ogledi: 32.249 | odgovori: 42

Kje v Ljubljani kupiti res dobro zaseko?

Hvala za nasvete,

snorci

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

3. jan 2011 20:21

In kašna je res dobra za tebe? Veš, zaseke so različne, se razlikujejo po pokrajinah.Jas prisegam na tisto iz Dravskega ali Ptujskega polja.Žal, za Ljubljano ne vem,kje bi kupila najboljšo.Ni pa tak problem jo narditi doma.Tista bo sigurno najboljša.Sedaj, ko se vrstijo koline bi se dobil domači sveži špeh,pa pogledaš recept_ lahko ga tudi prišepnem in boš hotela vedno delati res dobro zaseko.Sem jo delala pred 14-imi dnevi pa bo kmalu pošla,ker mažejo na kruh ali pa pečejo jajca, pa še krompir restajo na zaseki.Saj je užitek, ko vidiš, da gre v promet in, ko zmanjka naredim drugo. zaja zaja

snorci  

član od: 2.8.2002

sporočila: 66

3. jan 2011 21:40

Ja, sem bolj za bohinjsko varianto. Zaska, mmmm :) snorci

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. jan 2011 22:24

meni ima kodila dobre izdelke. je pa na tržnici v lj. pa tudi v večjih marketih mislim da ima svoje stvari. ne vem pa točno kako je z zaseko

www.mojalbum.com/naredilaana

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

4. jan 2011 1:13

Zaja , jaz bi te pa prosila za tvoj recept za zaseko . Iz mladosti se spomnim zelo dobre , skoraj snežno bele zaseke . Delala jo je moja teta , a žal me takrat še ni zanimalo kako jo naredi , sedaj je pa ne morem več vprašati . Vem samo to , da je bila zelo , zelo dobra . L p manca51

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 702

4. jan 2011 8:29

Meni pa je najboljša zaska Mesarstva Kalan iz Kranja. Dobiš jo pa tudi pri sosedu pakirano. No, pa Bohinjska je tudi meni všeč.

karnak

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

4. jan 2011 20:46

manca51,ni problem,špeh naj bo bolj debel, polpa ga nareži na kose ki ti grejo v večjo posodo.Ko ti voda vre, daj kose špeha prevret nekje 10__15minut,no toliko, da čutiš, da gre vilica lepo skozi špeh.Ga ohladiš, ta čas pa olupi in nareži česen(ne smeš ga mleti, ker tekočina, ki nastane prehitro plesni).Kuhani ohlajeni špeh mora biti suh,daj ga malo obriši z papirnatimi brisačami in ga nareži na cca.3do4cm debele dolge kose(lahko tudi ožje ,odvisno kakšno mesoreznico imaš)in ga zmelji pol pa ga posoli počesnaj in ga mešaj z kakšno široko kuhanco ali pa kar z rokami.Po potrebi dosoljuj,samo počakaj nekaj ur, ker sol se ne razkroji takoj in ne je postavit na hladno,dokler jo dosoljuješ in česnaš. Boš vidla, da rata.Če hočeš vedno svežo, jo daj v vrečke,jo splošči in daj v zamrzovalnik.Pa javi kako ti je uspelo. zaja zaja

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

5. jan 2011 14:32

Zaja , hvala . Pa misliš , da česen ne bo pozelenel , če ga zamešam surovega med špeh ? L p manca51

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

5. jan 2011 16:35

Ne,ne bo,ti ga naseckaj z roko,tako bolj na drobno ,če ga boš pa mlela ,pol pa bo pozelenel,zato sem že prej napisala,da ga ne smeš mleti, ker tekočina česnova dela probleme,zato si vzami čas in ga nareži ,pa še velik ga naj bo, da bo dal dober okus . zaja

branka171

sporočila: 218

5. jan 2011 21:30

Mi gremo na vsake kvatre v Bohinj v Lipo,saj je tam res ta prava-zelhana. Nakupimo zase in vse prijatelje, pa kar malo več in damo v skrinjo. Od soseda nam ni všeč ,od Arvaja je pre drobno mleta, Kalanove pa še nisem preizkusila.Zdaj ko so ceste v redu si hitro tam, pa še vzrok za izlet imaš ;) branka171 Sporočilo je spremenil(a) branka171 dne 05. 2011 21:31

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

6. jan 2011 8:26

Zaseka je ena takih stvari, ki je lahko res odlična ali pa res slaba. Ko sem še jo še kupoval mi je bila dobra ena pakirana kot pašteta, v "klobasi" :)

Commis débarrasseur

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti