ŽIVJO
ALI IMA KDO KRISTALČKE,MENI SO PREŠLI,
ZELO RADA BI JIH SPET DOBILA.
HVALA,LP
klošter
ŽIVJO
ALI IMA KDO KRISTALČKE,MENI SO PREŠLI,
ZELO RADA BI JIH SPET DOBILA.
HVALA,LP
klošter
19. nov 2010 11:27
Ja, po moje bo najboljš, da si kakšne kristale od kje blizu omisliš...ker oni iz Japonske, pa zdaj Kavkaz...to je vse takooo daleč. Edino, če bližnje alge ne dajejo kristalov, na to pa nisem pomislila, vem pa tudi ne. Morda bi proxima kaj napisala na to temo Ognjič
19. nov 2010 13:16
živjo ja očitno se nikomur od vas ne svita kaj bi to bilo,svojo nevednost posreduj komu drugemu,meni s tem ne pomagaš nič. p.s. z algami nima nobene veze,lahko pa si ogledaš na netu,kaj bi neki to bilo... hvala klošter
20. nov 2010 14:11
Ja, glede na odziv je to očitno nekaj takega, brez česar zlahka zmoremo, nevednost gor ali dol. Ali pa zavedanje?
Ej, jej, Ognjič, a si ojštra?
Mammamia
mamamia
20. nov 2010 16:18
A se ne da preprosto napisat kefirjeva gobica? Bi bil odziv verjetno večji. Al so kristali bolj imenitni?
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5610
lp
cervus
20. nov 2010 20:02
Domnevam, da išče kefirjeve kristalčke. To je nekaj drugega, kot kefirjeva gobica. Gobica je prvenstveno namenjena za izdelavo mlečnega kefirja, kristalčki pa za vodni napitek z limono in suhimi figami.
Toliko samo za pojasnilo. Poznam oboje, trenutno pa nimam ne ničesar od tega .
Cila
20. nov 2010 20:33
Torej, mene grozno firbec matra, v čem je razlika med kefirjevimi kristali in gobico, pa bi prosila za pojasnilo.
lp
P.s. hvala, ni treba: http://en.wikipedia.org/wiki/Tibicos
cervus
Sporočilo je spremenil(a) elaphus dne 20.nov 2010 20:43
20. nov 2010 22:09
Strokovno ne vem utemeljiti, laično je pa razlika takale:
- slika na linku prikazuje kristale (za vodni kefir) so podobni grobim zrnom soli, le da so prozorni. Množijo se zelo hitro , približo 20 - 30 % v 2 dneh in sicer količinsko, za rast potrebujejo sladkor.
- gobica je neprozorna, bele barve , podobna cvetačnim cvetkom. Raste počasi. Hrani se z mlekom (ali morda s sladkorjem v mleku?). Rast poteka tako, da se gobica počasi veča, potem pa, približno v 3 tednih razdeli na dva dela.
Poskušala sem tudi nasprotno uporabo - se pravi z gobico vodni kefir - propadla je. Z zrnci mlečni kefir - meni, ne da bi dodala žlico kefirja iz prejšnje porcije ni uspelo, menda se pa da.
Lahko da je oboje enaka snov v drugi preobleki, ampak izgleda različno, uporablja se različno zato sta za nas laike to dve različni zadevi.
Ups, branje sem si prihranila za konec. No, pa sem tam našla tudi lepo sliko kefirjeve gobice.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir
Tako, da tudi Wikipedia do neke mere potrjuje moje laične navedbe.
Cila
Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 20.nov 2010 22:18
Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 20.nov 2010 22:41
20. nov 2010 23:32
Se globoko opravičujem, klošter! Še dobro, da si nas razsvetlila glede tega, znanja ni itak nikoli preveč. Kar se tiče alg in japonskih kristalov, ki si jih že iskala na tem portalu, sem poskušala svojo nevednost uničiti s stričkom guglom, očitno so tudi tam nevedni: http://www.google.si/url?sa=t&source=web&cd=1&ved= Ognjič
21. nov 2010 0:04
Spet bomo na plano privlekli (že dodobra oguljenega) Balaševića: princip je isti, sve su ostalo nianse....
lp
cervus
21. nov 2010 11:32
Pred časom smo v službi gojili te kristale in se pridno napajali s tem, kar so naredili iz vode in dodoatkov; nam je kar dobro šlo po grlu, ampak nikomur se ni sanjalo, da se temu reče kavkaški kristali. No, pa tako. Vendar pozor - ko so nekega petka popoldan kolegici med vsakodnevno nego ušli po odtoku navzdol, smo imeli v ponedeljek na delu vodovodarja. Očitno jim je v odtoku tako pasalo, da so se razrasli in nam popolnoma zamašili cevi. Torej - pozor pa na zdravje! Lep pozdrav, SOnjaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Trixi |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Milijonska juha
Domači sladoled za vroče poletje