Tradicionalno slovensko

neznan uporabnik

tema odprta - 24. jun 2003 23:11 | ogledi: 3.393 | odgovori: 9

Zivjo!

Rabim pomoc... Grem v Grcijo na studentsko izmenjavo, zazeljeno je da tam skuhamo tradicionalno jed iz drzave iz katere prihajamo. Glede na to da se moje kuharske sposobnosti koncajo pri hrenovkah in ocvrtih jajcih ne vem kaj naj storim...

Upam da mi boste lahko kaj svetovali. Katera jed (preprosta) bi lahko predstavljala Slovenijo? Mislil sem na ajdove zgance, upam da imate se kaksne druge ideje.

Hvala ze v naprej!

lp, Primoz

primozz

amona  

član od: 24.4.2002

sporočila: 49

24. jun 2003 23:16

Kaj pa prekmurska gibanica?

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

25. jun 2003 10:37

Tradicionalne slovenske hrane ni. Je le regionalna, gorenjska, prekmurska in podobno. Kaj boš pripravil, je odvisno od tega, od kje prihajaš. Žganci so res zelo posebno slovenski saj so, z redkimi izjemami, poznani (skoraj) po celi Sloveniji. Seveda v neštetih različicah. Vendar ti jih odsvetujem. Če jih ne znaš kuhati, se jih rajši ne loti. Poleg tega ne bodo všečni, ker so preveč drugačni in posebni. Mogoče potica. Doma ti jo speče mama in jo potem lepo zavito odneseš s seboj. Saj drži nekaj dni. Lahko pršut, kranjske klobase, savinjski želodec. Ne smeš pozabiti na vino. Ne katerokoli, pač pa teran, refošk, cviček ali zelen. Naše sorte. Kaj več mi trenutno ne pade na pamet.

Gašper  

član od: 23.11.2001

sporočila: 29

25. jun 2003 10:47

Amona, a si mal za štose, kaj. Študent z opisanimi kuharskimi izkušnjami naj bi se lotil kar gibanice, halooo!? Kvečjemu seveda, če jo tu kupi in nese s seboj. Sicer pa menim, da bo naloga kar težka, predvsem zaradi sezone. Več ta pravih jedi bi se našlo za zimske oz. hladne dni. Vsekakor, Primož, pa si dobro zastavil. Za začetno znanje ti žganci ne bi smeli delati težav - enkrat jih poizkusi narediti skupaj z mamo. Poleg žgancev pa narediš telečjo ali kurjo obaro (ajmoht) z vodnimi žličniki. Hitro, enostavno in dovolj lahko tudi za poletje. Solat pa Grkom nemara ne boš predstavljal - so boljši mojstri kot mi. LP Poročaj, ko se vrneš Gašper

Venturini  

član od: 29.1.2002

sporočila: 1720

25. jun 2003 19:39

Vem, da nisi pravi mojster pa vendar. Slovenska jed so tudi štruklji. Ko enkrat obvladaš testo, je potem vse drugo glede na okus. Ali narediš sledke z orehi, skuto, pehtranom...Ali pa narediš slane z skuto, drobnjakom, špinačo, s proseno ali ajdovo kašo... Domišljija ima prosto pot... Pa ne pozabi vzet kakšne suhe salame recimo divjačinske. Pa pršut ter seveda teran za zraven. Kakšna gobova juha s krompirčkom tudi nebi bila slaba (če vzameš suhe jurčke s sabo na pot). LP Saša

amona  

član od: 24.4.2002

sporočila: 49

25. jun 2003 23:14

Dragi Gašper gibanica sploh ni tako zahtevna le testo moraš znati razvleči .Mislim ,da študent zna mak preliti z vrelim mlekom,da zna zmešati skuto s kislo smetano oz. da zna zdušiti jabolka!!!Kaj meniš! LP

Gašper  

član od: 23.11.2001

sporočila: 29

26. jun 2003 7:32

Lahko, da imaš tudi prav. Morda preveč sodim po sebi. Namreč imam se za kar dobrega kuharja, vendar se moje zanimanje pšri sladicah konča. zato se mi zdi tudi gibanica tako na oko hudo zapletena reč (seveda če hočeš, da je dobra). Mimogrede, če že mesnine potem lahko vzameš s seboj vse razen pršuta, ki ni tipično slovenski in te bodo takoj postavili v Italijo. Mogoče bi res bila najboljša odlična divjačinska salama ali Savinjski želodec. Mogoče prekmurska tunka. Vendar smo spet pri vročini, kjer tovrstne mesnine niso najbolj primerne. Gašper

Morrigan  

član od: 25.4.2003

sporočila: 22

26. jun 2003 10:28

da še jaz pristavim piskrček....na našem koncu so doma jota, skutna juha, frika (omleta s sirom, jajci, krompirjem), čompe (po moje bol simpl ne bi moglo bit), štruklje pa so že omenili. Tudi jaz se načeloma strinjam, da bi bilo dobro nest kakšen pršut ali pa salamo s sabo, samo ne vem, kako boš z njim šel čez carino. O tem se prej pozanimaj, da ne boš imel frke ob pregledu prtljage. Pa en dober vinček. Predvsem pa ne pozabit medice!!! Morrigan

Morrigan  

član od: 25.4.2003

sporočila: 22

26. jun 2003 10:34

da še jaz pristavim piskrček....na našem koncu so doma jota, skutna juha, frika (omleta s sirom, jajci, krompirjem), čompe (po moje bol simpl ne bi moglo bit), štruklje pa so že omenili. Tudi jaz se načeloma strinjam, da bi bilo dobro nest kakšen pršut ali pa salamo s sabo, samo ne vem, kako boš z njim šel čez carino. O tem se prej pozanimaj, da ne boš imel frke ob pregledu prtljage. Pa en dober vinček. Predvsem pa ne pozabit medice!!! Morrigan

Henri  

član od: 13.9.2001

sporočila: 317

26. jun 2003 11:35

Primoz, zelo je odvisno od tega, kje se bos nahajal v Grciji? Tudi tam kuhajo razlicno! Mimika je sicer zacela z nasveti s katerimi pa se jaz ne strinjam. Potica, klobase in vina in to vse naj bi nesel v razbeljeno Grcijo? Preseneti jih z zolico in treniras lahko ze doma: 1 kg svinjske glave z usesi, 0,5 kg telecjih nog, 0,5 kg sv.parkeljcev, in 0,5 kg sv.pleck, 2 v trdo kuhano jajce, 2 limoni, jed.zlica kisa, poper, sol, 3 konecka, vejico in majhen gomolj zelene, koren petersilja, 1 cebula (bela) vec strokov cesna, 2 lovorjeva lista in timijan. Za marinado: 1 dcl olja, 1 dcl kisa, gorcico po okusu, poper, sol, 1 cebula, petrsilj. Razen pleck razrezes meso na manjse kose in das vse kuhat, dodas zlico kisa. Naj nekaj casa vre, posolis in dodas zelenjavo in disave. Ko je kuhano, meso naj ne razpada, vse odcedis v drugo posodo in postavis huho na hladno (ne v hladilnik), ko se juha ohladi odstranis mascobo nabrano na povrsini. Juha je sedaj zelo gosta zato jo spet segrejes in postane tekoca. Vzames vecjo porcelanasto ali stekleno skleco in na dno nalozis kolobarcke trdo kuhanih jajc, razmestis liste petrsilja in v kolobarcke narezane limone, lahko tudi kaksno narezano olivo, na vrh razmestis se nekaj rezin mesa, ki si ga ze prej obral s kosti in prelijes z juho da bo pokrito in das hladit.Ko je zelirano dodas se ostale rezine plecke in se ostanek kolobarckov korenja.Nalij le toliko juhe, da bo meso pokrito in vse das ohladiti in ko je hladno se v hladilnik. Ko je juha - zolica strnjena (zelirana) zvrnes skledo na vecji kroznik. Med hlajenjem si naredil marinado iz prej omenjenih sestavin; sesekljas petersilj in na kolobarcke narezes cebulo in vse dobro zmesas v olju, kisu, gorcici kjer dodas se sol in poper. Pri jedi si streze marinado vsak sam iz zato pripravljene sklede, pac po potrebi. Zolico rezes na porcije z velikim ostrim nozem! Seveda si med vsem tem tudi pripravil s prtom pogrnjeno mizo, servjetke, pa nizke kroznike, noz na desno in vilice na levo, nad nozem pa se kozarec za vodo in malo levo od njega se kozarec za belo vino (grsko in hladno). Ce je le mogoce se sopek pisanega cvetja v vazo. Zolica je lahko samostojna jed in zelo tekne ze dopoldan. Za sladico je najboljsa hladna lubenica (in belo vino z njo tudi prija). Nasvet: Zolica je najboljsa ce stoji cez noc! Pa se to: Hrustanec pri sv.usesih po kuhanju kot ostale kosti po kuhanju takoj odnesi na smeti izven stanovanja! V Grciji pri jedeh vedno uzivajo veliko limon! Torej imej jih pripravljene vsaj eno po osebi! In na velik lonec ne pozabi. Vsaj 5 literski! Jasas in kalimera tebi in vsem ostalim Henri Sporočilo je spremenil(a) Henri dne 26. jun 2003 11:38:10

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti