Ose in sršeni

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

tema odprta - 15. jul 2009 10:08 | ogledi: 12.179 | odgovori: 31

Tale dopust so nam pa pošteno zagrenili... Pod strešniki so se zaredile ose, v dimniku sršeni. Ti so tako napadalni, da z otrokoma sploh ne morem ven, se kar zaganjajo v nas. Ali pozna kdo učinkovito pot, da se jih rešimo? Sami ne bi drezali v gnezda, ali obstaja na področju Kopra kdo, ki se s tem profesionalno ukvarja?

Pa še vaše izkušnje me zanimajo- je že kakšnega majhnega otroka pičil sršen? Sama sem lani bila deležna osjega pika, se še zdaj spomnim bolečin..

čoko

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

15. jul 2009 10:32

Nekako sem kopirala iz TIS-a:

ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO MARIBOR CENTER ZA DEZINFEKCIJO, DEZINSEKCIJO, DERATIZACIJO IN DEKONTAMINACIJO, ODDELEK KOPER Vojkovo nabrežje 10, 6000 Koper - Capodistria

05 627 34 98

05 627 34 99

05 627 12 14

LP, V.

LeINA  

član od: 12.12.2005

sporočila: 275

15. jul 2009 11:32

Danes sem si v knjiznici sposodila knjigo Babicini ansveti in za osirje pise Ose picijo kadar so ogrozene ali kadar se pribliziamo osirju, zato bo najbolje, ce osirje v hisi ali njeni blizini odtsranimo. Ko se stemni in je roj v osirju, krpo namocite v terpentin in z njo ovijte konec dolge palice.Krpo potistnite cim globlje v odprtino osirja. V glavnem,kaksen tedn nazaj so nasi sosedi imeli ose pri hisi,poklicali so zavod za zdravstveno varstvo in naslednji dan je prisel gospod in z necim nasprical,naslednja ddva dni niso smeli se tistega scistit. Po telefonu so jim rekli,da pride polna "kanta sprica" cca 90eur. Ta gospod je napisal,da je bil samo na ogledu in so potem dobili racun za cca 30eur. LeINA

LeINA  

član od: 12.12.2005

sporočila: 275

15. jul 2009 11:36

ČEBELE, OSE, SRŠENI, ČRMLJI Pozorno pri otrocih Za večino ljudi pomeni pik kateregakoli od kožokrilcev (osa, čebela, sršen, čmrlj) bolj ali manj bolečo oteklino, ki nastane na mestu pika in po nekaj dneh mine. Zdrav odrasel človek varno prenese do tisoč čebeljih pikov, za otroka pa je lahko usodnih že manj kot petsto pikov. Redke smrti zaradi velikega števila čebeljih pikov so običajno posledica že sicer oslabljenega delovanja srca in odpovedi delovanja obtočil. Pik je zelo nevaren, kadar žuželka piči v usta ali žrelo; ker oteklina ovira dihanje, lahko pride celo do zadušitve. Sistemska zastrupitev Kadar se zgodi, da človeka piči roj žuželk, lahko pride do sistemske zastrupitve. Precej večja je nevarnost pri nekaterih posameznikih, pri katerih se razvije nevarna alergija na strupe teh žuželk. Ko se enkrat pojavi, jo lahko pričakujmo po vsakem piku enake ali sorodne žuželke. Alergijsko reakcijo po piku žuželk ima približno 0,5 odstotka ljudi.Zato se je pikov razjarjenih žuželk najbolje v čim večji meri izogibati. Ne napadajo, da bi sesali kri, temveč le, če se čutijo ogrožene - takrat strup sprostijo v samoobrambi. Čmrlji niso napadalni. Strupa čebele in čmrlja sta si podobna, zato so ljudje, ki so alergični na čebelji pik, alergični tudi na čmrljev pik. Čebela ob piku v koži pusti želo, česar čmrlj ne stori. Tudi strupa ose in sršena sta si podobna. Preprečevanje pikov Za ose je znano, da jih privlačijo močni vonji pijač in hrane ter žive barve. Pikajo predvsem, ko se čutijo ogrožene, zato jih ne vznemirjajmo. Ko letajo naokoli, ne mahajmo po njih. Če se ustavijo na telesu, nekaj trenutkov mirujmo, saj bodo odletele same od sebe. Vznemirjenje, vpitje in mahanje jih bo prestrašilo; takrat postanejo nevarne. Po travi hodimo obuti in oblečeni v primerna oblačila. Čebele in ose rade sedajo na mokre površine, da se odžejajo - tudi na mokre brisače in predmete (na to opozorimo otroke). Nikar ne drezajmo v osja gnezda. Izogibajmo se uporabi deodorantov, laka za lase, parfumov, dišečih krem in sredstev za sončenje … Ose privlači tudi vonj po znoju. Najbolj odkrite dele telesa je priporočljivo namazati z repelentom. Za sprehode se oblecimo v oblačila temnih ali nevtralnih barv. Ukrepanje po piku Čebelje želo je povezano z manjšim zbiralcem strupa, ki ga vbrizga v žrtev. Po vbodu ostane želo v koži, skupaj z vrečico strupa. Pik povzroči skelečo bolečino in srbenje, kmalu zatem nastaneta oteklina in rdečina. Želo je nežno izvlečemo, najbolje z noževo konico, včasih lahko to opravimo tudi z nohti. Pri odstranjevanju s pinceto se lahko v kožo iztisne strup. Pazimo, da se vrečica s strupom, ki je povezana z želom, ne prebode. Mesto vboda operemo z večjo količino vode, nato pa ga namažemo z antiseptično kremo in po možnosti še z antihistaminsko kremo v kombinaciji s kortikosteroidom ali tekočim pudrom, ki bosta ublažila vnetje, bolečino in srbenje. Na boleči del polagamo hladne obkladke. Strup, ki ga sproščajo čebele, ose in sršeni, povzroča predvsem lokalne znake na koži. Če je pikov več, se sprosti več strupa in obstaja večja možnost resnejše sistemske reakcije. V tem primeru čimprej poiščemo zdravniško pomoč. K zdravniku je treba tudi v primeru, če se bolečina in srbenje stopnjujeta, saj utegne iti za alergijsko reakcijo. Znaki takšne reakcije so slabost, vrtoglavica, glavobol, bolečine v trebuhu. Zelo resen znak so težave z dihanjem in otekanje predelov, ki ležijo za vbodom. Reakcija ob prvem piku običajno ni nevarna, lahko pa pomeni opozorilo. Pri žrtvi pika se ustvarja občutljivost, ob vsakem nadaljnjem piku se alergijska reakcija lahko stopnjuje, znaki postajajo resnejši. Tako pri prvem vbodu opazimo močno oteklino in bolečino ter težave pri dihanju. Pozneje se otekanje lahko razširi na druge dele telesa; zlasti izrazito je na ustnicah, jeziku in grlu, zato otežuje dihanje. Nastopijo slabost, kašelj, trebušni krči in vrtoglavica, koža pomodri, lahko pride tudi do izgube zavesti.Osebe, ki so alergične na čebelji ali osji pik, morajo stalno nositi s seboj komplet za samopomoč in ga takoj po piku uporabiti. Komplet vsebuje injekcijo adrenalina ter antihistaminske in kortikosteroidne tablete. Ne glede na to morajo poskrbeti, da čimprej dobijo ustrezno zdravniško pomoč. V vmesnem času je priporočljivo poskrbeti za obkladke z ledom in antihistaminsko kremo, oziroma uporabiti komplet za samopomoč. Mesto pika je treba imobilizirati, oseba naj počiva. Če gre za pik na roki ali nogi, je treba mesto nekaj centimetrov nad pikom podvezati. Če se oteklina razširi do povoja, ga je treba premakniti za 5 do 10 centimetrov. Alergen lahko izzove tudi najhujšo reakcijo - anafilaktični šok. Znaki se pojavijo v nekaj sekundah ali minutah: srbenje, otekanje ustnic in žrela, bolečine v trebuhu, bruhanje, driska, bledica, znojenje. Potrebna je čimprejšnja zdravniška pomoč.Pri ljudeh, ki so alergični na pike os ali čebel, je mogoče alergijo odpraviti s postopkom, ki ga imenujemo desenzibilizacija. Postopek je dolgotrajen in ga je treba pogosto ponavljati. LeINA

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

15. jul 2009 22:43

Super ste, LeINa, tole je pa zelo izčrpno! Hvala lepa. Klicala sem na ZZV, pa so mi rekli, da pridejo samo, če so gnezda lahko dostopna, če ne, morajo najeti še dodatno opremo ali gasilce in vse to potem kar precej nanese. Še na eno firmo sem klicala, ki se ukvarja s tem, računali bi 100 EUR + ddv- kar precej, se mi zdi. Bomo še malo razmislili, čeprav je res zoprno, ker sta obe gnezdi tik nad vhodom, tako da me je groza it ven...

čoko

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

15. jul 2009 23:00

V trgovini prodajajo poseben sprej za ose in sršene. Na oznaki piše VESPA. Značilno je, da lahko v oddaljenosti 5 metrov brizgneš v cilj. Princip je tak, da lahko naciljaš in potem špricaš. Namenjeno je predvsem nevarnosti, ki jo predstavljajo razdražene ose. 

Mislim, da bi morala poskusiti najprej s tem.

Videla sem sprej v Intersparu, trenutno ga nimam, os in sršenov pa tudi ne.

Za poduk javi, kaj si storila.

F r i n a

pe3ca  

član od: 9.1.2009

sporočila: 292

16. jul 2009 14:08

moj stric je imel lani v dimniku sršene in je našprical v dimnik neki sprej(piše ne navodilih, da je za večjo "golazen"). Sršeni so začeli po parih minutah dol padati. pe3ca

damjana02  

član od: 6.9.2008

sporočila: 3

16. jul 2009 21:30

OS,KI SO SE ZAREDILE V ROLETI IN SO PRAV VZTRAJNO LETALE V KUHINJO SMO SE REŠILI.V MERKURJU (TUDI OSTALIH TEH. TRGOVINAH)SE DOBI SPREJ EFFECT PROTI OSAM IN SRŠENOM. NAŠPRICAŠ IZ RAZDALJE 3M.KMALU SO POPADALE DOL. MI SMO ŠPRICAL ZJUTRAJ, KO SO OSE ŠE OMOTIČNE. SPREJ STANE OKOLI 10 EUR. PA SREČNO ! damjana02

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

17. jul 2009 18:40

Ja najbolje bo tako.Jaz sem imela sršene v dimniku kamina in ker se je dalo v bližini odpreti smo kar čez luknjo pošpricali pa so poleteli v kamin,ampak kamin je zaprtega tipa.. lp petardica

Engie  

član od: 12.10.2007

sporočila: 472

18. jul 2009 22:13

V Kalii se dobi plastična okrogla posoda za obesit.Notri naliješ rdeče vino in sladkor in obesiš v bližino gnezda ali pa na drevo ,če obletavajo ose. Preverjeno. Engie

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti