Zanima če imate kakšne zanimive ideje za barvanje pirhov,zanimajo me naravne barve,tisto kuhanje v čebulnih olupkih vem rada bi kaj novega,letos so v trendu nežne pastelne barve hvala za vsak dober nasvet.
mark5
Zanima če imate kakšne zanimive ideje za barvanje pirhov,zanimajo me naravne barve,tisto kuhanje v čebulnih olupkih vem rada bi kaj novega,letos so v trendu nežne pastelne barve hvala za vsak dober nasvet.
mark5
17. mar 2009 16:39
Meni so najlepši kuhani v teranu, niso pastelni so pa polni kristalčkov. sweets
17. mar 2009 16:45
Tudi meni so "vinski" najbolj všeč. Kuham jih v refošku. Več o naravnih barvilih najdeš na linku: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6195 Veliko užitkov ob barvanju. tamala69
17. mar 2009 16:47
Naravne pa hkrati nežne pastelne, to pa ne vem, če bo šlo skupaj. Pastelni pirhi mi še niso uspeli, čeprav sem se nekaj trudila z barvami iz trgovine. Včasih smo delali rdeče in zelene, uporabili pa tiste močne barve v majhnih paketkih. Potem sem imela testiranje bisernih barv, ki se dobijo v plastičnih ampulah in ki jih skupaj z jajcem povajaš po rokah (seveda v rokavicah ). pirhi so bili kričeči in malo lepljivi. Pa test pastelnih barv, ki se niso prijele. In šele potem sem odkrila čebulne olupke v kombinaciji z raznimi rastlinicami pa štunfi in je bila ljubezen na prvi pogled - ki še vedno traja. Aja! Pa kuhanje jajc v teranu, to je bila tudi luštna izkušnja. Temno vijolična do skoraj črna barva, pa polno kristalčkov, ki so se svetlikali. Zelo lepi pirhi! sara Sporočilo je spremenil(a) sara.vidmar dne 17. mar 2009 16:47:54
17. mar 2009 16:49
tamala69 hvala za link sem dobila kar nekaj navdiha samo zanima koliko vina je pa potrebno za kuhanje ali ga kaj razredčiš hvala za odgovor pa lep dan še naprej. mark5
17. mar 2009 16:56
Vina ne razredčim, dam ga pa toliko, da so jajca pokrita. Kuham 10 min (kot za trdo kuhana jajca) in jih potem pustim v vinu tako dolgo, da se vse skupaj ohladi. Upam, da ti bodo "vinski" pirhi všeč. tamala69
17. mar 2009 18:27
Če se vino razredči potem ne bo kristalčkov, ker kristalčke naredi vinska kislina. Če boš dodala vodo bodo le vijoličasti pirhi. Tudi s kakšno slanino jih ne premaži, ker bo tudi uničilo kristalčke. sweetsneznan uporabnik
17. mar 2009 20:58
Lani smo pirhe barvali v črnem vinu - lepi vijolični s kristalčki, ki se lepo svetlikajo. Lepi pridejo tudi v čebulnih olupkih - nekaj v olupkih navadne čebule, nekaj pa tudi v olupkih rdeče čebule (bolj intenzivna rdeče rjava barva). Poskusila sem tudi že rdečo peso, žafranko in špinačo, pa se ni prijelo in sem jih nazadnje malo pokuhala še v čebuli. Ti kuhani v čebuli so lepi da nanje damo razne rastlinice in jih nato tesno zavijemo v najlonko in kuhamo. Lep vzorček dobimo tudi če jajce zavijemo v čebulne olupke in nato vse skupaj tesno stisnemo v nogavico - dobimo tak marmoriran vzorček in skuhamo. Lepi pridejo tudi če jih tesno povijemo s kakšno mrežo (od pomaranč ali česna) in dobimo tak kvadratast vzorček. Čez jajca lahko tudi navežemo navadne elastike v različnih smereh in dobimo tak fantazijski vzorec. V vseh teh primerih jajca potem kuhamo v čebulnih olupkih. Več ko je olupkov bolj je barva intenzivna. Odvisno je tudi od same osnovne barve jajčne lupine. Jaz vedno dam tudi kakšno žlico kisa v vodo v kateri kuham jajca in čebulo - baje se barva lažje prime. Na koncu ko so jajca kuhana in jih vzamem iz vode in očistim olupkov in ostalega pa na roke kanem malo olja in še tople pirhe povaljam v naoljenih rokah, da se lepo svetijo. tedi
18. mar 2009 8:19
Lani smo v "štunf" dali nekaj surovega riža in dali kuhat v čebulne olupke. Izredno lepo, posebno če imaš bela jajca.
18. mar 2009 9:10
Mene pa zanima,ce mora biti ravno teran za kuhanje pirhov,ali je lahko tudi kako drugo vino. lep dan Majdina
18. mar 2009 10:27
Jaja lahko pobarvaš z korkumo,jajca-kuhana položiš v vodo kateri je korkuma in jih nekaj časa pustiš v kopeli nato vzameš ven in imaš oranžna jajca. toppyKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Jabolčna torta
Lazanja z genovskim pestom in piščančjo omako