19. feb 2009 19:07
Velika razlika je med krompirjem in čebulo. V zelenih delih krompirja (in seveda v vseh delih - korenini, steblu, listih, plodovih) je solanin, alkaloid, ki seveda ni nedolžen. Količina v majhnem delu zelenega krompirja je najbrž zanemarljivo majhna, nikakor pa ni priporočljivo jesti takega krompirja.
Nekaj resnic o solaninu: http://sl.wikipedia.org/wiki/Solanin
S čebulo je popolnoma drugače. Noben del čebule nikakor in nikoli nis trupen. torej zeleni deli čebule tudi niso. Ni za odmet vedeti, da so luskolisti, ki sestavljajo čebulo spremenjeni listi, tisti, del, ki ga iz čebule izrežemo (čebulni krožec) pa spremenjeno in skrajšano steblo. če so zunanji suhi lsiti, luskolisti tanki ali jih ni, potem se v notranjih, sočnih in še živih tvori klorofil (ki nastaja pod vplivom svetlobe), ki daje čebule zeleno barvo. Po mojem mnenju bi bila taka čebule prej koristna kot škodljiva, ker je pač klorofil koristen. Saj veste: zelena zelenjava,.......
Še nekja slikc: http://botanika.biologija.org/zeleni-skrat/drobnogled/alliu
rimljanka - zasebno mnenje
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 19. feb 2009 19:09:23