19. jan 2009 14:58
Načeloma je tako, da je tisto, kar naj bi bilo v naših jedilnikih, pa je kar malo pozabljeno, tudi poceni. Ena takšnih stvari so zagotovo stročnice in žita. Fižol ni edina zanimiva stročnica, pa tudi tukaj naj omenim, da, ko človek preseže razmišljanje v smeri pasulja in fižolove juhe, lahko iz ene tako preproste sestavine skreiraš marsikaj zanimivega. Namočiš, skuhaš enkrat in zamrzneš po porcijah. Potem pa so tukaj še bob, grah, čičerka, soja, leča (rjava, rdeča, rumena), ješprenj, proso, pira,itd.
Meni je blizu prehranjevanje s sezonsko zelenjavo. Enostavno zato, ker zame zelenjava mora imeti okus in tega paradižnik sredi zime zagotovo nima. Zato so v tem času na jedilniku dobrodošli koleraba, ohrovt, korenasta zelenjava,... (o tem smo se razpisali že v neki drugi temi). In sezonska zelenjava je tudi nekoliko cenejša.
Potem pa je tukaj še vrt. Jaz ga sicer nimam zaradi nižanja stroškov, pač pa zato, ker je zame okus neprimerljiv in pri teh stvareh pa sem izbirčna. Zato, če le imate možnost, potem se tudi splača investirati v manjši kos zemlje. Je dobro za žep, okus pa tudi za telo in duha.
Drugače pa iz študijskih let, ko sem se potepala tudi po tujini in je bil žep bolj plitek vem, da se še kako obnese planiranje jedilnikov za teden dni v naprej.
fresh