18. mar 2003 22:08
Finta posode je v tem, da je porozna, obvezno jo prej za uro (ali po mamino nekaj ur) namočiš v vodo. Nato noter namečeš vse, kar bi naj bilo vaše kosilo:
- poljubna količina mesa (cel piščanec, kosi piščanca, kremenatlci, puran, mešano ipd.)
- poljubno krompirja (celega, narazanega na različne kose)
- poljubno zelenjave (korenček, zelena, por, cvetača ipd.).
Poljubno pomeni tudi, da lahko samo meso, samo krompir, samo zelenjavo ali kar pač hočeš skuhati.
Maščobe ni potrebno dati nič, saj jo ima meso. Zalivati ni potrebno nič, saj je voda v stenah posode. Samo začiniš kot običajno.
Pokriješ s pokrovom in vse skupaj daš v (ne preveč ogreto) pečico, saj se mora greti vse skupaj. Pečico nastaviš na ne preveč vroče, 180st. maksimalno, raje manj. Seveda pa je to stvar, ki jo prejkone pripraviš po nedeljskem zajtrku, da je za kosilo. Počasi se peče kar kakšni 2 uri ali več, odvisno od velikosti kosa mesa. Vmes naj ne bi nič odpiral, vse se peče in duši v lastnem soku in v lastni notranji klimi. Zaradi vode se nič ne izsuši, naredi se lepa skorjica, vse se krasno speče, skuha, zduši. Enkrat je nekdo rekel, da je to kuhanje za lenuhe - samo noter zmečeš in serviraš na mizo, tistega vmes ni, še štedilnika ti ni potrebno na koncu pomivati. Meni prav pride ob sobotah, ko zgodaj dopoldne pristavim v pečico, nato imam mir za pospravljanje stanovanja; ko je pospravljeno, je hkrati pripravljeno tudi kosilo brez mojega bezlanja. Ker se ne izsuši, se na posodo tudi prime ne, čisto lepo je mogoče umiti, mogoče se malo namoči. Seveda pa nobenih detergentov, saj se vpijejo v stene in jih dobiš drugič nazaj. Kljub temu se lepo pomije in ni mastno.
Bolj točnih receptov nimam, kakšnega namiga ali druge izkušnje bom tudi jaz vesela. Vseeno pa ponavljam, da me zanima, kje ste v trgovinah videli to posodo. Pravzaprav bi ga rad kupil stric, ki živi v Kopru, vendar tudi izlet v Ljubljano ali obisk kje na Gorenjskem ni odveč.