9. okt 2008 0:05
Evo, tole so hladne malice, ki nekak držijo poštenega dedca pokonci do večera (če so v primernih količinah, seveda) - jaz navadno kombiniram, da dam nekaj slanega in nekaj sladkega za čez, pa kako sadje in jogurt zraven:
- calcone - pica prepognjenka, to poznaš, je pa nasitno, nekatere so celo ocvrte in še bolj nasitne zato; vse se lahko jejo hladne
- quiche - kiš: francoska slana pita: spodaj je krhko testo, gor nek nadev iz česarkoli (dobesedno;), prelito pa iz zmesi smetane in jajc - to je ornk obrok, super če je toplo, super, če se da pogret, ampak tudi mrzlo tekne
- slani ali sladki mafini, večina fantov obožuje pica-mafine, ki so kar nasitni
- raznorazni žepki, za empanadose bi lubi ubijal;) in je to kar ornk jed (not je mesni nadev, okoli pa začinjeno krhko testo)
- ornk jumbo sendvič, ki ga zelo radodarno namažeš in še bolj širokogrudno nadevaš z raznimi siri, salamami (večina fantov ima zelo rada popečeno slanino v sendviču, je kalorično, ampak tudi nasiti), ne pozabi na zelenjavo, torej solato, paradižnik, kumarice (sveže ali kisle...), lahko narežeš not še olive,... Če sama spečeš polnozrnate štučke, primerne velikosti in ti v testo pade še kaka žlica semen, pa malo jih še povrh potreseš, je to že čisto soliden obrok, tudi sit si po njem kar precej (po domačih kruhih so ljudje bolj siti). V sendvič lahko daš tudi ribo, trdokuhano jajce, namaz lahko narediš iz čičerike, soje, pire... da so različne beljakovine in da ni vedno isto...
- najbolj enostavna varianta je seveda, da mu daš konzervo ribic in veliko žemljo oz. pač nek kruh, jabolko, pa kake kekse, hehe - tako, če se ti kdaj res ne bo dalo razmišljat;)
Aja, pa sendvičev se fantje ne prenajejo tako hitro - vsaj moj lubi ne - res pa je, da delam vsakič drugačnega, toplo ti priporočam knijgo Sendviči od Učil, tam jih je res cela armada in so drugačni in dobri.
Tole so lahke variante za tiste vmesne obroke, malice v pravem pomenu besede ali pa za tiste na dieti:
- sendvič s skutnim namazom z zelišči in zelenjavo in sirom je zdrav in lahek in lahko vsakič drugačen, zelo dober je z domačim liptaver namazom in kakim bolj aromatičnim sirom
- škatlo svojih najljubših kosmičev ima lahko kar v službi in potem mu daš sabo jogurt, pa si zmeša in kombinira s sadjem, ki mu ga tudi daš sabo
- narezana zelenjava v lepih neprodušno zaprtih posodicah: korenček, zelena, koleraba, kumare,... vse kar se da jesti surovo. Ampak ne daš samo ene zelenjave, ampak jo lepo narežeš in potem v plasteh naložiš eno na drugo - je zelo fajn za grickat vmes; enako lahko narežeš tudi sadje, da ni vedno isto, tako lahko v službi je tudi recimo melono
- poleti so fajn šejki - daš v steklenico, ki dobro tesni, on si pa samo prelije v lep kozarec in njami - zdravo, lahko in vsaj malo nasiti...
- kak rogljiček in skodelica kakava tudi paše, sploh če imate v službi mv in si lahko zadeve pogreješ
Ker v službi nima mv ali pečice, naj predlaga sodelavcem, da jo skup kupijo, verjetno ni edini, ki bi mu domače malice prav prišle - če ne drugega so cenejše:) Bi pa mogoče bolj priporočala mikrovalovno pečico kot navadno, ker se v njej hitreje pogrejejo razne zadeve. Mislim, da tudi če sama kupita kako cenejšo mikrovalvko, ki nima en kup funkcij, se vama bo nakup pri teh cenah hrane v lokalih, kar hitro obrestoval... V MV namreč lahko res pogreješ svega i svašta, potem kupiš samo fajn plastične posode (cena in kvaliteta nista vedno premo sorazmerni), ki dobro tesnijo in lahko lubi nese v službo tudi juho, pa bo vse ok. Tu je nekaj predlogov, kaj bi lahko pogreval:
- enolončnice: pasulj, ričet, prebranac, zelenjavno enolončnico, raznorazne ideje najdeš v knijgah z otroško hrano, verjela ali ne;)
- burek (jap, stari dobri burek je lahko čisto zdrava hrana, če ga narediš doma in tako, da se od njega ne cedi mast, je pa ravno tako dober ali še boljši...)
- pica
- kiši oz. slane pite
- lazanje
- čufti..
- v bistvu karkoli, kar ti ostane od kosila - daš v posodo in on drugi dan za par min. v mv, pa je
Mogoče imajo v službi vsaj vodogrelec (ne vem, kako se temu uradno reče, mogoče kuhalnik vode, meni je ta izraz vodogrelec tako všeč, da mu samo tako rečem, ker je moj ljubljenček - segreje vodo za čaj, za instant kavo, če jo kdo hoče, za vročo čokolado, predvsem pa za testenine ali riž, da ni treba čakat do nezavesti, da voda končno zavre v loncu - nam se vedno mudi s kosilom;). No, če imajo to čudo v službi (skoraj povsod ga imajo, ker ljudje pijejo kavo ali čaj), potem mu lahko narediš mešanico za vročo čokolado (v prahu), to moj lubi obožuje! Pa njegov sodelavec tudi in mu že takoj pride kazat prazno stekleničko, da naj me lubi malo pocuka, da naredim novo, hehe;) pa mešanico za začinjeno kavico tudi.
No, ampak kar se hrane tiče, lahko tale vodogrelec uporabiš tako, da narediš z njim kak instant puding ali pa kake instant nudle ali juho, boljše kot nič je... Da ima to za vsak slučaj v službi, če ti kaj zboliš ali kam greš ail se ti kak dan enostavno ne da delat malice.
Aja, pa še ena zadeva je fajn, da mu jo narediš in jo ima kar lepo v službi, pa si vzame, kadar mu zapaše: jaz ji rečem energijček: to je mešanica raznih oreškov in suhega sadja, lahko dodaš še koščke čokolade in kake prestice ali kaj podobnega, kar ima rad, vse sku pzmešaš in daš v kako fajn posodo, ki se zapira, vendar pa je praktična za to, da sega not z roko ali pa da si stresa stvari v roko. Zadeva je kalorična in nasitna in se ji je težko upret:) Sploh pozimi res paše, tudi tako za vmes za grickat.
potem je pa še ena varianta: po angleško se reče "granola", to je nekak tako kot eni sladki praženi kosmiči s suhim sadjem in oreški, tega tudi človek veliko poje in se tudi dolgo obdrži (če prej ne poješ;) in ima tudi lahko kar v službi. Je njami, lahko posipaš tudi po kakih sladolednih kupah ipd...
Veri