Kaj jutri za kosilo, da bo stalo?

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

tema odprta - 25. avg 2008 9:24 | ogledi: 23.367 | odgovori: 9

Prosim, za ideje kaj skuhati za kosilo, da bo stalo.

Pri meni je problem, da odhajam v službo en teden že ob 11h, drugi teden prihajam iz službe ob 16.30.

Kaj naj skuham, če pa člani družine kapljamo domov ob različnih urah.

Smo 5 članska družina. Sama grem v službo ob 11h, sine pride iz šole včasih ob13h, včasih ob15h, mož pa tudi enkrat po 16 do18, stari starši si pa kaj dosti ne morejo kuhati.

So pa tudi izbirčni in imajo zelo radi krompir.

Kaj bi ve uvrstile v tedenski jedilnik poleg golažev, obar, makaronov...

hvala in lp,

anitram1

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

25. avg 2008 9:38

Najbolj praktičen nasvet je: kupite mikrovalovko, potem lahko zelo enostavno pogreješ posamezno porcijo praktično česarkoli. Sicer pa: burek, pica, musaka, razorazne enolončnice... Krompir je sicer najbolj nehvaležen za pogrevat, ampak če imaš mikrovalovko, tudi to ni problem. Veri

vanilija76  

član od: 29.9.2007

sporočila: 415

25. avg 2008 10:30

Polnjena paprika pasulj zrezki v omaki boranja z mesom zelenjavna juha-pač brez krompirja Segedin golaž Lep sončen dan,ki naj bo vsak dan nasmejan! Vanilija76

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

25. avg 2008 10:38

Krompir kar črtaj, saj veš, da ni dober če dolgo čaka. Možna je kropirjeva solata. Ne vem pa kaj si natanko mislila z besedico "da bo stalo " ! A hrana ali morda kaj drugega ? Tudi sam se ubadam z podobnimi vprašanji- vsi imamo radi sveže pripravljeno hrano , domov pa hodimo vsak drugače. Je že tako, to je še ena od žrtev modernega časa. Časi,ko se je družina zbrala ob dveh ali treh za domačo mizo so žal minili. Lp hedonist

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

25. avg 2008 22:41

Pri nas je bil večkrat ta problem. Pa smo ga reševali tako, da je mami prejšnji dan v naprej potenstala meso, skuhala repo ali zelje, jaz pa sem nato samo nadaljevala s kuhanjem (preden sem šla v šolo ali pa ko sem prišla domov). Večkrat pa je zjutraj pred službo skuhala.

V naprej se lahko pripravi (dodajam k že omenjenim jedem) :

haše omaka, razni golaži 

polenta, ki jo potem popečemo 

fižolova juha

jota iz kisle repe ali zelja

sarme

sataraš- v naprej pripraviš paradižnik in papriko potem pa dodaš še jajce ali pa kuhane testenine, njoke,...

rižota z mesom ali/in zelenjavo

freški ohrovt

ričet- ješprenj

krompir skuhaš v lupini, ko je kuhan odliješ vodo. Ko pridejo domov krompir olupijo in takega jejo ali pa si ga popečejo na ocvirkih, maslu, zaseki,...

palačinke in kompot

slivovi cmoki- jih narediš in daš v skrinjo. Ko pridejo domov pa zavrejo vodo in jih kuhajo 20 minut.

francoska in navadna krompirjeva solata in klobasa (suha, kranjska, pasja radost, ...)

pečenice in krvavice- res da niso več tako dobre, kot če so pečene in postavljene na mizo, ampak dobre pa še vedno.

prebranec

zavitki sadni (jabolčni štrudel) ali zelenjvni

krompirjev golaž- pri nas je bil kar velikokrat na jedilniku. Meni je bil še boljši če je nekaj časa stal.

gresovo- skutini cmoki in skutini štruklji- lahko jih skuhaš, narežeš, preložiš v ponvico z zabelo. Možu smo večkrat tako naredili pa so bili tudi pogreti zelo dobri. Obvezno jih pa jih moraš pokrit s pokrovko, da se ne izsušijo.

dušene bučke,

pohano meso- babi je meso med tem, ko ga je cvrla, prižgala pečico na 50-100 C, da je ostalo toplo do kosila. Ostalo pa ni toplo samo do kosila ob 12h ampak še tja do 16 ure. Če je kdaj ostal od nedelje, sem  ga pogrela tako, da sem pečico prižgala na 100 C za 20 minut pa je bilo.

ajdova kaša, pira, kuhan riž- ko se pogreje meso, se doda še priloga in je se mi zdi še boljšega okusa  

rižev narastek in kompot, prej pa kakšna juha

testeninske solate

http://www.kulinarika.net/recept/mesne_jedi/Porova_pita tu lahko uporabiš namesto mesa in pora skuto

 

Veliko idej boš zasledila med rubriko Kaj jutri za kosilo. Uspešno kuhanje!

 

 

 

 

 

 

 

marelica

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

26. avg 2008 1:05

Podpišem, kar je napisala Veri: mikrovalovka! V njej lahko pogreješ čisto vse, tudi pire krompir, ki ga pogreješ v njej, je povsem v redu. Da ne govorim o štrukljih, cmokih, žgancih ipd., ki je drugače res težko pogreti. In seveda, hrana naj počaka v hladilniku, nato pa naj si vsak naloži na krožnik ustrezno količino, krožnik pokrije in pogreje v mikrovalovki. Mislim namreč, da je večina "vraž" o tem, česa ne smeš pogrevati (krompir, gobova juha ipd.), še iz tistih časov, ko ni bilo hladilnikov in so lonci čakali na robu štedilnika ali v topli pečici. Tam so se res lahko razvijale bakterije. Če pa jed daš takoj v hladilnik - poleti tudi ne čakam, da se popolnoma ohladi, saj mislim, da je nekoliko večja poraba elektrike pri hladilniku manjše zlo kot pokvarjen želodec - potem te nevarnosti ni. teta torta

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

26. avg 2008 11:48

Meni so prišle na misel palačinke, te tudi lahko pogreješ v mikrovalovki.

Verjetno so vsi dovolj stari, da si sami skuhajo npr. češplove ali druge cmoke, njoke, tortelinčke, štrukle.. to vse lahko že sama prej pripraviš, potem pa oni sami vržejo v krop.

Solate jim lahko pripraviš vnaprej in jih počakajo v hladilniku, še fino hladne bodo. Če sami ne znajo okisati in posoliti, jim naredi omakco že sama, nalij v kozarčke in hop v hladilnik, sami samo še premešajo.

katti

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

26. avg 2008 17:27

Jaz sem se spomnila na polento, ki jo lahko tudi prejšnji dan skuhaš, jo vliješ v kak oglat kalup in ko se ohladi jo narežeš. Shraniš jo v hladilniku in naslednji dan si jo samo malo popečejo na par kapljicah olivnega olja. Italjani to prakticirajo , ker se jo da kupit že kuhano in jo samo narežeš. Golaš si znrzneš ali pripraviš za naslednji dan in imaš golaž in polento. Mnjam, zdej bi to pojedla, pa sem na ločevalni. Sadni dan! Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti