13. avg 2009 12:06
Sem bila prepričana, da se bo javila katera, ki ima to mašinco. Moj aparat za sladoled je sicer drugačen (imam tistega, kjer pustiš posodo v zmrzovalniku), ampak, ta sistem na tvoji sliki sem videla v malo drugačnem designu. V sredino, tja kjer je metlica, daš seveda mešanico za sladoled, zmrznjen jogurt ipd. V večjo posodo napolniš zdrobljen led, ki si mu dodala nekaj nekaj soli in zelo malo vode (ne sme biti tekoče!)
Sladoled miksaš 20 do 30 minut in nato daš posodo za sladoled (brez metlic) v zmrzovalnik, da se strdi.
Domači zmrznjen jogurt naredim pa tako:
4 dl lončka sadnega jogurta (moji so nemastni in oslajeni z natreenom ipd.)
1 dl sladke smetane
3 dl sadja (po navadi istega, kot je v jogurtu)
Sladilo ali sladkor po okusu.
Najprej pripravim sadje tako, da ga segrejem (še posebej če gre za gozdne sadeže in jagode), primerno osladim in pustim da se ohladi v hladilniku.
V posodo stresem jogurt, smetano in sadje in pustim, da aparat meša kakšnih 20 minut. Sama pomagam tako, da vsake toliko časa postrgam maso, ki se prime na stene posode. Ponudim takoj.
Zelo dober je tudi iz limoninega ali limetinega jogurta, ki ju sicer samo kot jogurt ne maram. V tem primeru vzamem 3 jogurte 1 dl smetane, in limonin ali limetin sok s sladilom po okusu.
Vanja