18. apr 2008 22:39
Vem kaj misliš. Tudi mi zadevi iz kvašenega testa z nadevom iz skute rečemo gibanica oz. kar "gobanca". Daleč najboljšo je pekla pokojna babica, ki ni imela točnega recepta in nikoli ni tehtala sestavin, rezultat pa je bil zmeraj fantastičen.
Spodaj pride kvašeno testo, lahko uporabiš podobnega kot za potico. Za nadev skuhaš pšenični zdrob v mleku (mleko nekoliko soliš in sladkaš), za boljši okus lahko dodaš margarino ali maslo (daj kar v topel zdrob, da se stopi). Mrzel gris zmešaš s skuto, dodaš vanilin sladkor, sladkor in nekaj kisle smetane in mislim da tudi jajce. Na dno pekača daš testo, sledi nadev, po vrhu pa preliješ z mešanico kisle smetane in rumenjaka.
Nadev je lahko samo orehov, lešnikov ali kombinacija orehov in skute ali lešnikov in skute. Takšna gibanica je doma v okolici Maribora, z njo pa ti postrežejo tudi na skoraj vseh kmečkih turizmih v tem delu SLO.
Sama gibanice še nikoli nisem pekla, ker me je do nedavnega kvašeno testo grozno odbijalo, ravno pred nekaj dnevi pa sem najavila, da bo moj naslednji podvig gibanica.
ajetam