Brala sem forum "Kaj Vas moti" glede izgovorjav, slenga, žargona in česa ne razumete, ne morete tolerirati. Rekla sem si zakaj ne bi odprla temo o naših narečnih izrazih gospodinjsko-kulinarične teme. Pa, da se malo nasmejemo ali pa kaj novega naučimo.
Jaz sem iz južne slovenske istre
pa dajmo:piši kot se izgovori
bleda, bledeš-blitva
reći-motovilec
zelje-ohrovt
kapuz/s-zelje
pizdonkola-regrad
šelen-zelena
fragoloni, fragole-jagode
pomidori-paradižnik
biži-grah
fižoleti, fažoleti-stročji fižol
melancani-jajčevci
pjat-krožnik
štraca, kanavaca-krpa
paron-vilice
karćuj, karćulj-zajemalka
šparget-štedilnik
teća-kozica
ćipin-ščipalka za perilo
salvija, savje-žajbelj
čiljeđžine-češnjev paradižnik
koltrine-zavese
kušin-vzglavnik
tarina-plastična posoda np. za solato
pever-poper
škrafadur, škrafador-zalivalnik
pa še malo izgovorjave: črešnje, šljive, nužić, su, kamper
pa še to: brgeše-hlače
hlače, kalcete-nogavice
bobići-mlada koruza ali enolončnica, ki jo vsebuje
Smisel teme: malo heca in smeha že, bistvo pa je spoznati in spoštovati različnost in pestrost slovenskih narečij. Ohranimo kar je pristno naše!
krokodilček