Maščoba

goga  

član od: 23.6.2002

sporočila: 304

tema odprta - 12. jul 2002 15:47 | ogledi: 4.469 | odgovori: 28

Zavedam se da maščoba ni zdrava, ampak nekaj jo pa pri kuhanju in pečenju le moramo uporabljati. Zanima me kakšna maščoba je najbolj zdrava - olje, margarina, maslo, mast - in kakšno priporočate strokovnjaki na pr. v pecivu. Sama namreč mast ne uporabljam pri peki peciva, čeprav sem nekaj receptov opazila z mastjo.

Lp Goga

neznan uporabnik

12. jul 2002 21:05

zivjo!no mi v soli slascicarski uporabljamo margarino zvezda.ce ti kaj pomaga je tudi navadno rastlinsko olje dobro.lep pozdrav alenka platinovsek

goga  

član od: 23.6.2002

sporočila: 304

12. jul 2002 21:16

Hvala za odgovor. Tudi za kreme uporabljate margarino? Sem tečna, kaj.Lep pozdrav! Natasa Svara

lucija  

član od: 8.7.2002

sporočila: 403

14. jul 2002 17:42

Maščoba velja za nezdravo iz dveh razlogov - tista živalskega izvora zato, ker povzroča zvišan holesterol, kar je dejavnik za nastanek bolezni srca in ožilja, vsaka pa, če z njopretiravamo, ker ima veliko kalorij. Popolnoma brez maščobe pa spet ni zdravo živeti, ker omogoča absorbcijo nekaterih vitaminov. Najboljša vrsta maščob so rastlinska olja, od nam bolj dostopnih je najbolj zdravo olivno ekstra deviško (mimogrede - iz olivnega olja delajo tudi margarino, vendar je precej draga). Olivno olje pri kuhanju samo segrejemo, nikoli ga ne pregrevamo, še najbolje pa je, če ga jedem dodamo na koncu. Obstajajo tudi margarine in nadomestki za maslo, ki imajo manjšo vsebnost maščob (ponavadi imajo precej opazen napis na pokrovu). V splošnem margarine ne veljajo za kaj preveč zdravo vrsto maščob, na slovenskem tržišču naj bi bila najboljša Becel. In še kar se peke tiče - jaz pri vsakem receptu tretjino maščob in sladkorja enostavno spustim, pa ni nikoli nič narobe - ne z okusom ne z videzom peciva.

goga  

član od: 23.6.2002

sporočila: 304

15. jul 2002 17:33

Hvala Lucija za izčrpen odgovor. Jaz včasih margarino ali maslo v pecivu nadomestim z oljem. Potem pride testo bolj rahlo - samo nikoli ne vem ali sem količinsko dala prav. Računam na 100g - 1dcl. LP

janca  

član od: 8.8.2002

sporočila: 111

14. sep 2002 11:22

Ne vem, zakaj se je razširila fama, da so maščobe škodljive! To je velika oslarija in za zdravje celo nevarna miselnost! Vse naravne maščobe so organizmu nujno potrebne, umetne pa mu škodijo-kot pač velja za vsa področja življenja in bivanja. Margarina je izjemno sporno živilo, saj je pridobljena umetno, iz olja, kjer v postopku hidrogeniranja nenasičene molekule spremenijo v nasičene, ob tem pa žal nastanejo molekule v trans obliki. Trans maščobe so za organizem veliko bolj nevarne kot pa naravne nasičene maščobe, ki so v cis obliki! Kar se tiče vsebnosti holesterola v živalskih maščobah: res ga vsebujejo, vendar so količine majhne, pri normalnem delovanju presnove pa se tudi holesterol normalno presnavlja. Maščobe so nujne za tvorbo žolčnih kislin pa tudi zato, ker je vrsta vitaminov topnih le v njih (vitamini A,D,E, K,Q in F). Zato je odpovedovanje maščobam lahko pogubno ali vsaj zelo nevarno! Pretiravanje z mastno hrano pa seveda tudi škoduje-debelost in podobne bolezni so pa posledica. Sicer pa ugotavljam, da ima probleme s povišanim holesterolom in količino maščob v krvi več "normanih" kot pa debelih ljudi! Zanimivo, ne? Torej: prste proč od umetnih in rafiniranih maščob (margarina, navadna bela olja, še posebej cenena) in korajžno uporaba masla, smetane, slanine, zaseke, še posebej pa olivnega (deviško-prvi stisk) in bučnega olja! Še zanimivost: najboljše sredstvo za zbijanje hoelsterola in trigliceridov v krvi je-tunina v olivnem olju!

prekmurka  

član od: 24.10.2001

sporočila: 672

14. sep 2002 17:17

JANCA , se pridružujem vašemu mnenju o maščobah ,veselo uporabljamo svinjsko mast ,zaseko ,maslo ,bučno olje ,slanino,ocvirke -seveda vse v mejah normale - pa zaenkrat nimamo nobenih težav . POZDRAV MARTIKA Marta

neznan uporabnik

14. sep 2002 18:14

Prekmurki želim srečno pot v onostranstvo. Kot sama pravi ji bo šlo kot po loju. Tistim, ki pa maščob ne marajo pa svetujem, da za peko ob teflonskih posodah, če je seveda treba, uporabijo navadno laneno olje. To je pojem nevtralne arome, za telo pa je neškodljivo, hkrati pa zadovolji vse nujne potrebe našega telesa po maščobah. marjan zajc

goga  

član od: 23.6.2002

sporočila: 304

15. sep 2002 10:18

Kje se ga pa dobi ?

neznan uporabnik

15. sep 2002 11:55

Tega se porabi malo, zato ga dobite samo v specializiranih trgovinah z bio hrano, lekarnah, neprečiščenega pa tudi v večjih količinah v Chemu, le da ta ni namenjen prehrani. marjan zajc

sycia  

član od: 4.12.2001

sporočila: 139

15. sep 2002 14:56

Margarina mi ima že itak vedno čudno umeten okus. Imam pa malo boljši občutek ob tisti, ki je "kao" narjena iz sončničnega olja? Kaj pravite drugi o njej? Namenjena je za na kruh namazat, za pečt pa ni, se mi zdi. Remia al neki takega.... Seos Sycia Aja, men se pa zdi pecivo, narejeno z oljem, bolj težko za želodček. Sporočilo je spremenil(a) sycia dne 15. sep 2002 14:58:02

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti